Povežite se s nama

Kultura

Baltazar će nadzirati prvi Sinki!

Objavljeno:

- dana

PRVI SINKI – FESTIVAL SINKRONIZACIJE ODRŽAT ĆE SE U VARAŽDINU

U Hrvatskoj postoji niz festivala i nagrada, ali još nikad nikome nije dodijeljena nagrada za sinkronizaciju. Ova će nepravda biti ispravljena ovog lipnja u Varaždinu. Sinki – festival sinkronizacije održat će se od 12. do 15. lipnja, a nagrade najboljim sinkronizatorima dodijelit će se za dugometražni animirani film. O svemu će brinuti i naš najdraži i najmiliji profesor – Baltazar, najavili su danas u varaždinskom Kinu Galerija organizatori Sinki festivala.

Ideja o festivalu posvećenom upravo sinkronizaciji, nepravedno zapostavljenoj grani dramske umjetnosti, već dugo se mota po glavi poznatog hrvatskog glumca sa desetgodišnjim iskustvom u sinkronizaciji Roberta Ugrine.

Najdraži Kliještić

– Već dugo razmišljam o festivalu na kojem bi se odalo priznanje ljudima koji rade ovaj zahtjevan posao. Sinkronizacija nije nigdje, pa ni među nagradama hrvatskog glumišta.  Za sve živo se dijeli nagrada, ali za to ne. O sinkronizaciji se malo priča, malo koji profesionalac se time želi baviti jer je posao zahtjevan, a honorari niski. U zadnje vrijeme ima sve više amatera koji su spremni i za 100 kuna odraditi posao, a trpi kvaliteta i na kraju naša djeca. Sinki treba poslužiti da vratimo dignitet sinkronizaciji, prezentiramo je i potaknemo nove generacije da se njome bave – rekao je Ugrina.

Svoj glas Ugrina je posudio u nizu animiranih filmova poput Lilo i Stitch, Vrlo zapetljana priča, Princeza i žabac, ali jedan drugi mu je najdraži – Gospodin Kliještić iz svima dragog Spužva Boba Skockanog.

Djeca žiri i stručan žiri

Na festivalu u Varaždinu u tri dana bit će prikazani dugometražni animirani filmovi sinkronizirani u Hrvatskoj u Kinu Galerija i na otvorenom pored Starog grada. O tri lika koja su najbolje sinkronizirana odlučivat će publika i to samo oni mlađi do 15 godina pa će se i na taj način potaknuti da razmišljaju o sinkronizaciji.  Sedam stručnih nagrada dodijelit će pak tročlani stručni žiri na čelu kojeg je redateljica sinkronizacije Ivana Vlkov Wagner.

– Nadam se da će biti dobra konkurencija i da će biti teško ocijeniti sve te filmove. Mi koji smo dugo u tom poslu svjedočimo da ima sve više amatera koji sinkroniziraju u nekim sklepanim studijima. Uz nelojalnu konkurenciju sve su jači i pritisci filmske industrije da sve bude brzo gotovo. Nažalost zbog toga svega  gubi se na kvaliteti  – rekla je Vlkov Wagner koja je radila na brojnim projektima poput Malih letećih medvjedića, te klasika poput Kralj lavova, Shreka i Madagaskara.

Za kraj školske godine

Sinki je nekako našao svoj put do Varaždina i do Filmsko-kreativnog studija VANIMA koji se uhvatio produkcije festivala.

– Našli smo zajednički jezik s Robertom i nastavljamo put stvaranja dječjeg centra animiranog filma upravo u Varaždinu. Sinki će u svom programu obuhvatiti najnovije dugometražne animirane filmove čije će projekcije biti u Kinu Galerija i na Starom gradu, a na nekoliko atraktivnih lokacija u centru održavat će se  popratni program i radionice. To će biti i svojevrstan poklon svim klincima za kraj školske godine – najavila je producentica festivala Sandra Malenica.

Natječaj za maskotu

Na festivalu se očekuju mnoge poznate face iz animiranih filmova koje će šetati Varaždinom, a uz Baltazara očekujemo i Sinkija. Maskota Sinki se još nije stvorila, a za njen izgled raspisan je natječaj.

Pozivamo sve dizajnere i ostale kreativce da daju svoju viziju kako bi Sinki trebao izgledati. Uz natječaj za maskotu raspisat ćemo i natječaj za idejno rješenje vizualnog  identiteta Sinki festivala. Autor najboljeg rješenja za maskotu dobit će prvu novčanu nagradu – 2500 kuna, a isto toliko iznosi nagrada koju će osvojiti autor vizualnog identiteta. Nagrade će dodijeliti Organizacijski odbor. Prijave mogu poslati svi na adresu [email protected] –  sve je pozvala koordinatorica projekta Maja Bilušić.

Sinki je još jedan festival koji je prepoznao Grad Varaždin te ga podržao u sklopu razvijanja audiovizualne djelatnosti  kao pokrovitelj.

– Svi se veselimo gledanju crtića, a bit će interesantno vidjeti koji su to glumci koji daju svoje glasove. I varaždinski glumci okušali su se u sinkronizaciji. Ljubomira Kerekeša slušali smo u Ice ageu, a Hana Hegedušić bila je Lucy u crtiću Gru na super tajnom zadatku – rekao je varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić. 

Više informacija pronađite na www.sinki.hr.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Kultura

Denis Peričić u Karlovcu primio svoju 111. književnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu na pjesnikov je rođendan, 21. ožujka,
održana svečana dodjela nagrada najboljima na drugom Natječaju „Na tragu pjesnika“,
posvećenom velikom hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću, poginulom u Drugom
svjetskom ratu.

Natječaj je organiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Varaždinski književnik Denis Peričić dobio je drugu nagradu za pjesmu „Što je preostalo“.

Prema procjeni stručnog povjerenstva, u kojem su bili Mojca Rapo Waite, Bruno Vojvodić i
Nataša Vojnović, prvu nagradu osvojio je Tin Fresl iz Jastrebarskog, a treću Jelena Stanojčić
iz Zagreba.

Na prošlogodišnjem, prvom izdanju ovog natječaja, prvu nagradu osvojio je upravo – Denis
Peričić.

– Nakon prve i druge, volio bih iduće godine dobiti i treću nagradu! Pa da kompletiram te
svoje ‘male Gorane’… Naravno, šalim se, ali nimalo se ne šalim kad kažem da svaka nagrada
vezana uz Goranovo ime zauzima posebno mjesto u mom srcu. Organizatorima i stručnom
povjerenstvu upućujem svoju duboku zahvalnost na ovom priznanju – ističe Denis Peričić kojem je ovo već 111. književna nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

Nagrada Porin za zbor Chorus angelicus i Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Glazbena škola u Varaždinu/Facebook

Dodjela 31. po redu glazbene nagrade Porin održana je u subotu, 23. ožujka.

Dvorana u zagrebačkom HoB-u bila je prepuna velikih, dobro poznatih i priznatih imena hrvatske glazbene scene, kao i onih koji „tek kreću“ na svoj glazbeni put. Crvenim tepihom prošetali su nominirani glazbenici zajedno s brojnim poznatim licima koja su se našla na ovogodišnjoj dodjeli u ulozi gostiju ili uručitelja najpoželjnije glazbene statue.

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Berislav Šipuš i Vojko V sa suradnicima osvojivši po četiri statue Porina. Tri statue Porina pripale su Letu 3 i Tamari Obrovac sa suradnicima, a još jedna posebnost ovogodišnjeg Porina su i čak tri dobitnika u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe.

U kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe su čak tri dobitnika, a u ovoj karegoriji nagrade su otišle i u Varaždin.

Među dobitnicima je Chorus angelicus, Capella Savaria, Dječji zbor glazbene škole u Varaždinu, Ivana Lazar, sopran; Tia Pikija, sopran; Sonja Runje, alt; Hugo Hymas, kontratenor; Franko Klisović, kontratenor; Emanuel Tomljenović, tenor; Grga Peroš, bariton; Krešimir Stražanac, bas; Zsolt Kalló; umjetnički voditelj; Capelle Savarie; dirigent: Anđelko Igrec, za skladbu „Johann Sebastian Bach: Muka po Mateju BWV 244“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje