Povežite se s nama

Međimurje

Beličani do svojih njiva stizali plaćanjem kazne

Objavljeno:

- dana

BUNT

Pedesetak članova Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i njihovih podupiratelja okupilo se u četvrtak u Novom Selu Rok na prosvjedu koji je trebao kulminirati dolaskom brojnih traktorista u Čakovec.

Ovog puta cijene krumpira nisu bile razlog njihovu buntu.
– Imamo problem s Gradom Čakovcem, koji je u Ulici Matije Gupca, koja prolazi Novim Selom Rok, postavio znakove i ograničio prometovanje vozila na maksimalnih pet tona težine – pojasnio je Damir Mesarić dio razloga koji su potaknuli prosvjed. Čelnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira izjavio je da njihovi traktori s prikolicama tu više ne smiju prolaziti jer je postavljena dopunska ploča s informacijom da se ograničenje ne odnosi samo na lokalne zemljoposjednike.

– Ni to ne poštuju! Nigdje se na svijetu od poljoprivrednika “na cesti“ ne traže vlastovnice. Ako je naši proizvođači iz Belice nemaju, u prekršaju su i moraju platiti kaznu.

Problem traje već dvije godine, imali smo sastanke i na zadnjem, održanom u listopadu 2016., dogovoreno je da će Grad urediti alternativni put. Nažalost, to dosad nije riješeno – ustvrdio je Mesarić, ogorčen što gradske službe dosad nisu uklonile sporne table sa zabranom prometovanja. Prosvjednici smatraju da su prisiljeni boriti se za svoja prava.

– Politika se previše miješa u struku i poljoprivrednike nitko ne sluša. Lobiji vladaju, uvozi se sve i svašta, najviše smeća. Iako su države članice EU zabranile korištenje pojedinih pesticida, treće zemlje ih koriste i mi, nažalost, jedemo opasnu hranu – vele organizatori prosvjeda. Inače, Udruzi, koja okuplja 100-tinjak članova, na prosvjedu su se pridružili i drugi poljoprivrednici koji odobravaju aktivnosti usmjerene prema ostvarivanju prava domaćih proizvođača.

– Policija je ta koja nas je zaustavljala radi postavljenih znakova, dok su prijave najčešće djelo mještana obližnjeg naselja. Njima, barem tako tvrde, smeta buka i prašina – rekao je Mesarić, na kojeg se nadovezao Stjepan Janušić, koji smatra da su se Međimurci pogospodili.

– Ovi koji nam brane prolaz do njiva su odrasli na poljoprivrednim imanjima, a sada su postali jako osjetljivi. Nažalost, zbog njih su i međimurski policajci na “hujstri“, pa nam naplaćuju kazne – zaključio je Janušić. Dolaskom predstavnika Grada Čakovca u Novo Selo Rok postignut je dogovor da se zabrana prolaska ipak ukine te su se prosvjednici razišli. Riječ je o privremenom rješenju dok se ne uredi alternativni poljski put.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje