Povežite se s nama

Međimurje

Beličani do svojih njiva stizali plaćanjem kazne

Objavljeno:

- dana

BUNT

Pedesetak članova Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i njihovih podupiratelja okupilo se u četvrtak u Novom Selu Rok na prosvjedu koji je trebao kulminirati dolaskom brojnih traktorista u Čakovec.

Ovog puta cijene krumpira nisu bile razlog njihovu buntu.
– Imamo problem s Gradom Čakovcem, koji je u Ulici Matije Gupca, koja prolazi Novim Selom Rok, postavio znakove i ograničio prometovanje vozila na maksimalnih pet tona težine – pojasnio je Damir Mesarić dio razloga koji su potaknuli prosvjed. Čelnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira izjavio je da njihovi traktori s prikolicama tu više ne smiju prolaziti jer je postavljena dopunska ploča s informacijom da se ograničenje ne odnosi samo na lokalne zemljoposjednike.

– Ni to ne poštuju! Nigdje se na svijetu od poljoprivrednika “na cesti“ ne traže vlastovnice. Ako je naši proizvođači iz Belice nemaju, u prekršaju su i moraju platiti kaznu.

Problem traje već dvije godine, imali smo sastanke i na zadnjem, održanom u listopadu 2016., dogovoreno je da će Grad urediti alternativni put. Nažalost, to dosad nije riješeno – ustvrdio je Mesarić, ogorčen što gradske službe dosad nisu uklonile sporne table sa zabranom prometovanja. Prosvjednici smatraju da su prisiljeni boriti se za svoja prava.

– Politika se previše miješa u struku i poljoprivrednike nitko ne sluša. Lobiji vladaju, uvozi se sve i svašta, najviše smeća. Iako su države članice EU zabranile korištenje pojedinih pesticida, treće zemlje ih koriste i mi, nažalost, jedemo opasnu hranu – vele organizatori prosvjeda. Inače, Udruzi, koja okuplja 100-tinjak članova, na prosvjedu su se pridružili i drugi poljoprivrednici koji odobravaju aktivnosti usmjerene prema ostvarivanju prava domaćih proizvođača.

– Policija je ta koja nas je zaustavljala radi postavljenih znakova, dok su prijave najčešće djelo mještana obližnjeg naselja. Njima, barem tako tvrde, smeta buka i prašina – rekao je Mesarić, na kojeg se nadovezao Stjepan Janušić, koji smatra da su se Međimurci pogospodili.

– Ovi koji nam brane prolaz do njiva su odrasli na poljoprivrednim imanjima, a sada su postali jako osjetljivi. Nažalost, zbog njih su i međimurski policajci na “hujstri“, pa nam naplaćuju kazne – zaključio je Janušić. Dolaskom predstavnika Grada Čakovca u Novo Selo Rok postignut je dogovor da se zabrana prolaska ipak ukine te su se prosvjednici razišli. Riječ je o privremenom rješenju dok se ne uredi alternativni poljski put.

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Međimurje

Medicinskim sestrama i tehničarima ŽB-a Čakovec čestitke i zahvale za predan i nesebičan rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, upriličeno je prigodno obilježavanje za medicinske sestre i tehničare Županijske bolnice Čakovec koji ove godine obilježavaju „okrugle“ godišnjice rada.

Marija Branković, Darinka Žvorc-Novak i Dijana Kos navršile su 40 godina rada, a Marijana Đurinić, Tanja Krnjak, Valerija Horvat, Zdenka Jarni i Lidija Marciuš 30 godina rada.

Kristina Cmrečki, Ivana Resman, Marina Režek, Jasna Rakić, Gordana Janković, Aleksandar Masten i Suzana Štefulj u Županijskoj bolnici Čakovec punih su 20 godina, a 10 godina rada obilježavaju Lucija Čmrlec, Robert Hunjadi, Dario Kukovec, Gordana Tasković i Sanja Galović.

Predan i nesebičan rad

Čestitke i zahvale na predanom i nesebičnom radu uputili su im župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonjom Tošić-Grlač, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Goran Toplek te predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije Marija Prekupec.

– Medicinske sestre i tehničari osobe su s kojima pacijenti i njihove obitelji ostvaruju prvi kontakt. Zahvaljujući njima, njihovom autoritetu, empatiji, znanju i ljubaznosti, pacijenti se prilikom dolaska u Županijsku bolnicu Čakovec osjećaju sigurno i imaju dobru sliku o našoj bolnici – istaknuo je dr. Igor Šegović.

Važnost medicinskih sestara i tehničara posebno je prepoznata u posljednjih godinu dana, tijekom pandemije koronavirusom, jer su njihova stručnost i vrijednosti koje predstavljaju jedan od najvažnijih kotačića funkcioniranja zdravstvenog sustava.

– U posljednjih godinu dana u Županijskoj bolnici Čakovec zbog koronavirusa hospitalizirano je 1114 osoba, dok je u cijeloj Međimurskoj županiji evidentirano 15.298 oboljelih. Zajedno s liječnicima i ostalim djelatnicima uključenima u zdravstveni sustav, odradili ste ogroman posao i dali veliki doprinos održivosti našeg zdravstvenog sustava, uključeni ste u akcije cijepljenja koje smo krenuli provoditi prvi u Hrvatskoj, spasili ste brojne živote, a našim ste pacijentima heroji. Hvala vam na tome! – poručio je župan Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!