Povežite se s nama

U fokusu

Banka Gradu “stisnula” ovrhu od 7,3 milijuna

Objavljeno:

- dana

Gradski stanovi nisu vraćali dug

Hypo alpe adria banka Gradu Varaždinu poslala je ovrhu radi dugovanja Gradskih stanova od 7,3 milijuna kuna! Varaždinski gradonačelnik smatra da ovrha neće pasti na teret gradslog proračuna. 

– Ne vjerujem da će banka ići do kraja s tom ovrhom, a smatram da su je poslali zbog nedostatka komunikacije s ravnateljem Vladimirom Kukecom koji nije činio ništa da riješi pitanje duga te trenutne situacije u ustanovi. Mi smo napisali prigovor na ovrhu i vjerujem da će se situacija riješiti – kaže Habuš.

Saga otkaz

Ovrha je očito kap koja je prelila čašu za njega u sagi koja se zove “otkaz Kukecu”. Naime, Kukec je još početkom listopada gradonačelniku u četiri oka obećao da će podnijeti ostavku, pa je to obećanje pregazio. Nakon toga tražio je od upravnog vijeća ustanove da ne bude ravnatelj, ali da ima istu plaću još godinu dana do mirovine. Na kraju je otišao na bolovanje bez da je ostavio potpisnika za ugovore. Imenovao ih je s bolovanja prošlog tjedna.

Habuš je svjestan da bi s Kukecom zbog otkaza mogao završiti na sudu

– Tijekom tjedna imenovat ćemo v.d. ravnatelja, nekog iz ustanove i nakon toga ćemo raspisati natječaj. Što se tiče Kukeca, njega ćemo razriješiti jer je njegovo ponašanje kojim je ustanovi nanesena šteta dovoljan razlog za to. Znam da ima pravo na otpremninu, ali neka to riješe pravnici. Svjesni smo da će slučaj vjerojatno završiti na sudu – odlučan je Habuš.

Upozorenja u prazno

Predsjednik Povjerenstva za financijsko utvrđivanje Gradskih stanova Željko Bunić na sve samo kaže “ to je bilo za očekivati”.

– Još u devetom mjesecu upozoravali smo da je situacija kritična pogotovo iz razloga što za sve dugove Gradskih stanova financijski jamči Grad. Gradonačelnik je mjesecima samo ponavljao “nije sve tako crno”. U samom izvještaju jasno se vidi da je trebalo odmah ići u pregovore, ali se nije desilo ništa – kaže Bunić.

 

Ništa se nije desilo ni za one preostale kupce stanova u zgradi B1 u POS naselju Vilka Novaka. Habuš nam je rekao da još nisu došli svi bojleri te da se iskreno nada da će se do kraja godine kupci useliti u stanove koje otplaćuju.

U rujnu smo upozoravali da je situacija katastrofalna i da se treba ići u pregovore. Nije se učinilo ništa.” – Željko Bunić, predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje financijskog stanja Gradskih stanova

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje