Povežite se s nama

Kultura

Beethovenove sonate – biseri klavirske literature – u Glazbenoj školi Varaždin

Objavljeno:

- dana

Koncert

Varaždinski ljubitelji klasike će 5. prosinca imati priliku uživati u iznimnom koncertu.

U Velikoj dvorani Glazbene škole Varaždin, povodom 20. godišnjice svog rada na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koncertirati će profesor Đorđe Stanetti.

Profesor sa svojim sadašnjim i bivšim studentima tijekom cijele ove godine izvodi 32  sonate Ludwiga van Beethovena.

Riječ je ciklusu klavirskih sonata neprocjenjive umjetničke vrijednosti – bisera klavirske literature koji je Hans von Büllow nazvao Novim zavjetom za pijaniste. Na kraju obljetničkog ciklusa koncerata, ostalo je za izvesti zadnje tri sonate, Op. 109., Op. 110. i Op. 111, koje će Đorđe Stanetti izvesti pred varaždinskom publikom.

Profesor Stanetti je redoviti gost Glazbene škole u Varaždinu te Predsjednik žirija Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix.

Organizator koncerta, koji se održava povodom Dana Grada Varaždina, blagdana Sv. Nikole, je Glazbena škola u Varaždinu, a suorganizator je Koncertni ured Varaždin. 

 

Koncert počinje u 19 sati, a ulaz  je slobodan.

Izvor:
Foto:

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Kultura

Danas otvorenje izložbe “Strategije u pijesku i alternative” Kristine Pongrac u Muzeju Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložba “Strategije u pijesku i alternative” multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave otvorit će se u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u četvrtak, 4. kolovoza u 19 sati.

Najizraženija impresija suvremene umjetnosti – priroda – glavna je okosnica umjetničkog opusa mlade međimurske umjetnice. Struktura izložbe presjek je kritičkoga i multidisciplinarnoga razmišljanja te djelovanja autorice na neraskidivi suodnos čovjeka, kulture i prirode, simultanu egzistenciju i rekonekciju, uz pitanje održivosti u suvremenoj umjetnosti.

Izbor radova napravila je i predgovor za katalog napisala kustosica i povjesničarka umjetnosti Tajana Vidović.

O umjetnici

Kristina Pongrac (1985.) multimedijalna je umjetnica iz Donje Dubrave. Bavi se problematikom ekologije te pitanjem društvenih i individualnih načela. Po struci je dizajnerica interijera te magistra primijenjenih umjetnosti.

Aktivna je članica organizacija koje djeluju na području kulture, umjetnosti i ekologije – Outward Bound Croatia, HDLU, HDLU Međimurja, BIOM, “Zasadi stablo, ne budi panj”, Zaštitarsko-ekološka udruga “Senjar” (ZEUS), Speleološka udruga Međimurje te Platforma za Društveni centar Čakovec.

Za svoj umjetnički rad primila je nekoliko priznanja i nagrada. Danas živi i stvara u svom rodnom Međimurju uz Europsku Amazonu.

Izložba će biti otvorena do 28. kolovoza. Može je se pogledati svakoga radnog dana od 10 do 20, a vikendom od 10 do 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje