Povežite se s nama

U fokusu

Batinić: 1500 tona varaždinskog smeća u Jerovec neće, ako treba postavit ćemo barikade

Objavljeno:

- dana

Grad Ivanec je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavio da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja traži da prihvate 1500 tona varaždinskog smeća na odlagalište Jerovec.

Oni to ne žele prihvatiti, pa je gradonačelnik Milorad Batinić u objavi objasnio o čemu se radi.

Objavu prenosimo u nastavku:

Grad Ivanec kao vlasnik odlagališta miješanog komunalnog otpada u Jerovcu, neće dopustiti da se na njemu odloži 1500 tona varaždinskog smeća.

Poruka je to koju je, prije svega Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, uputio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i poručio da neće podleći pritisku resornog ministarstva i zainteresiranih krugova te da će biti prvi koji će učiniti sve da spriječi pristup kamiona s varaždinskim smećem jerovečkom odlagalištu.

A da takva ozbiljna namjera postoji, potvrđuje i zadnji dopis Ministarstva, u kome se izričito navodi „da je Grad Ivanec dužan prihvatiti komunalni otpad s područja grada Varaždina“.

– Ono što mogu poručiti građanima jest sljedeće: Varaždinsko smeće u Jerovec neće, a bude li potrebno, osobno ću pozvati građane da blokiramo pristupnu cestu jerovečkom deponiju i biti prvi na barikadama. Na Grad Ivanec vrši se ozbiljan pritisak da prihvatimo 1.500 tona miješanog otpada iz grada Varaždina i okolnih JLS-ova, i to već do kraja ove godine. Kako smo znali obraniti naše izvore vode na Ivančici i Ivkom – Vode koje je htio „progutati“ Varkom, tako ćemo od tuđeg smeća sačuvati i Jerovec – poručio je Batinić.

Zašto varaždinsko smeće u Jerovec?

Kako je uopće došlo do toga da bi se varaždinsko smeće trebalo odložiti u Jerovec?

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok dopisom poslanim gradonačelniku M. Batiniću zatražio je da Grad Ivanec u Jerovcu dopusti prihvat spomenute količine varaždinskog smeća i to radi nemogućnosti daljnjeg odlaganja svog otpada na drugim ugovorenim odlagalištima.

Svoj zahtjev Grad Varaždin obrazlaže time da je to odlagalište jedino u Varaždinskoj županiji koje, temeljem dokumenta „Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada te potreban kapacitet za zaprimanje ove vrste otpada s područja županije (sve do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom za Varaždinsku županiju).

S obzirom na takav zahtjev, Grad Ivanec obratio se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Budući da nikad – nijednim dokumentom – u Jerovcu nije bila predviđena mogućnost odlaganja otpada iz drugih gradova i općina (osim s onih s područja bivše općine Ivanec), a niti pak bi to Grad dopustio, Grad Ivanec obavijestio je ministarstvo da nije u mogućnosti prihvatiti otpad s područja grada Varaždina i okolnih JLS-ova te takav stav potkrijepio odgovarajućim dokumentima.

Međutim, resorno ministarstvo pozvalo se na Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta te odgovorilo da je „Grad Ivanec dužan prihvatiti miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina“.

Takav film nećete gledati!

Ne namjeravajući pristati na to, u povratnom očitovanju ministarstvu M. Batinić ostao je pri ranijem stavu te ga dodatno argumentirao odredbama ključnih programskih dokumenata koji potvrđuju utemeljenost stavova Grada Ivanca.

Naime, ni Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta (koju donosi ministar osobno) ni Dinamikom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada RH, kao ni Prikazom dinamike rada i zatvaranja odlagališta u Varaždinskoj županiji, razvidno je da nikad nije bilo predviđeno usmjeravanje otpada s drugih odlagališta u Jerovec.

-Podsjećam, deponij u Jerovcu je, nakon dugogodišnjih nastojanja, saniran prije pet godina. Sanacija je stajala blizu 10 milijuna kuna, isključivo iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Ivanca (60:40), dakle, dobrim dijelom iz sredstava poreznih obveznika ivanečkog područja. Kod sanacije deponij je kapacitiran za prihvat količine otpada koje proizvode domaćinstva s područja Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Klenovnika, Bednje i Donje Voće, a nikako ne za bilo koje druge gradove i općine. Za njih nijednim dokumentom, ni Dinamikom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada ni Projekcijom količina otpada, nije bilo predviđeno odlagalište u Jerovcu – obrazlaže gradonačelnik.

Igrate se vatrom!

-S obzirom na sve navedeno, zahtjev za zbrinjavanje varaždinskog smeća u Jerovcu doživljavamo kao pritisak na Grad Ivanec, pogotovo u svjetlu najave iz resornog ministarstva da ide revizija Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a kojom bi, navodno, ministar Tomislav Ćorić mogao dozvoliti odlaganje smeća iz drugih JLS-ova u Jerovcu. Problem bi mogao dodatno eskalirati, jer postojeći izračuni i podaci pokazuju da bi se odlaganjem navedenih količina tuđeg smeća u Jerovcu otvorio novi problem, a to je da bi kapacitet Jerovca postao nedostatan čak i za odlaganje otpada iz gradova i općina ivanečkog područja. Također, s razlogom vjerujemo da bi prihvat navedenih 1.500 tona smeća bio samo početak dovoza daleko većih količina tuđeg otpada u Jerovec – izjavio je Batinić.

-Svi akteri koje vrše pritisak za prihvat varaždinskog smeća trebali bi biti svjesni da se igraju vatrom i da je Jerovec „bure baruta“. Jer svi koji iole poznaju probleme koji se već dugi niz godina vežu uz jerovečko odlagalište te nezadovoljstvo mještana zbog narušene kvalitete života (zbog čega je bilo i više prosvjeda), moraju znati da se ovakve stvari ne rješavaju pritiscima i birokratskim direktivama. Upozoravam sve nadležne da je sama najava odlaganja tuđeg smeća „okidač“ za nemire i građanski prosvjed koji se sigurno neće ograničiti samo na mjesto Jerovec. Na jednom od prosvjeda proteklih godina rekao sam građanima toga kraja sljedeće: Smeće i deponij u Jerovec ja vam nisam doveo, ali ću biti onaj koji će ga odavde odvesti i zatvoriti deponij. I takvo obećanje namjeravam ispuniti – zaključio je gradonačelnik M. Batinić.

Linka na objavu nađite OVDJE.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati