Povežite se s nama

U fokusu

Batinić: 1500 tona varaždinskog smeća u Jerovec neće, ako treba postavit ćemo barikade

Objavljeno:

- dana

Grad Ivanec je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavio da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja traži da prihvate 1500 tona varaždinskog smeća na odlagalište Jerovec.

Oni to ne žele prihvatiti, pa je gradonačelnik Milorad Batinić u objavi objasnio o čemu se radi.

Objavu prenosimo u nastavku:

Grad Ivanec kao vlasnik odlagališta miješanog komunalnog otpada u Jerovcu, neće dopustiti da se na njemu odloži 1500 tona varaždinskog smeća.

Poruka je to koju je, prije svega Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, uputio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i poručio da neće podleći pritisku resornog ministarstva i zainteresiranih krugova te da će biti prvi koji će učiniti sve da spriječi pristup kamiona s varaždinskim smećem jerovečkom odlagalištu.

A da takva ozbiljna namjera postoji, potvrđuje i zadnji dopis Ministarstva, u kome se izričito navodi „da je Grad Ivanec dužan prihvatiti komunalni otpad s područja grada Varaždina“.

– Ono što mogu poručiti građanima jest sljedeće: Varaždinsko smeće u Jerovec neće, a bude li potrebno, osobno ću pozvati građane da blokiramo pristupnu cestu jerovečkom deponiju i biti prvi na barikadama. Na Grad Ivanec vrši se ozbiljan pritisak da prihvatimo 1.500 tona miješanog otpada iz grada Varaždina i okolnih JLS-ova, i to već do kraja ove godine. Kako smo znali obraniti naše izvore vode na Ivančici i Ivkom – Vode koje je htio „progutati“ Varkom, tako ćemo od tuđeg smeća sačuvati i Jerovec – poručio je Batinić.

Zašto varaždinsko smeće u Jerovec?

Kako je uopće došlo do toga da bi se varaždinsko smeće trebalo odložiti u Jerovec?

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok dopisom poslanim gradonačelniku M. Batiniću zatražio je da Grad Ivanec u Jerovcu dopusti prihvat spomenute količine varaždinskog smeća i to radi nemogućnosti daljnjeg odlaganja svog otpada na drugim ugovorenim odlagalištima.

Svoj zahtjev Grad Varaždin obrazlaže time da je to odlagalište jedino u Varaždinskoj županiji koje, temeljem dokumenta „Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH“, ima uvjete za nastavak rada i prihvat miješanog komunalnog otpada te potreban kapacitet za zaprimanje ove vrste otpada s područja županije (sve do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom za Varaždinsku županiju).

S obzirom na takav zahtjev, Grad Ivanec obratio se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Budući da nikad – nijednim dokumentom – u Jerovcu nije bila predviđena mogućnost odlaganja otpada iz drugih gradova i općina (osim s onih s područja bivše općine Ivanec), a niti pak bi to Grad dopustio, Grad Ivanec obavijestio je ministarstvo da nije u mogućnosti prihvatiti otpad s područja grada Varaždina i okolnih JLS-ova te takav stav potkrijepio odgovarajućim dokumentima.

Međutim, resorno ministarstvo pozvalo se na Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta te odgovorilo da je „Grad Ivanec dužan prihvatiti miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina“.

Takav film nećete gledati!

Ne namjeravajući pristati na to, u povratnom očitovanju ministarstvu M. Batinić ostao je pri ranijem stavu te ga dodatno argumentirao odredbama ključnih programskih dokumenata koji potvrđuju utemeljenost stavova Grada Ivanca.

Naime, ni Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta (koju donosi ministar osobno) ni Dinamikom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada RH, kao ni Prikazom dinamike rada i zatvaranja odlagališta u Varaždinskoj županiji, razvidno je da nikad nije bilo predviđeno usmjeravanje otpada s drugih odlagališta u Jerovec.

-Podsjećam, deponij u Jerovcu je, nakon dugogodišnjih nastojanja, saniran prije pet godina. Sanacija je stajala blizu 10 milijuna kuna, isključivo iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Ivanca (60:40), dakle, dobrim dijelom iz sredstava poreznih obveznika ivanečkog područja. Kod sanacije deponij je kapacitiran za prihvat količine otpada koje proizvode domaćinstva s područja Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Klenovnika, Bednje i Donje Voće, a nikako ne za bilo koje druge gradove i općine. Za njih nijednim dokumentom, ni Dinamikom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada ni Projekcijom količina otpada, nije bilo predviđeno odlagalište u Jerovcu – obrazlaže gradonačelnik.

Igrate se vatrom!

-S obzirom na sve navedeno, zahtjev za zbrinjavanje varaždinskog smeća u Jerovcu doživljavamo kao pritisak na Grad Ivanec, pogotovo u svjetlu najave iz resornog ministarstva da ide revizija Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a kojom bi, navodno, ministar Tomislav Ćorić mogao dozvoliti odlaganje smeća iz drugih JLS-ova u Jerovcu. Problem bi mogao dodatno eskalirati, jer postojeći izračuni i podaci pokazuju da bi se odlaganjem navedenih količina tuđeg smeća u Jerovcu otvorio novi problem, a to je da bi kapacitet Jerovca postao nedostatan čak i za odlaganje otpada iz gradova i općina ivanečkog područja. Također, s razlogom vjerujemo da bi prihvat navedenih 1.500 tona smeća bio samo početak dovoza daleko većih količina tuđeg otpada u Jerovec – izjavio je Batinić.

-Svi akteri koje vrše pritisak za prihvat varaždinskog smeća trebali bi biti svjesni da se igraju vatrom i da je Jerovec „bure baruta“. Jer svi koji iole poznaju probleme koji se već dugi niz godina vežu uz jerovečko odlagalište te nezadovoljstvo mještana zbog narušene kvalitete života (zbog čega je bilo i više prosvjeda), moraju znati da se ovakve stvari ne rješavaju pritiscima i birokratskim direktivama. Upozoravam sve nadležne da je sama najava odlaganja tuđeg smeća „okidač“ za nemire i građanski prosvjed koji se sigurno neće ograničiti samo na mjesto Jerovec. Na jednom od prosvjeda proteklih godina rekao sam građanima toga kraja sljedeće: Smeće i deponij u Jerovec ja vam nisam doveo, ali ću biti onaj koji će ga odavde odvesti i zatvoriti deponij. I takvo obećanje namjeravam ispuniti – zaključio je gradonačelnik M. Batinić.

Linka na objavu nađite OVDJE.

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje