Povežite se s nama

Novosti

Baumax bi mogao dovoziti šivače autobusima iz susjedne Mađarske

Objavljeno:

- dana

RADNA SNAGA PREKO GRANICE

U nedostatku domaće radne snage, izbor Mađarske logičan je ne samo zbog blizine, nego i gospodarske situacije koja je slična našoj-

U poduzeću Boxmark Leather, najvećoj tvrtki u Slobodnoj zoni Varaždin, uskoro bi mogli na posao svakodnevno dolaziti zaposlenici iz – Mađarske. Zapravo, ukoliko ih u dovoljnom broju prođe probni rok i riješi se sve ostalo potrebno, dovozit će se autobusima poput tri tisuće radnika iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije za koje je besplatan prijevoz već organizirao ovaj proizvođač kožne galanterije u automobilskoj industriji.

Bili u Nagykanizsi

-Od travnja bilježimo povećanje narudžbi naših kupaca u automobilskoj industriji. Povećali smo vlastite proizvodne kapacitete, kako nabavom novih strojeva i opreme, tako i zapošljavanjem velikog broja novih radnika – u razdoblju od travnja do danas zaposlili smo više od 600 novih radnika, pa tako trenutno zapošljavamo točno 3.423 radnika, rekao nam je Tomislav Cesarec iz Boxmark Leathera.

Međutim, kako dodaje, tvrtka se planira natjecati i za nove poslove u automobilskoj industriji za što će trebati novih stotinu šivača u roku od maksimalno osam tjedana, a broj raspoloživih kandidata s potrebnim radnim iskustvom nije dostatan u tako kratkom roku, usprkos činjenici da u arhivama kadrovskog odjela imaju više od 5.000 zamolbi potencijalnih radnika. Budući da je Mađarska susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima recipročno neograničeno zapošljavanje, odlučili su „pogledati“ i preko granice, što i nije neobično budući da jer Boxmark već sad u Hrvatskoj zapošljava radnike s područja udaljenih i do 60 km od svojih tvornica.

– Boxmark je nakon predstavljanja u Mađarskoj prije otprilike tjedan dana ostavio iznimno dobar dojam koji je rezultirao iznimno velikim interesom od strane mađarskih radnika. Već u prvoj skupini mađarskih šivačica koje su se odazvale našem pozivu uočili smo određeni broj radnica koje su vrlo dobre i koje su već radile u Mađarskoj u tvrtkama ne samo kao šivači navlaka za sjedala za automobilsku industriju, već i kao treneri šivača i vođe grupa, ističe Cesarec.
Riječ je o šivačicama koje dolaze iz područja oko sjeverozapadnoj Hrvatskoj obližnjih mađarskih gradova Nagykanizse, Letenya i Lentia. Među budućim kadrovima ima i Hrvatica, odnosno mađarskih državljana hrvatske narodnosti. Zbog stotinjak zainteresiranih kandidata, Boxmark je krajem kolovoza održao novu prezentaciju tvrtke pred nezaposlenim šivačima u Zavodu za zapošljavanje u Nagykanizsi.

Pohvala Mađarima

-Moramo pohvaliti izniman trud i zalaganje djelatnika Zavoda za zapošljavanje u sva tri mađarska grada koji nadilazi sve što smo do sada imali prilike vidjeti u Hrvatskoj i u inozemstvu jer oni spremno odrađuju svoj posao i van uredovnog radnog vremena, oglašavaju umjesto nas radna mjesta u medijima i to sve u svrhu zapošljavanja nezaposlenih radnika. Isto tako moramo pohvaliti i druge javne i državne institucije u Mađarskoj koje nam svesrdno pružaju pomoć te čak i potpomažu službenike u Hrvatskoj koji se još ne snalaze u novom administrativnom okruženju nakon ulaska Hrvatske u EU, veli Cesarec.

S obzirom na dosadašnja vrlo pozitivna iskustva, razmišljaju i o zapošljavanju tapetara te stručnih i rukovodećih kadrova iz Mađarske.

-Boxmark je od početka ulagao značajan trud i napore u pronalazak stručnih kadrova i njihovo školovanje da bi osigurao kontinuirano napredovanje u pogledu razvoja tehnologije proizvodnje, razvoj proizvoda i unapređenje logistike i time zadržao lidersku poziciju kao dobavljač za visokovrijedne sašivene kožne navlake za sjedala za osobna vozila, kožne krojne dijelove za interijer osobnih vozila i kožom tapecirane dijelove interijera osobnih vozila na nemilosrdnom tržištu automobilske industrije. To što Hrvatska do prije dva mjeseca nije bila članicom EU stvaralo nam je probleme u zapošljavanju stručnih kadrova koji imaju potrebno iskustvo rada upravo u automobilskoj industriji. Ulaskom u EU otklonila se nam navedena prepreka i mogućnost zapošljavanja takvih kvalificiranih kadrova. Radi se o rukovodećim kadrovima, tehnolozima, stručnjacima iz razvojnih odjela, stručnjacima za kvalitetu, voditeljima ključnih kupaca, stručnjacima za razvoj informacijskih sustava i drugim stručnim kadrovima poput tapetara i sličnog, pojašnjava Cesarec dodajući da svi osim svojih stručnih kvalifikacija i radnog iskustva moraju raspolagati znanjem njemačkog i/ili engleskog jezika.

Uvijek među liderima

U nedostatku adekvatne domaće radne snage, izbor Mađarske logičan je ne samo zbog blizine, nego i gospodarske situacije koja je slična našoj. I tamo je mnogo radnika izgubilo svoja radna mjesta pa je velika nezaposlenost. Mnogo je i onih koji rade a ne primaju plaću, što je također izazvalo interes za rad u Boxmarku čiji su uvjeti rada i redovne plaće atraktivni Mađarima, iako su neki imali priliku iskusiti rad i u renomiranim tvrtkama koje ovom poduzeću konkuriraju na tržištu automobilske industrije
– Prema hrvatskim i europskim zakonima, za mađarske državljane pri zapošljavanju u Hrvatskoj nema nikakvih ograničenja, odnosno mađarski radnici imaju jednak status kao i hrvatski državljani, a u Boxmarku će oni imati plaće na razini hrvatskih radnika. Stoga se kod nadležnih službi trenutno raspitujemo kako zaposliti mađarske državljane. Moramo napomenuti da naše lokalne službe savladavaju promjene koje su nastale ulaskom Hrvatske u EU i nalaze odgovarajuća operativna rješenja za praktično provođenje direktiva EU. Nama kao poslodavcu ovakve situacije u načelu nisu problem, pa očekujemo da i svi drugi budu spremni za na promjene koje su se dogodile, upozorava Cesarec naglašavajući da je Boxmark uvijek među liderima kad je riječ u uvođenju novih ideja radi povećanja konkurentnosti poslovanja, pa će sigurni i ovdje uspješno riješiti sve prepreke i probiti led zajedno s nadležnim službama.

Šivačima od 2.500 do 3.700 kuna
Vodimo računa da su plaće u Boxmarku uvijek u vrhu plaća našeg sektora pa smo ih tako u lipnju povećali za 2,9 posto, uz to što radnicima za svaku godinu radnog staža automatizmom uvećavamo bruto plaće u iznosu od 0,5%. Visina neto plaća šivača kreće se od 2.500 do 3.700 kn i ovisi o radnom iskustvu, složenosti radnog mjesta, produktivnosti i kvaliteti rada za što se dobivaju posebne stimulacije.
Moram naglasiti da sve plaće, poreze i doprinose plaćamo uvijek na vrijeme, isplaćujemo i prigodne nagrade u visini od 2.600 kuna godišnje za godišnji odmor, početak školske godine, božićnicu i uskrsnicu. Organiziramo i besplatan prijevoz, podupiremo sportske aktivnosti djelatnika, neprestano ulažemo u ergonomiju i opremljenost radnih mjesta. Imamo i fond solidarnosti iz kojeg pružamo financijsku potporu radnicima, ali i financijski potpomažemo projekte za opće dobro i od javnog interesa općina, gradova i županija, stipendiramo učenike i konstantno povećavamo broj zaposlenih, naglašava Cesarec.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje