Povežite se s nama

Kultura

Evo ovogodišnjih laureata 46. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

Završila manifestacija

Svečanim proglašenjem laureata 46. Varaždinskih baroknih večeri i potom koncerta učenika varaždinske Glazbene škole i Varaždinskog komornog orkestra u Katedrali, završeno je ovogodišnje izdanje međunarodnog Festivala.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla pripala je izvođačima Muke po Ivanu J. S. Bacha za koncert u Varaždinskoj katedrali , članovima Katedralnog zbora Chorus angelicus, Hrvatskog baroknog ansambla i solistima.

Za najbolju interpretaciju nagrađena je violončelistica Monika Leskovar te Jordi Savall, glazbenik svjetskog glasa koji je održao koncert na violi da gambi drugog festivalskog dana.

 – Jako sam jako dirnuta ovom nagradom iz više razloga, zbog Bachovih suita, Grada Varaždina u kojem sam rođena i činjenice da nagradu dijelim sa Jordijem Savallom, koji mi  je veliki uzor – istaknula je Leskovar.

Okupljene u vijećnici pozdravili su i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji je čestitao organizatorima na još jednom uspješnom festivalu i veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Eduardo Aznar Campos koji je preuzeo nagradu u ime Jordi Savalla.

– Deseta je godina od kada smo uveli ovi koncept i programski pristup, autentično izvođenje barokne glazbe. Desetljeće godina truda i entuzijazma i mislim da smo danas među najboljim festivalima te vrste u svijetu. Španjolska nas je ove godine zadužila i ostali smo zatečeni izborom programa, prijedlozima. To su bili zaista izvrsni glazbenici. Hrvatski su umjetnici iznenadili i kao da Barokne večeri guraju naše glazbenike u nove izazove – naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Ravnatelj je najavio partnerstvo s Mađarskom slijedeće godine, ali i ideju da na 50. Varaždinskim baroknim večerima nastupe dosadašnji laureati Festivala.

U sklopu svečanosti u vijećnici predstavljen je i nosač zvuka „Jurica Murai-čembalist u komornim sastavima“.

Osim što uspješno surađuje sa zemljama partnerima, Varaždinske bi barokne večeri uskoro mogle dobiti i partnerski festival. Naime, u Varaždinu se s organizatorima VBV-a susreo Javier Estella, ravnatelj srodnog festivala iz španjolskog grada Aranjueza.

 

.

Izvor:
Foto: VBV

Kultura

Proslava 70 godina muzeja Dvor Trakošćan uz izložbu, druženje s muzealcima, light show…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na službeno otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Otvorenje će se održati u dvorcu, 24. travnja, u srijedu, s početkom u 19 sati, a izložba će sve prisutne provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Osim službenog otvorenja izložbe, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, impresivan light show te prilika za druženje s muzealcima, što će upotpuniti ovo posebno događanje.

„Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na posljednji dan međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, u utorak 23. travnja, održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Ove godine čak 130 pijanista iz 21 zemlje sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju dok će oni najbolji, laureati svake od kategorija, nastupiti na završnom koncertu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje