Povežite se s nama

Život i društvo

Barbara Habek i Patrick Fodrek proglašeni najboljim sportašima Ivanca za 2020.

Foto: Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

S obzirom na to da zbog epidemiološke situacije početkom ove godine nije bila održana tradicionalna svečanost proglašenja najboljih sportaša i sportskih ekipa grada Ivanca za 2020. godinu, gradska Zajednica sportskih udruga je iskoristila poboljšanje epidemioloških prilika te u petak, 2. srpnja, na Ribičkom domu i službeno proglasila najbolje te im dodijelila prigodne nagrade i priznanja.

Proglašenju najsportaša i ekipa odazvao se gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem te glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač sa suradnicama.

Sve okupljene sportaše i goste na početku je, u ime domaćina, pozdravio predsjednik ZŠU-a Josip Šimunek.

Najboljim sportašima grada Ivanca u 2020. proglašeni su Patrick Fodrek, član 1. seniorske ekipe RK Ivančica te Barbara Habek, kapetanica ŽOK-a Ivanec.

Zasluženo, jer Fodrek je jedan od najboljih igrača i strijelaca RK Ivančice, dok je B. Habek, osvajanjem 1. mjesta u 2.HOL, svoju ekipu odvela u viši rang natjecanja – u 1. B HOL.

Prva seniorska momčad NK Ivančice, član 4. lige Čakovec –Varaždin, izabrana je za najbolju mušku ekipu, dok je u ženskoj konkurenciji ovaj naslov osvojila 1. seniorska ekipa ŽOK-a Ivanec.

Dobitnik Nagrade za životno djelo je Franjo Harjač, dugogodišnji tajnik RK Ivančice.

Titula najboljeg mladog sportaša pripala je Leu Habeku (NK Ivančica), kapetanu ekipe U -11 i U – 13, koji je bio proglašen najboljim igračem 1. NL, središte Sjever. Karla Grudenić, članica ŽOK-a Ivanec, okitila se naslovom najbolje mlade sportašice.

Najboljom mladom muškom ekipom proglašena je momčad RK Ivančice, godište 2010. U ženskoj konkurenciji naslov najbolje osvojila je ekipa ŽOK-a Ivanec, godište 2009., koja je osvojila srebrnu medalju na državnom prvenstvu u mini-odbojci u Zadru.

Život i društvo

Zajednica Cenacolo u Varaždin djeluje već 25 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Bratstvo sv. Josip Radnik zajednice Cenacolo proslavilo je, u nedjelju 19. rujna, svoju 25. obljetnicu postojanja odnosno otvaranje kuće i dolaska zajednice Cenacolo u Varaždin.

Ovo bratstvo nastalo je zahvaljujući velikodušnosti kongregacije Časnih sestara uršulinki, koje su, cijeneći sestru Elviru, zajednici Cenacolo dale na korištenje kuću s terenom na samom ulazu u Varaždin. Bratstvo danas vodi Cenacolo obitelj Dobranić darujući velikodušno svoj trud i vrijeme mladima koji su u ovo bratstvo došli u potragu za novim životom.

Stotinjak uzvanika okupilo se na ovom slavlju koje je započelo svetom misom koju je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, objavila je Varaždinska biskupija. Suslavili su don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo, preč. Franjo Biškup duhovnik varaždinskog Bratstva, zatim vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Zoran Gložinić i fra Goran Malenica.

Prije samog misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice svima okupljenima je uputio don Ivan Filipović, a osim aktualnih i bivših članova zajednice, i njihovih roditelja, tu su bile i varaždinske časne sestre uršulinke, te podupiratelji i dobročinitelji.

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije rekao kako svi okupljeni ovog dana u ovoj kući žele s bratstvom slaviti, ponajprije, čestitati 25 godina života ove Kuće. Bogu zahvaliti na svakome članu koji je prošao kroz ovu zajednicu te moliti da zajednica bude trajno otvorena za sve one koji dolaze, koji imaju potrebu topline Božje blizine i zajedništva s Bogom koji liječi i koji daje snagu.

Riječi zahvale na kraju je uputio voditelj Bratstva u Varaždinu Ivica Dobranić, a nakon mise, troje bivših članova zajednice Cenacolo, a koji su dio svog puta u Zajednici živjeli i u Varaždinskom bratstvu, Mateo Mičić, Ivana Jaška i Zdravko Nikolić, podijelili su s okupljenima svoja svjedočanstva.

Voditelji varaždinskog Bratstva Josipa i Ivica Dobranić podijelili su s prisutnima emocije koje ih prate s obzirom na srebrni jubilej djelovanja bratstva sv. Josipa Radnika zajednice Cenacolo u Varaždinu.

U dvorištu zajednice bila je postavljena i retrospektivna izložba fotografija od samih početaka zajednice odnosno bratovštine u Varaždinu do današnjih dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ministrica Obuljen Koržinek i župan Stričak razgovarali o prioritetnim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima, glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je u petak, 17. rujna, na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u Županijskoj palači.

– Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije. S druge strane, vrijedna palača Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina sjedište je Glazbene škole u Varaždinu, koju pohađa 870 učenika. U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima.
– Posebno mi je drago da imate projekte kojima se kulturna baština želi očuvati i staviti u funkciju obrazovanja, što je zalog budućnosti – istaknula je Obuljen Koržinek, koja je naglasila i važnost ulaganja u nematerijalnu kulturnu baštinu na području Varaždinske županije.

Na radnom sastanku bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje