PODRŠKA I U VARAŽDINU

Prvog tjedna u kolovozu već je tradicionalno obilježen Međunarodni tjedan dojenja.

Cilj svih aktivnosti povodom tog događaja je senzibilizacija javnosti na temu dojenja i pokretanje dodatnih aktivnosti promicanjem važnosti prirodne prehrane. Ovogodišnji tjedan dojenja odvijao se pod motom “Podržimo dojenje zajedno“.

Mliječna staza

Varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš ističe da je u tijeku je izrada Prijedloga Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u RH od 2017. do 2020. godine.

– Jedan od značajnih ciljeva je organizacija banke humanog mlijeka za provođenje prehrane majčinim mlijekom u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja. Na taj način osiguravamo kvalitetnije preživljavanje svoj prijevremeno rođenoj djeci, kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga ne može biti hranjena mlijekom svoje majke. Prikupljeno mlijeko se obrađuje da bi bilo zdravstveno ispravno. Sve je to uvršteno u Strateški plan Ministarstva zdravstva – ističe varaždinska pedijatrica.

Da bi se prikupila potrebna sredstva za ostvarenje ovih planova, UNICEF organizira u Zagrebu 9. i 10. rujna humanitarnu utrku pod nazivom Mliječna staza.

U rujnu se u Zagrebu organizira utrka, a cilj je prikupiti novce za osnivanje banke humanog mlijeka

– Neosporno je da dojenje ima širok društveni aspekt te se kroz uključivanje šire zajednice stvara nova društvena klima i spoznaja o važnosti osiguravanja prirodne prehrane kao važnog koraka na ulasku djeteta u život – ističe Kolarek Karakaš, čija pedijatrijska ordinacija u Varaždinu nosi titulu “Savjetovalište – prijatelj dojenja” koju dodjeljuje UNICEF.

Također ističe sve važne osobitosti majčinog mlijeka. Ono svojim sastavom zadovoljava sve potrebe djeteta za hranom i tekućinom u prvim mjesecima života.

Preporuka je ekskluzivno dojenje do šestog mjeseca. Industrijski proizvedeno mlijeko nastoji se približiti sastavu majčinog mlijeka, ali to je nemoguće u punom opsegu jer se sastav majčinog mlijeka mijenja tijekom podoja. Najlošiji izbor je davanje kravljeg mlijeka djetetu do godinu dana starosti, osobito iz tetrapaka. U slučaju da majka nema mlijeka, preporuka je adaptirano mlijeko, a ako je to roditeljima preskupo, kravlje mlijeko, ali iz boce.

Skladištenje mlijeka

Neke majke imaju i višak mlijeka te se preporučuje da se izdoje i zamrznu za neke lošije dane. U hladnjaku izdojeno mlijeko može stajati do pet dana, ali se ipak preporuča konzumirati unutar 48 sati. Ako se zamrzne i stavi u malu ledenicu s vratašcima u sklopu običnog hladnjaka, može se čuvati do tri mjeseca, a u zamrzivaču i do 12 mjeseci. Mlijeko se odmrzava na sobnoj temperaturi ili u toploj vodi. Nikako u mikrovalnoj pećnici. Ako se odmrzne, ne ponovno zamrzavati.

Dobrobiti dojenja

– Pravilan rast i razvoj djeteta

– Bolji psihomotorni razvoj i razvoj imunološkog sustava

– Manji rizik od upale dišnih putova i upale srednjeg uha

– Smanjenje pojave alergija, astme i ekcema

– Dojena djeca ostvaruju bolji emocionalni i društveni razvoj
 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Komentari

Komentara