Povežite se s nama

Život i društvo

Balkon pun cvijeća najveća im je sreća

Objavljeno:

- dana

POHVALNO

Svakom prolazniku koji prođe pokraj Doma za starije i nemoćne u Varaždinu pogled privuku raskošni i šareni balkoni puni cvijeća. Korisnici Doma to cvijeće njeguju s puno ljubavi, a nježne i mirisne latice vraćaju im mladenački polet, živost duha i obilje radosti. 

Veselo je bilo u srijedu, 15. srpnja, kada je cijeli Dom slavio cvijeće i svoje prelijepe balkone, koji su istinski ukras grada. Kulturno-umjetnički program tijekom kojeg su proglašeni pobjednici izbora za najljepše balkone Doma bio je baš pravi cvjetni, a najljepšim je proglašen balkon Marka Pavičića. O cvijeću se pjevalo, recitiralo, slavio se suživot s njim i pohvaljen je trud korisnika Doma koji su se okružili cvjetnim gredicama, šarenim cvjetnjacima i bogatim balkonima.

Kad bi ove ruže male…

Izbor najljepšeg balkona Doma za starije i nemoćne tradicija je koja traje već više od trideset godina. Korisnicima Doma ta je manifestacija vrlo važna, a teška je odluka pala na leđa komisije koju su činili priznati Varaždinci iz područja hortikulture.

Komisija je priznala da su najljepše balkone izabrali s puno muke te da su svi zapravo pobjednici, jer već i jedan cvijet znači puno. Međutim, sedam je korisnika dobilo posebna priznanja i nagrade, naravno – cvjetne, a najboljima je među njima proglašen Marko Pavičić čiji je balkon zasluženo dobio titulu najljepšeg u 2015. godini.

Drugo mjesto osvojila je Štefanija Banfić, treće Katarina Mikulić, četvrto mjesto cimerice Katarina Tomašković i Bara Vulić, peto Katarina Jovan, šesto Franjo Levatić i Zvonimir Klasta, dok je sedmo mjesto pripalo Vladi Milaku.

– Kroz odrastanje roditelji su me učili da je cvijeće znak svega što je nevino i dobro. I prije nego što sam došao u Dom, na svojoj sam kući imao prelijepe cvjetne balkone kojima su se svi divili. S tim sam nastavio i ovdje u Domu, a prije pet godina preuzeo sam vođenje Eko grupe, koja radi baš sve što je potrebno u Domu i oko njega – napominje pobjednik Marko Pavičić, kojem nije prvi put da dobiva priznanje za najljepši balkon. – Ovo mi je šesta godina u Domu, a četiri sam puta proglašen pobjednikom – ponosno naglašava pokazujući zid pun pohvalnica, zahvalnica i priznanja.

Cvijeće čuva mladost

– Nije dobro kad čovjek samo ustane, jede i razmišlja, to vodi prema bolesti. Ja ujutro ustanem u pola šest i zalijevam cvijeće u dvorištu Doma. Svako drugo jutro zalijevam i pregledavam cvijeće na balkonu te uklanjam suhe cvjetove kako bi novi lakše rasli. Jednom tjedno zalijevam prihranom. U Trnovcu imam vrt te i tamo često odlazim biciklom i pomažem obitelji. Uživam u radu. Nikad ne razmišljam o tome da mi je loše, pa mi je uvijek dobro – ispričao nam je Pavičić, koji ne zna kako se zovu sve vrste koje je posadio na svom balkonu, jer cvijeće bira po boji i izgledu te je njegov izbor uvijek šaren i raznolik. Među cvijećem se nalaze i rajčice koje se svijaju pod težinom bogatih plodova koji polako zriju.

– Čim dođem na posao, korisnici Doma odmah dođu do mene i mole me da odem u njihovu sobu i pogledam njihovo cvijeće. Eko grupa me zove vidjeti što su sve napravili vani. To me jako raduje i uživam u njihovom društvu gledajući plodove njihovog rada. Po meni nema pobjednika, jer uzgajanjem cvijeća svi oni održavaju svoju vitalnost, sreću i ljubav. Na svakom je balkonu zaista posađen barem jedan cvjetić, ako to korisnici nisu mogli, pomogle su im sobarice. Osim toga, mi nemamo nikoga da nam održava okoliš, korisnici su toliko vrijedni da se svaki dan rano bude, neovisno o vremenu i temperaturi, te ga održavaju sami. To mnogo vrijedi i vrlo sam ponosna na sve njih – ističe ravnateljica Doma Tamara Ljubić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje