Povežite se s nama

Međimurje

Beličani do svojih njiva stizali plaćanjem kazne

Objavljeno:

- dana

BUNT

Pedesetak članova Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i njihovih podupiratelja okupilo se u četvrtak u Novom Selu Rok na prosvjedu koji je trebao kulminirati dolaskom brojnih traktorista u Čakovec.

Ovog puta cijene krumpira nisu bile razlog njihovu buntu.
– Imamo problem s Gradom Čakovcem, koji je u Ulici Matije Gupca, koja prolazi Novim Selom Rok, postavio znakove i ograničio prometovanje vozila na maksimalnih pet tona težine – pojasnio je Damir Mesarić dio razloga koji su potaknuli prosvjed. Čelnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira izjavio je da njihovi traktori s prikolicama tu više ne smiju prolaziti jer je postavljena dopunska ploča s informacijom da se ograničenje ne odnosi samo na lokalne zemljoposjednike.

– Ni to ne poštuju! Nigdje se na svijetu od poljoprivrednika “na cesti“ ne traže vlastovnice. Ako je naši proizvođači iz Belice nemaju, u prekršaju su i moraju platiti kaznu.

Problem traje već dvije godine, imali smo sastanke i na zadnjem, održanom u listopadu 2016., dogovoreno je da će Grad urediti alternativni put. Nažalost, to dosad nije riješeno – ustvrdio je Mesarić, ogorčen što gradske službe dosad nisu uklonile sporne table sa zabranom prometovanja. Prosvjednici smatraju da su prisiljeni boriti se za svoja prava.

– Politika se previše miješa u struku i poljoprivrednike nitko ne sluša. Lobiji vladaju, uvozi se sve i svašta, najviše smeća. Iako su države članice EU zabranile korištenje pojedinih pesticida, treće zemlje ih koriste i mi, nažalost, jedemo opasnu hranu – vele organizatori prosvjeda. Inače, Udruzi, koja okuplja 100-tinjak članova, na prosvjedu su se pridružili i drugi poljoprivrednici koji odobravaju aktivnosti usmjerene prema ostvarivanju prava domaćih proizvođača.

– Policija je ta koja nas je zaustavljala radi postavljenih znakova, dok su prijave najčešće djelo mještana obližnjeg naselja. Njima, barem tako tvrde, smeta buka i prašina – rekao je Mesarić, na kojeg se nadovezao Stjepan Janušić, koji smatra da su se Međimurci pogospodili.

– Ovi koji nam brane prolaz do njiva su odrasli na poljoprivrednim imanjima, a sada su postali jako osjetljivi. Nažalost, zbog njih su i međimurski policajci na “hujstri“, pa nam naplaćuju kazne – zaključio je Janušić. Dolaskom predstavnika Grada Čakovca u Novo Selo Rok postignut je dogovor da se zabrana prolaska ipak ukine te su se prosvjednici razišli. Riječ je o privremenom rješenju dok se ne uredi alternativni poljski put.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje