Povežite se s nama

Međimurje

Beličani do svojih njiva stizali plaćanjem kazne

Objavljeno:

- dana

BUNT

Pedesetak članova Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i njihovih podupiratelja okupilo se u četvrtak u Novom Selu Rok na prosvjedu koji je trebao kulminirati dolaskom brojnih traktorista u Čakovec.

Ovog puta cijene krumpira nisu bile razlog njihovu buntu.
– Imamo problem s Gradom Čakovcem, koji je u Ulici Matije Gupca, koja prolazi Novim Selom Rok, postavio znakove i ograničio prometovanje vozila na maksimalnih pet tona težine – pojasnio je Damir Mesarić dio razloga koji su potaknuli prosvjed. Čelnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira izjavio je da njihovi traktori s prikolicama tu više ne smiju prolaziti jer je postavljena dopunska ploča s informacijom da se ograničenje ne odnosi samo na lokalne zemljoposjednike.

– Ni to ne poštuju! Nigdje se na svijetu od poljoprivrednika “na cesti“ ne traže vlastovnice. Ako je naši proizvođači iz Belice nemaju, u prekršaju su i moraju platiti kaznu.

Problem traje već dvije godine, imali smo sastanke i na zadnjem, održanom u listopadu 2016., dogovoreno je da će Grad urediti alternativni put. Nažalost, to dosad nije riješeno – ustvrdio je Mesarić, ogorčen što gradske službe dosad nisu uklonile sporne table sa zabranom prometovanja. Prosvjednici smatraju da su prisiljeni boriti se za svoja prava.

– Politika se previše miješa u struku i poljoprivrednike nitko ne sluša. Lobiji vladaju, uvozi se sve i svašta, najviše smeća. Iako su države članice EU zabranile korištenje pojedinih pesticida, treće zemlje ih koriste i mi, nažalost, jedemo opasnu hranu – vele organizatori prosvjeda. Inače, Udruzi, koja okuplja 100-tinjak članova, na prosvjedu su se pridružili i drugi poljoprivrednici koji odobravaju aktivnosti usmjerene prema ostvarivanju prava domaćih proizvođača.

– Policija je ta koja nas je zaustavljala radi postavljenih znakova, dok su prijave najčešće djelo mještana obližnjeg naselja. Njima, barem tako tvrde, smeta buka i prašina – rekao je Mesarić, na kojeg se nadovezao Stjepan Janušić, koji smatra da su se Međimurci pogospodili.

– Ovi koji nam brane prolaz do njiva su odrasli na poljoprivrednim imanjima, a sada su postali jako osjetljivi. Nažalost, zbog njih su i međimurski policajci na “hujstri“, pa nam naplaćuju kazne – zaključio je Janušić. Dolaskom predstavnika Grada Čakovca u Novo Selo Rok postignut je dogovor da se zabrana prolaska ipak ukine te su se prosvjednici razišli. Riječ je o privremenom rješenju dok se ne uredi alternativni poljski put.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Pre-kom i dalje u nacionalnom vrhu: odvojeno prikupljanje otpada na visokih 65,23 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 2020. godini komunalna tvrtka Pre-kom skupila je čak 11,3 posto više otpada nego 2019. godine. Takav rast koji je veći od prosjeka ranijih godina može se pripisati činjenici da su zbog mjera za suzbijanje širenja koronavirusa ljudi veći dio vremena boravili u svojim domovima. Također, pravne osobe koje nisu mogle obavljati svoju djelatnost, vrijeme privremenog zatvaranja iskoristile su za radove i obnavljanje svojih objekata.

Ako se gledaju podaci za korisni otpad, tada je rast još i veći te iznosi 21,37 posto, dok miješani komunalni otpad bilježi rast od 4,21 posto. Broj korisnika neznatno se povećao i to u kategoriji kućanstva za 1,09 posto, a u kategoriji pravnih osoba za 4 posto, što također jednim dijelom pridonosi rastu ukupne količina otpada.

Svakako je dobra vijest da se nastavlja trend povećanja postotka odvojenog prikupljanja otpada u svih 12 jedinica lokalne samouprave, u kojima Pre-kom obavlja ovu uslugu.

– Rezultati se kreću od 55,52 do čak 79,97 posto s prosječnim rezultatom odvojenog prikupljanja otpada na razini cijele grupacije Pre-kom od visokih 65,23 posto. Naše prosječno kućanstvo napravi godišnje 229,09 kilograma miješanoga komunalnog otpada, što je po stanovniku prosječno 70,06 kilograma. Kada bi nam se priznale i neke druge vrste skupljenog i obrađenog otpada, postoci odvajanja bili bi i nešto bolji – izvijestili su iz tvrtke Pre-kom.

Tvrtka je provodila i međunarodnu strategiju „ZeroWaste 2020.“ u okviru koje su bili postavljeni zahtjevni ciljevi u gospodarenju otpadom od 70 posto odvojeno skupljenog i obrađenog otpada i smanjenje količine miješanoga komunalnog otpada na 50 kilograma po stanovniku.

– Nažalost, nismo uspjeli ostvariti ove zahtjevne ciljeve, no ostvarili smo ponajbolje rezultate na području Hrvatske. U 2021. godini izraditi ćemo novu strategiju „ZeroWaste“ za razdoblje do 2025. godine. U ovoj godini očekujemo i završetak triju EU projekata: opremanja i modernizacije kompostane, nabave dvaju novih komunalnih vozila te izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, kao i jednog EU projekta koji se provodi u 12 JLS-a, a riječ je o nabavi žutih i plavih spremnika. Vrijednost svih projekata je blizu 15 milijuna kuna. Ovi vrlo dobri rezultati plod su suradnje naših korisnika, vlasnika i pružatelja javne usluge Pre-koma – zaključuju iz komunalne tvrtke.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mala Subotica: mještani još jednom prikupili pomoć za svoje prijatelje iz Marinbroda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Općina Mala Subotica

Općina Mala Subotica nije zaboravila na svoje prijatelje iz Marinbroda, malenog mjesta blizu Gline. Nakon pošiljke humanitarne pomoći koju su otpremili vatrogasci na samu Staru godinu i stočne hrane dostavljene početkom godine, poljoprivrednici su ponovno iskazala svoju humanost i dobrotu.

U prikupljanje donacije za Marinbrod uključili su se OPG Mikulaj Ivica iz Palovca (stočna hrana – kukuruz, tritikal i zob), OPG Hlišć Dragutin iz Male Subotice (crveni kupus), OPG Obadić Tomica iz Ivanovca (krumpir), OPG Janušić Ivo iz Belice (krumpir) i OPG Mesarić Jurica iz Belice (krumpir). Kamion za prijevoz donirane robe po drugi je puta ustupila tvrtka Carin-Transporti iz Čakovca, dok je Zoran Lacković iz Držimurca utovario donacije i dostavio ih u Marinbrod.

Akcije sakupljanja pomoći pokrenuli su načelnik Valentino Škvorc i Željka Štampar Zamuda. Uz prijateljstvo i osobne kontakte s predstavnicima vlasti Grada Gline dogovoreno je da se preuzimanje i dovoz humanitarne pomoći preusmjeri u sabirni centar Marinbrod kojim koordinira Štefica Ponder.

– Stožer civilne zaštite Općine Mala Subotica na čelu s načelnikom Stožera Mladenom Lackovićem sve je akcije koordinirao i uspješno proveo. Za naglasiti je da se suradnja svih DVD-a s područja Općine pokazala važnom u ostvarivanju ovakvih akcija. To je samo dokaz kad svi streme istom cilju, lakše se do cilja dolazi – poručuju iz Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati