S 11 koncerata u matičnom gradu i ukupno pet „vanjskih“ koncerata  u Križevcima, Prelogu, Ludbregu, Belcu i Varaždinskim Toplicama Varaždinske barokne večeri proslavit će ove godine  svoj jubilej od 18. do 27. rujna.

Situacija s koronavirusom koja je otkazala brojne festivale širom svijeta donijela je promjenu raskošnoj koncepciji ovogodišnjeg Festivala.

– Pratili smo kontinuirano situaciju, preporuke naših lokalnih Stožera civilne zaštite, ali se i nadali kako ipak neće doći do prevelikih promjena u održavanju Festivala ili njegovog otkazivanja. Uspjet ćemo održati kontinuitet najdugovječnijeg festivala barokne glazbe u Europi i svijetu, i na to smo iznimno ponosni. Iako smo željeli počastiti naše vjerne posjetitelje novim glazbenim poslasticama i gostovanjima vrhunskih baroknih glazbenika iz Europe i svijeta, prilagodili smo program i ugostit ćemo odlične hrvatske glazbenike. S jedne strane dokaz je i to da podupiremo njihov rad u ovim neizvjesnim i za kulturu teškim vremenima, ali i s druge strane pokazati kako su uistinu uspješni na svom glazbenom putu i prava su europska klasa – ističe Raymond Rojnik organizator Varaždinskih baroknih večeri.

S obzirom na to da je ovogodišnje izdanje festivala jubilarno, izostat će dodjela Festivalskih nagrada, pa će zapravo publika, a ne festivalski žiri imati priliku odabrati svoje laureate.

Neće izostati ni popratni programi, doduše u manjem obimu nego prošlih godina, no pokazat će se na izložbi u galeriji Kerameikona kako glazba može biti inspiracija za keramičarska ostvarenja, na nekoliko lokacija u gradu cvjećari i vrtlari pokazat će svoje umijeće izrade cvjetnih rapsodija na već standardnu temu Barok –glazba i cvijeće.

– Posebnost i iznenađenje ovogodišnjeg Festivala je i izložba koja će biti postavljena na pročelju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. A foto arhivima Varaždinskih baroknih večeri na tisuće je fotografija koje pričaju povijest festivala, a mi smo izabrali njih nekolicinu koja će Varaždince i njihove goste podsjetiti ili možda upoznati  sa zanimljivim trenucima i osobama koje su svojim radom trajno zapisane u povijest Varaždinskih baroknih večeri – najavljuje Rojnik.

Zbog epidemioloških preporuka broj posjetitelja na koncertima bit će ograničen, a ulaznice se mogu rezervirati u Koncertnom uredu Varaždin ili kupiti online u sustavu koje tijekom tjedna biti u funkciji.

– Otvorenje ćemo preseliti iz Katedrale na vanjski prostor kod varaždinskog Starog grada čime ćemo i omogućiti da na slavljeničkom koncertu okupe se i zaljubljenici u baroknu glazbu koji prošlih godina možda nisu uspjeli osigurati ulaznicu za koncerte otvorenja. HRT i Hrvatski radio prenosit će kao i prošlih godina koncert otvorenja, za koji spremamo posebno iznenađenje – zaključio je Rojnik.

Komentari

Komentara