Povežite se s nama

U fokusu

“Balirke više nisu ekološka bomba već eksplodirani eksploziv”

Objavljeno:

- dana

(Ne)zbrinjavanje baliranog otpada glavna tema 2. sjednice varaždinskog Gradskog vijeća

Nezavisni vijećnik, Robert Podolnjak na drugu je sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća za govornicu donio bocu s uzorkom “vode” iz Brezja. Smrdljivom, mutnom tekućinom,  Podolnjak je iznova pokušao upozoriti Vijeće na problem sto tisuća baliranog otpada koja dominira sjednicama Vijeća zadnjih godina:- Ovo više nije ekološka bomba, ovo je eksplodiralo, naglasio je vijećnik, upozoravajući da je to tekućina koja je procurila iz navodno “nepropusnih” bala. Na aktualnom satu Podolnjak je gradonačelnika pitao je li tekućina analizirana i kakvi su rezultati. Ujedno je izrazio nevjericu da nikome iz gradske vlasti do sada nije barem palo na pamet nečim “zatrpati” sve veće bare smrdljive tekućine.

Goran Habuš odgovorio je samo da je i on svjestan kako problem bala treba što hitnije riješiti, no po prvi je put spomenuo kako će se za taj posao čekati jesen budući da strućnjaci preporučuju kako to ne bi bilo uputno za vrijeme ovih ljetnih vrućina.: – Fond za zaštitu okoliša treba nam garantirati sufinanciranje sa 40 posto, ali  mislim da treba pričekati jesen jer nije , kazao je gradonačelnik. Postavlja se pitanje znači li to da bez sufinanciranja Fonda, a konkretno riječ je o 40 milijuna kuna, bale ostaju? No, dok je u tome djelu ostao nedorečen, Habuš je siguran potpisivanje ugovora o odvozu smeća u budućnosti s tvrtkom “Univerzal”. Uz napomenu kako je i sam svjestan potrebe sanacije, tvrdi kako, prema analizi vode oko bala, prema uzorcima koje je uzeo “Varkom” i poslao na alnalizu, voda nije zagađena.

Jedini izvor financiranja – EU fondovi

Habuševe riječi je potvrdio i pročelnik za komunal Vlado Vlašić:- Prema posljednjem ispitivanju kvalitete vode u travnju nema nikakvih pokazatelja o opasnosti zagađivanja.
Robert Podolnjak inicirao je otvaranje i drugog, po Grad, vrlo važnog pitanja. Nakon što su vijećnici jednoglasno potvrdili ovogodišnji rebalans proračuna, Podolnjak je ustvrdio kako se izvješća o proračunu uvijek izglasaju bez diskusije i pregleda proračunskih troškova:- Primjerice, 2008. godine varaždinski proračun je bio veći za 70-ak milijuna kuna  i Grad je, za razliku od danas, bio bez ikakvih zaduženja. Danas ne samo da je proračun manji nego više niti nemamo što prodati, manja je zarada od poreza, a svi fiksni troškovi ostali su isti. Sve to sada radimo sa 70 milijuna kuna manje.
Rebalans proračuna Habuš je proglasio “tehničkim” budući da su i prihodovna i rashodovna strana povećane za sedam milijuna kuna.   
Od tog iznosa Varaždin od države dobiva 5,2 milijuna za igradnju dva rotora, semaforizaciju jednog raskiržja te za financiranje raznih projekata. Varaždinska županija uplatiti će u  varaždinski proračun sa 732 tisuće kuna za financiranje povećanih troškova lokalnih izbora, najam dvorana srednjih škola te za projekte u kulturi dok će ŽUC uplatiti   826 tisuća kuna za pokriće povećanih troškova zimske službe.
Sada se svi, i vladajući i oporba slažu da je financiranje otplate dvorane” kamen oko vrata”, dok je gradonačelnik napomenuo:- Dvorana će u konaćnici koštati 870 milijuna kuna. Sve škole, njihove dvorane…koštaju nas manje. No, sumnjam da imamo mjesta za manevarski prostor.
Vjećnici se slažu da su u slijedećem četverogodišnjem razdoblju Europski fondovi jedini potencijalni izvori financiranja kapitalnih projekata u Gradu. Prema procjenama, Varaždin će u slijedeće četiri godine imati na raspolaganju oko 340 milijuna kuna za što će trebati osigurati oko 70 milijuna kuna za predfinanciranje projekata.
Osim ovih, na 2. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina u utorak, vijećnici su postavili još brojna pitanja. Primjerice, oko zemljišta i teniskih terena kod bazena; obečanog, a nedovršenog studentskog restorana; broju parnica koje Grad vodi, tko ih vodi i koliko to košta; o sve većem iseljavanju mladih ljudi iz Grada u okolna mjesta; o kotlovnicama i broju potrebnih potpisa za donošenje odluke kako će se grijati zgrade…Sudeći prema prvoj “pravoj” sjednici varaždinsku vladajuću garnituru čeka duga zima.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje