Povežite se s nama

Glazba

Bend slavniji u regiji, nego u vlastitom gradu!

Objavljeno:

- dana

Zagonetna Vlasta Popić

Oni su bend koji je drugdje slavniji nego u vlastitom gradu. Zašto je tome tako, ne znamo. Mnogi za njih nisu ni čuli. No varaždinski trio Vlasta Popić postoji još od 2007. godine. Ako ste se tek sada susreli s ovim punk rock glazbenicima, možete se upoznati s njihovim audiosnimcima na internetu slijedeći link www.myspace.com/vlastapopic.

Bend Vlasta Popić, koji čine Tena Rak, Ivan Ščapec i Dražen Hižak, još 2010. izdao je EP „Najjača ultimativna mašina za ubijanje“. Nedugo zatim osvojili su 2. mjesto na Hrvatskom glazbenom festivalu, glasovima publike pobijedili na MAK festu u Koprivnici i u konkurenciji od 370 bendova iz cijele regije ušli u finale Jelen Demofesta.

Publika ih je na portalu terapija.net 2011. godine proglasila demo bendom godine, a kritičari istog portala su njihov koncert održan u atriju &TD-a s Hemendexima proglasili domaćim koncertom godine. Nakon što su 2011. pobijedili na Šumadijskom demofestu u Kragujevcu i osvojili snimanje i izdavanje albuma za izdavačku kuću SKC Kragujevac, još im je bolje krenulo.

Uslijedili su brojni koncerti po zemljama regije, a sve je zaokruženo snimanjem njihovog prvog albuma “Za očnjake” koji je izašao 2012. godine.
Srpski izdavač, snimanje albuma u Beogradu, nastupi u Srbiji, pa i sama glazba za koju mnogi kritičari i “obični” slušatelji vole reći da zvuči poput mladih srpskih bendova, odaje dojam kao da su više “prijeko” nego doma. Upitali smo ih je li tome tako.

Planiramo dovesti “nešto alternativno” u Varaždin

Ustvari, većinom sviramo po Sloveniji – rekla nam je Tena Rak, koja u bendu svira bubnjeve, ali i pjeva.

Sviramo i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, bili smo i u Beču, a u ožujku idemo u Mađarsku. I mi imamo dojam da više sviramo vani nego u Varaždinu. Ovdje 1-2 puta godišnje održimo koncert. No ne izbjegavamo Varaždin, samo nam nije do nametanja – iskrena je Tena, koja je najavila i nova glazbena događanja za varaždinske alternativce.

Imamo konkretnije planove s uvođenjem svirke u ovaj grad. Planiramo dovesti “nešto alternativno” u Varaždin – dodala je pomalo misteriozno, kao što je misteriozan i sam naziv benda. Nažalost, nismo ih uspjeli nagovoriti da javnosti otkriju kontroverznu pozadinu imena Vlasta Popić.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje