Povežite se s nama

Ostali sportovi

Bálint Temesvári i Paula Hude državni prvaci

Objavljeno:

- dana

SPORTSKI PLES

Bálint Temesvári i Paula Hude, najbolji sportski plesni par u kategoriji mladeži u Republici Hrvatskoj, ostvario je vrhunske rezultate tijekom 2013. godine braneći boje Republike Hrvatske i svoga kluba, Plesnog studija „Takt“ iz Varaždina.

Najnoviji uspjeh ostvarili su tijekom prošlog vikenda osvajanjem naslova državnih prvaka u najzahtjevnijoj sportsko-plesnoj disciplini, kombinaciji 10 plesova na Prvenstvu Republike Hrvatske održanom u Samoboru.

Plesni studio „Takt“ iz Varaždina na državnom prvenstvu predstavljala su tri plesna para Marko Srpak – Lara Šmic (u kategoriji mlađe mladeži), Bruno Gale – Lora Lonić (u kategoriji starije mladeži) te Bálint Temesvári i Paula Hude u kategoriji mladeži. Svi parovi postigli su izvanredan rezultat već plasmanom u finale svojih uzrastnih kategorija, a posebno veselje donijelo je osvajanje zlatne medalje i naslova državnih prvaka u kategoriji mladeži od strane Bálinta i Paule.

Plesni par Bálint Temesvári i Paula Hude, početkom rujna 2013. godine obilježio je tek prvu godinu zajedničkog rada i natjecanja, godinu koja je protkana vrhunskim rezultatima i uspjesima kojima se rijetki plesni parovi u Republici Hrvatskoj mogu pohvaliti. Bálint i Paula svakog tjedna putuju 300 km na relaciji Samobor-Pecs  a vikendom na natjecanja u RH i na međunarodne turnire, pa se zna desiti da su na natjecanjima i tri vikenda mjesečno. Ako se tome pridoda činjenica da treniraju u Varaždinu, Pecsu i Zagrebu, jasno je da se radi o velikim osobnim odricanjima, ulaganju i velikoj ljubavi za sportski ples.

Iako su ponaosob i Bálint i Paula u svojoj dotadašnjoj plesnoj karijeri postizali vrhunske rezultate u svojim matičnim zemljama i sa svojim prijašnjim plesnim partnerima bili državni prvaci RH, odnosno Mađarske,  sinergijski učinak stapanjem u par ovo dvoje mladih ljudi uz snažnu roditeljsku potporu te uz mentorstvo plesnih trenera i učitelja Lászla Özea i Igora Šalamuna, dovelo je do eksplozije kvalitete u plesnom smislu a jednako tako i u rezultatskom. Pa krenimo redom.
Bálint Temesvári i Paula Hude tijekom 2013. godine osvojili su:

1. Naslov državnih prvaka u latinsko-američkim plesovima
2. Naslov državnih prvaka u kombinaciji 10 plesova
3. Naslov državnih viceprvaka u standardnim plesovima
4. 11. mjesto na svjetskom prvenstvu u latinsko-američkim plesovima koje je održano u veljači 2013. godine u Bassanu, Italija (spomenuti rezultat najbolji je rezultat na svjetskom prvenstvu u povijesti Hrvatskog športskog plesnog saveza za kategoriju mladeži u latinsko-američkim plesovima koji su postigli nakon samo pet mjeseci zajedničkog rada)
5. 1. mjesto u obje discipline (ST/LA) na čak 11 bodovnih turnira u Republici Hrvatskoj tijekom 2013 godine. (Split, Makarska, Bjelovar, Virovitica, Križevci, Krapina, Sveti Ivan Zelina, Koprivnica, ponovno Bjelovar, Ludbreg i Varaždin).
6. 1. mjesto na međunarodnom turniru WDSF-a u Krškom, Slovenija, u disciplini standardnih plesova, i to u konkurenciji  najboljih slovenskih, hrvatskih, čeških, slovačkih, ruskih, talijanskih, mađarskih i poljskih plesnih parova
7. Finale međunarodnog turnira u Slovačkoj (Bratislava) –  4. mjesto u disciplini latinsko-američkih plesova i 7. mjesto u disciplini standardnih plesova
8. Finale međunarodnog turnira u Italiji (Bologna) – 5. mjesto u disciplini standardnih plesova
9. Sudjelovali su na brojnim jakim međunarodnim turnirima u Rusiji (Moskva), Latviji (Riga), Austriji (Beč), Sloveniji  (Ljubljana, Maribor), Njemačkoj  (Stuttgart), Češkoj (Prag)
Bálint i Paula nalaze se na 1. mjestu rang liste nacionalnog saveza u kategoriji mladeži u obje discpline (disciplini latinsko-američkih plesova i disciplini standardnih plesova). Ono što je posebno zanimljivo je da su  tijekom cijele godine nastupali na međunarodnim turnirima u svojoj kategoriji  mladeži, ali i u višoj starosnoj kategoriji starije mladeži (16-18 godina) u koju ulaze tek sljedeće godine, a rezultatima su se i u toj starijoj kategoriji približili najboljim hrvatskim plesačima. To pokazuje i drugo mjesto na rang listi standardnih plesova u kategoriji starije mladeži, kao i prvo mjesto na rang listi latinskoameričkih plesova u RH.

Bálint i Paula članovi su uže reprezentacije Republike Hrvatske u standardnim i latinsko-američkim plesovima i kategorizirani su kao perspektivni sportaši kod Hrvatskog olimpijskog odbora.

Balint u Mađarskoj ima status privatnog studenta, što znači da može izostajati s nastave zbog potreba treninga, priprema i natjecanja a potom sve sam nadoknaditi poput pravog studenta, što zahtijeva veliku odgovornost za 15-godišnjeg dječaka. Paula je učenica Športske gimnazije u koju je ravnopravno ušla s predstavnicima djece svih „velikih“ sportova  iz cijele RH, nogometaša, košarkaša, vaterpolista, tenisača, skijaša i time izborila značajno mjesto za sportski ples u društvu najtrofejnijih i najpopularnijih sportova. Posebno veseli i činjenica da su oboje odlični učenici, savjesni i odgovorni  u sportskom i školskom smislu.

Osim treninga i školskih obveza nađu vremena za druženje s vršnjacima, odlaske u kino, popularni facebook, čitanje, trčanje, vožnju bicikala… Ovo su ljeto proveli zajedno na moru i nastupali pred publikom u nekoliko navrata. Engleski jezik vježbaju svakodnevno, pa govore kao da im je materinji jezik. Paula intenzivno uči mađarski, a Balint razumije hrvatski i pomalo se njime služi u svakodnevnom govoru. Sreća je da su se našli u plesnom partnerstvu te da zajedno uživaju u svakom treningu, natjecanju i prijateljskom druženju.

U subotu 2.11.2013. godine Bálint Temesvári i Paula Hude ponovno će braniti boje Republike Hrvatske kao reprezentativci RH na Svjetskom prvenstvu u kombinaciji 10 plesova koje će održati u glavnom gradu Latvije, Rigi. Vjerujemo da će se i sa tog natjecanja vratiti sa odličnim rezultatom kako za Republiku Hrvatsku tako i za svoj klub, Plesni studio „Takt“ iz Varaždina.

 

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje