Povežite se s nama

U fokusu

Barbara Antolić Vupora: Država treba bolje brinuti o kvaliteti zraka, primjer je Varaždin

Objavljeno:

- dana

Jučer se u Hrvatskom saboru raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o onečišćenju zraka. Zastupnica Barbara Antolić Vupora (SDP) naglasila je da bi se država trebala sustavno baviti kvalitetom zraka. Pritom je istaknula Grad Varaždin kao pozitivan primjer.

– Ne može zdravlje naših građana ovisiti o tome ima li općina ili grad u kojima žive novaca da sami kupe mjerne stanice koje su skupe. A osjetno je da se njihovim krajem širi zagađenje zraka i/ili smrad. Sredstva EU su nedovoljna i sve onda ovisi o jedinici lokalne samouprave što je nedopustivo – napomenula je.

– Jedan od pozitivnih primjera je Grad Varaždin koji već provodi mjerenje zagađenja zraka i osigurao je 50 tisuća eura za dvije stanice za mjerenje „dodijavanja mirisa”, odnosno smrada. Važan pomak napravio je i rješavanjem problema preko 100 tisuća tona baliranog otpada u Brezju – dodala je Antolić Vupora.

– Ono što nedostaje je veća nadležnost i organiziranost inspekcija, jer se incidenti događaju u vremenu kada inspekcija ne radi, a to je po noći i tada počinitelj prođe nekažnjeno. Zaštita zraka znači zaštita života i zdravlja, dok bi građanima RH donijela jednu godinu više ukoliko bi zrak koju udišemo bio čišći – naglasila je Barbara Antolić Vupora.

Istaknula je i da nije u potpunosti zadovoljna predložim Zakonom jer ne obuhvaća sve postojeće probleme i smatra da postoji prostor za njegovu danju doradu.

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje