Povežite se s nama

Kultura

Baltazar će nadzirati prvi Sinki!

Objavljeno:

- dana

PRVI SINKI – FESTIVAL SINKRONIZACIJE ODRŽAT ĆE SE U VARAŽDINU

U Hrvatskoj postoji niz festivala i nagrada, ali još nikad nikome nije dodijeljena nagrada za sinkronizaciju. Ova će nepravda biti ispravljena ovog lipnja u Varaždinu. Sinki – festival sinkronizacije održat će se od 12. do 15. lipnja, a nagrade najboljim sinkronizatorima dodijelit će se za dugometražni animirani film. O svemu će brinuti i naš najdraži i najmiliji profesor – Baltazar, najavili su danas u varaždinskom Kinu Galerija organizatori Sinki festivala.

Ideja o festivalu posvećenom upravo sinkronizaciji, nepravedno zapostavljenoj grani dramske umjetnosti, već dugo se mota po glavi poznatog hrvatskog glumca sa desetgodišnjim iskustvom u sinkronizaciji Roberta Ugrine.

Najdraži Kliještić

– Već dugo razmišljam o festivalu na kojem bi se odalo priznanje ljudima koji rade ovaj zahtjevan posao. Sinkronizacija nije nigdje, pa ni među nagradama hrvatskog glumišta.  Za sve živo se dijeli nagrada, ali za to ne. O sinkronizaciji se malo priča, malo koji profesionalac se time želi baviti jer je posao zahtjevan, a honorari niski. U zadnje vrijeme ima sve više amatera koji su spremni i za 100 kuna odraditi posao, a trpi kvaliteta i na kraju naša djeca. Sinki treba poslužiti da vratimo dignitet sinkronizaciji, prezentiramo je i potaknemo nove generacije da se njome bave – rekao je Ugrina.

Svoj glas Ugrina je posudio u nizu animiranih filmova poput Lilo i Stitch, Vrlo zapetljana priča, Princeza i žabac, ali jedan drugi mu je najdraži – Gospodin Kliještić iz svima dragog Spužva Boba Skockanog.

Djeca žiri i stručan žiri

Na festivalu u Varaždinu u tri dana bit će prikazani dugometražni animirani filmovi sinkronizirani u Hrvatskoj u Kinu Galerija i na otvorenom pored Starog grada. O tri lika koja su najbolje sinkronizirana odlučivat će publika i to samo oni mlađi do 15 godina pa će se i na taj način potaknuti da razmišljaju o sinkronizaciji.  Sedam stručnih nagrada dodijelit će pak tročlani stručni žiri na čelu kojeg je redateljica sinkronizacije Ivana Vlkov Wagner.

– Nadam se da će biti dobra konkurencija i da će biti teško ocijeniti sve te filmove. Mi koji smo dugo u tom poslu svjedočimo da ima sve više amatera koji sinkroniziraju u nekim sklepanim studijima. Uz nelojalnu konkurenciju sve su jači i pritisci filmske industrije da sve bude brzo gotovo. Nažalost zbog toga svega  gubi se na kvaliteti  – rekla je Vlkov Wagner koja je radila na brojnim projektima poput Malih letećih medvjedića, te klasika poput Kralj lavova, Shreka i Madagaskara.

Za kraj školske godine

Sinki je nekako našao svoj put do Varaždina i do Filmsko-kreativnog studija VANIMA koji se uhvatio produkcije festivala.

– Našli smo zajednički jezik s Robertom i nastavljamo put stvaranja dječjeg centra animiranog filma upravo u Varaždinu. Sinki će u svom programu obuhvatiti najnovije dugometražne animirane filmove čije će projekcije biti u Kinu Galerija i na Starom gradu, a na nekoliko atraktivnih lokacija u centru održavat će se  popratni program i radionice. To će biti i svojevrstan poklon svim klincima za kraj školske godine – najavila je producentica festivala Sandra Malenica.

Natječaj za maskotu

Na festivalu se očekuju mnoge poznate face iz animiranih filmova koje će šetati Varaždinom, a uz Baltazara očekujemo i Sinkija. Maskota Sinki se još nije stvorila, a za njen izgled raspisan je natječaj.

Pozivamo sve dizajnere i ostale kreativce da daju svoju viziju kako bi Sinki trebao izgledati. Uz natječaj za maskotu raspisat ćemo i natječaj za idejno rješenje vizualnog  identiteta Sinki festivala. Autor najboljeg rješenja za maskotu dobit će prvu novčanu nagradu – 2500 kuna, a isto toliko iznosi nagrada koju će osvojiti autor vizualnog identiteta. Nagrade će dodijeliti Organizacijski odbor. Prijave mogu poslati svi na adresu [email protected] –  sve je pozvala koordinatorica projekta Maja Bilušić.

Sinki je još jedan festival koji je prepoznao Grad Varaždin te ga podržao u sklopu razvijanja audiovizualne djelatnosti  kao pokrovitelj.

– Svi se veselimo gledanju crtića, a bit će interesantno vidjeti koji su to glumci koji daju svoje glasove. I varaždinski glumci okušali su se u sinkronizaciji. Ljubomira Kerekeša slušali smo u Ice ageu, a Hana Hegedušić bila je Lucy u crtiću Gru na super tajnom zadatku – rekao je varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić. 

Više informacija pronađite na www.sinki.hr.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

U srijedu u Glazbenoj školi veliki završni koncert puhača, dodijelit će i nagrade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Bras Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix.

Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina.

Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina.

Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Broj zemalja sudionica raste svake godine potvrđujući važnost i međunarodni status Natjecanja. Natjecatelji iz Velike Britanije, Italije, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 452 natjecatelja iz 10 zemalja koje ocjenjuje ocjenjivači sud sastavljen od 18 eminentnih međunarodnih pedagoga i glazbenika.

Na zadnji dan natjecanja, u srijedu 8. prosinca, održat će se završni koncert i svečana podjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a prilikom dolaska potrebno je pokazati valjanu EU Covid potvrdu (potvrda o cijepljenju ili potvrda da je osoba preboljela Covid unazad godinu dana ili potvrda o negativnom testu ne starija od 48 sati).

Svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube i Facebook stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinka je osvježenje na hrvatskoj opernoj sceni: Voditeljica me izbacila iz školskog zbora uz objašnjenje da nemam sluha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska operna scena dobiva pravo osvježenje u mladoj mezzosopranistici, Varaždinki Margareti Matišić.

Već dobro poznata u opernim krugovima, Margareta se ovih dana užurbano priprema za nastupe u operama „Medij“ i „Carmen“ Hrvatskog narodnog kazališta, gdje ćemo ju imati prilike gledati ove zime.

Uz zahtjevne probe, ambiciozna Margareta gradi glazbenu karijeru paralelno pjevajući u još dodatne tri opere, u premijernoj Verdijevoj „Traviati“ i „Evgenij Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog te u reprizi Mozartove „Čarobne frule“.

Uz to, već punih deset godina svoje znanje i umijeće solo pjevanja, komorne glazbe i scenskog pokreta predaje mladim naraštajima u Glazbenoj školi u Varaždinu.

– Dolazim iz glazbene obitelji, stoga je moj životni poziv uslijedio sasvim prirodno i logički. Prvo sam s pet godina krenula na predškolski zbor, a par godina kasnije u osnovnoj Glazbenoj školi u Varaždinu na klavir. Paralelno sam pohađala i dramsku i likovnu grupu. S 12 godina otišla sam svojoj dragoj profesorici Dariji Hreljanović da me posluša. Nakon što sam pjevala svega par minuta i kad je čula već onda moj veliki raspon glasa, pogledala me i rekla onak’ po varaždinski: „Ti se buš s tim v životu bavila“. I tako je sve krenulo – otkriva Margareta svoje glazbene početke nakon kojih su se samo redali maestralni uspjesi poput Dekanove nagrade za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju glazbene umjetnosti i uspjeh tijekom studija, kvalifikacije u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere u Južnoafričkoj Republici u Cape Town-u te u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Zinke Milanov u Rijeci koje je dirigirao poznati svjetski dirigent Marco Boemi, solistički nastupi s Zagrebačkom filharmonijom izvodeći Beethovenovu Devetu Simfoniju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayera te brojni drugi.

Iako priznaje, nije uvijek išlo glatko.

– U osnovnoj školi tadašnja voditeljica zbora izbacila me iz zbora dan prije nastupa s objašnjenjem kako nemam sluha – prisjeća se Margareta uz osmijeh te dodaje:– To me od malih nogu naučilo kako je najbitnije vjerovati u sebe, ne odustati i uvijek se boriti. Smatram da je za uspjeh osim znanja, talenta i svakodnevnog vježbanja, potrebno i malo sreće.

Svoj svestrani duh s dozom avanturizma Margareta uspješno donosi na scenske daske, a nerijetko nakon proba, svečane dvorane zamijeni onim sportskim.

Uz mnoge sportove kojima se bavi, u ranijoj mladosti nizala je uspjehe u kickboxingu, a sada aktivno planinari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje