Povežite se s nama

Međimurje

“Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara”: na novome natječaju Udruge “Mlada pera” mogu sudjelovati svi osnovnoškolci iz RH!

Objavljeno:

- dana

Čakovečka Udruga “Mlada pera” iznimno je aktivna što se tiče raznih natječaja pa su tako opet raspisali novi.

– Još se ni tiskarska boja nove knjige “Vrtuljak u vrtuljku” u nakladi Udruge “Mlada pera” nije osušila, a mi krećemo dalje s novim natječajem. Ožujak je mjesec u kojem službeno počinje proljeće, ali i kad se priroda počinje ubrzano buditi. Tako i mi želimo probuditi životinje u nama, odnosno u vama!

Poučne životinje

Basne su jedan od književnih oblika s kojima smo se svi, slično kao i s bajkama, imali prilike sresti još u djetinjstvu. Prvi poznati basnopisac Ezop djelovao je još u šestome stoljeću prije Krista u staroj Grčkoj, a njegove su se basne prenosile usmenom predajom. Danas ih znamo kao Ezopove basne.
Basne su kratke priče u prozi ili stihu s poučnim završetkom u kojima su likovi životinje. Njihova je specifičnost, dakle, što su glavni likovi koji se u njima pojavljuju uglavnom životinje koje imaju ljudske osobine, a završavaju nekom moralnom poukom koja na kraju može biti izrečena u obliku poslovice. Likovi u basnama, osobito oni koji se često pojavljuju, utjelovljuju ljudske osobine koje se smatraju poželjnima ili nepoželjnima te se u basni obično žele pohvaliti ili pokuditi.

Stoga se u basnama često javljaju lukava lija, marljivi mrav, pohlepni vuk i tako dalje. Sudbina likova proizlazi upravo iz ovih njihovih osobina, a iz sudbine likova čitatelj prepoznaje pouku – kažu iz Udruge.

Vlastita mudrost

U natječaju “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” Udruga “Mlada pera” daje priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti, bile one upućene roditeljima, učiteljima ili sebi samima, te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan. Mogu izabrati životinju koja će biti odraz njih samih ili pak onih kojima je pouka upućena. Ona može izražavati ljudsku osobinu koju obično nosi u basnama ili pak njoj urođenu osobinu ili sposobnost (letenje, kopanje, plivanje, ronjenje i tako dalje).

– Životinja je napretek i veselo čekaju da nađu mjesto u vašoj basni. Cilj natječaja je potaknuti djecu da razmisle o problemima na koje žele upozoriti ili poukama, porukama koje žele poslati i da se izraze na alegorijski način uz pomoć životinjskih likova. Razvija se razmišljanje o problemu, kako ga vokalizirati i predstaviti drugima i razmisliti što bi njima bilo rješenje, kako bi tomu pristupili. Tiskat će se bojanka s najboljim radovima! – objašnjavaju iz “Mladih pera”. Pravila natječaja donosimo u prilogu.

Pravila natječaja za projekt “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!”

 1. Organizator projekta je Udruga “Mlada pera”. Unutar projekta raspisuje se natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu. Najbolji radovi bit će objavljeni u bojanci.
 2. Na natječaju mogu sudjelovati svi osnovnoškolci Republike Hrvatske.
 3. Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu Top generacija u posebnoj kategoriji. U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu od 1. ožujka do 15. listopada 2021. godine. Nema ograničenog broja radova po autoru. Najbolji će biti proglašeni na službenoj stranici Udruge “Mlada pera”, a bojanka tiskana najkasnije do 31. siječnja 2022. godine.
 4. Žiri čine članovi Udruge “Mlada pera”, jer su oni i osnovali udrugu s namjerom širenja i objavljivanja dječjih literarnih radova, te vanjski stručni suradnik.
 5. Radovi se šalju obavezno emailom u.doc ili.docx formatu na adresu elektroničke pošte [email protected] uz obvezan predmet: Za natječaj “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” Uz radove obvezno priložiti potpisanu Suglasnost roditelja za objavu dječjeg literarnog uratka. Suglasnost isprintati i nakon što je roditelji potpišu poslati poštom na:
  Udruga “Mlada pera”
  Travnik 14
  40.000 Čakovec
  ili potpisanu skenirati i zajedno s radom poslati na [email protected] Ako se šalje više radova i u različitim terminima, dovoljna je jedna suglasnost. Radovi će biti objavljeni s imenom i prezimenom autora/-ice, godinama autora/-ice te imenom škole iz koje dolazi.
  Molimo mlade autore/-ice da prije samoga slanja svojih radova pregledaju tekst i isprave pravopisne i gramatičke pogreške te ih, ako su u mogućnosti, lektoriraju uz pomoć roditelja ili učitelja. Kad se rad objavi na portalu Top generacija, ispravci i korekcije više nisu mogući!
 6. Radovi mogu biti popraćeni vlastitim ilustracijama, kao i ilustracijama prijatelja ili rođaka uz njihovu dozvolu. Udruga ne odgovara za eventualnu povredu autorskih prava nad ilustracijama.
 7. Nagrade će biti podijeljene u dvije kategorije:

– za učenike od prvoga do četvrtog razreda:

Prva nagrada: 150 kuna, plaketa i bojanka

Druga nagrada: 100 kuna, plaketa i bojanka

Treća nagrada: 50 kuna, plaketa i bojanka

– za učenike od petoga do osmog razreda:

Prva nagrada: 150 kuna, plaketa i bojanka

Druga nagrada: 100 kuna, plaketa i bojanka

Treća nagrada: 50 kuna, plaketa i bojanka.

Novčana nagrada se isplaćuje jedino i isključivo na tekući ili žiro-račun dobitnika, odnosno roditelja, odnosno skrbnika. Novčana nagrada se ni u kojem slučaju neće isplatiti na račun škole iz koje dolazi učenik/-ca!

 1. Organizator zadržava pravo u bilo kojem trenutku diskvalificirati sudionike za vrijeme trajanja natječaja, u sljedećim slučajevima:
  – ako sudionik prekrši ova pravila,
  – ako tekst sudionika nije u skladu s temom Natječaja,
  – ako su ponašanje i/ili rad sudionika uvredljivog ili vulgarnog sadržaja.
 2. Udruga “Mlada pera” zadržava pravo poništiti natječaj bez posebnog obrazloženja, do trenutka javne objave rezultata na web stranici Udruge.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje