Povežite se s nama

U fokusu

Banka Gradu “stisnula” ovrhu od 7,3 milijuna

Objavljeno:

- dana

Gradski stanovi nisu vraćali dug

Hypo alpe adria banka Gradu Varaždinu poslala je ovrhu radi dugovanja Gradskih stanova od 7,3 milijuna kuna! Varaždinski gradonačelnik smatra da ovrha neće pasti na teret gradslog proračuna. 

– Ne vjerujem da će banka ići do kraja s tom ovrhom, a smatram da su je poslali zbog nedostatka komunikacije s ravnateljem Vladimirom Kukecom koji nije činio ništa da riješi pitanje duga te trenutne situacije u ustanovi. Mi smo napisali prigovor na ovrhu i vjerujem da će se situacija riješiti – kaže Habuš.

Saga otkaz

Ovrha je očito kap koja je prelila čašu za njega u sagi koja se zove “otkaz Kukecu”. Naime, Kukec je još početkom listopada gradonačelniku u četiri oka obećao da će podnijeti ostavku, pa je to obećanje pregazio. Nakon toga tražio je od upravnog vijeća ustanove da ne bude ravnatelj, ali da ima istu plaću još godinu dana do mirovine. Na kraju je otišao na bolovanje bez da je ostavio potpisnika za ugovore. Imenovao ih je s bolovanja prošlog tjedna.

Habuš je svjestan da bi s Kukecom zbog otkaza mogao završiti na sudu

– Tijekom tjedna imenovat ćemo v.d. ravnatelja, nekog iz ustanove i nakon toga ćemo raspisati natječaj. Što se tiče Kukeca, njega ćemo razriješiti jer je njegovo ponašanje kojim je ustanovi nanesena šteta dovoljan razlog za to. Znam da ima pravo na otpremninu, ali neka to riješe pravnici. Svjesni smo da će slučaj vjerojatno završiti na sudu – odlučan je Habuš.

Upozorenja u prazno

Predsjednik Povjerenstva za financijsko utvrđivanje Gradskih stanova Željko Bunić na sve samo kaže “ to je bilo za očekivati”.

– Još u devetom mjesecu upozoravali smo da je situacija kritična pogotovo iz razloga što za sve dugove Gradskih stanova financijski jamči Grad. Gradonačelnik je mjesecima samo ponavljao “nije sve tako crno”. U samom izvještaju jasno se vidi da je trebalo odmah ići u pregovore, ali se nije desilo ništa – kaže Bunić.

 

Ništa se nije desilo ni za one preostale kupce stanova u zgradi B1 u POS naselju Vilka Novaka. Habuš nam je rekao da još nisu došli svi bojleri te da se iskreno nada da će se do kraja godine kupci useliti u stanove koje otplaćuju.

U rujnu smo upozoravali da je situacija katastrofalna i da se treba ići u pregovore. Nije se učinilo ništa.” – Željko Bunić, predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje financijskog stanja Gradskih stanova

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje