Povežite se s nama

U fokusu

Bernarda Cecelja dobiva nagrade u Seulu, radi na Kubi i Borneu, a odmalena živi na istom gruntu

Objavljeno:

- dana

Prošli je mjesec bio emotivno turbulentan za Bernardu Cecelju.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika, Croma, poduzetnici je dodijelilo najveću nagradu u domaćem gospodarstvu – Menadžera godine za životno djelo. Istovremeno, vlasnica tvrtke Bernarda d.o.o. užurbano radi na cijelom nizu novih projekata, dovršava započeta i osmišljava nova rješenja u dizajnu kreveta i madraca. Paralelno s poslom u branši, Bernarda Cecelja ozbiljno se upustila i u turistički biznis.

S toliko posla i planova, nagrada za životno djelo čini se preuranjena. Običaj je dodijeliti je najboljima u trenutku kad se njihova poslovna karijera polagano primiče svom kraju. Međutim, poduzetnica iz Varaždinskih Toplica, s poslovnom adresom u međimurskim Pušćinama, dobiva je drugi put. Prije nekoliko je godina u Dubrovniku primila nagradu za životno djelo “Stvaratelji stoljeća”.

Nisam se upuštala u pretvorbe i privatizacije, nego sam uzela sav godinama prikupljani kapital i za taj novac kupila halu. Taj trenutak smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom, neovisno o daljnjim potezima i nagradama.

– Puno je toga još ispred mene. Ovo je tek potvrda jednog životnog ciklusa, a još mnogo izazova tek slijedi. Svaka dobivena nagrada je poticaj za dalje – smije se.

Bez kompromisa

Kad je prije nekoliko desetljeća otišla po ugostiteljskom poslu u Švicarsku, Bernarda Cecelja je znala da to nije zauvijek. Svoje razmišljanje o privatnom biznisu u Hrvatsku ni u jednom trenutku nije odbacila. Iako su to bila vremena kad socijalistička Jugoslavija nije onemogućila privatni biznis, ali se on uglavnom svodio na obrt, mlada je žena u Švicarskoj razmišljala o privatnom poduzeću.

Službeno sam prvi put umirovljenica, ali u Švicarskoj, a kod nas sam još uvijek u radnom odnosu

Kad god je to mogla, dolazila je doma, a kad je rodila sina jedinca, s bebom se vratila u Varaždinske Toplice i u Hrvatskoj ostala godinu i pol. Odlazila je i vraćala se, a na istom je gruntu i danas.

Konačno se vratila nakon 22 godine, odrađene s prekidima u Švicarskoj. Radila je za jednu tvrtku pa otvorila zajedničko predstavništvo nekoliko inozemnih tvrtki, da bi 1998. godine kupila proizvodnu halu u Pušćinama i započela s proizvodnjom.

– Nisam se upuštala u pretvorbe i privatizacije, nego sam uzela sav godinama prikupljani kapital i za taj novac kupila ovu halu. Taj trenutak smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom, neovisno o svim daljnjim potezima i nagradama. Osim u halu, uložila sam u strojeve i početak proizvodnje, a već sam imala poslovne partnere. Tako smo u trenutku osnivanja tvrtke Bernarda već imali izvoz, pa smo poslovanje i započeli s izvozom, prvo kreveta, a onda i madraca izrađenih prema vlastitoj „recepturi“. Osmislili smo i slogan „Dobar san za zdravi život“, po kojem smo prepoznatljivi i danas – prisjeća se Bernarda Cecelja.

Ona i suradnici od početka nisu željeli ništa drugo osim vrhunske kvalitete, pa i po cijenu sporijeg izlaska na tržište. O kompromisu nisu razmišljali. Međutim, pokazalo se da on nije ni trebao, jer tvrtka je od starta poslovala s pozitivnom bilancom.

Poduzeće nijedne minute u dva desetljeća nije imalo dug prema dobavljačima, državi ili bankama, a radnicima nikad nije kasnila plaća

Istom se poslovnom logikom vodi i u restoranu u Varaždinskim Toplicama, otvorenim u sklopu budućeg resorta medicinskog turizma Bernarda.
– Prvo smo si zacrtali kvalitetu, a uz nju potom ide i cijena – kaže. Kako bi bila sigurna da gost na tanjuru dobije zaista ono što mu se i ponudi, Bernarda Cecelja je otvorila vlastiti OPG na kojem se uzgaja sve što se poslužuje na tanjuru u njezinu restoranu.

Borneo i Kuba

Iako u asortimanu poduzeća nema boljeg ili manje boljeg proizvoda, jedan se ipak izdvaja. – Krevet “Life and go”, koji se iz ležaja pretvara u fotelju pa se podiže u uspravni položaj, dobitnik je cijelog niza domaćih i međunarodnih nagrada.

Osim na najboljim europskim sajmovima u struci – Nürnberg, Ženeva i Bruxelles – ova je inovacija dobila nagradu u američkoj Santa Clari te u Seulu. – Iako se pokazala vrhunskom, to je jedina inovacija koju dosad nismo stavili u proizvodnju. Krivci su manjak vremena te velik obim posla i kadrova. Ove me nagrade „prisiljavaju“ da u ovoj godini konačno krenemo s proizvodnjom – smije se poduzetnica za koju ovom trenutku, u dvjema tvrtkama, Bernarda i Bernarda Nova, radi 230 radnika.

U dva desetljeća postojanja poduzeće Bernarda nijednu godinu nije završilo nego s pozitivnom bilancom, unatoč svim krizama koje su zatvorile mnoga poduzeća. Danas je prihod tvrtke između 13 i 15 milijuna eura godišnje.

S toliko posla i planova, nagrada za životno djelo čini se preuranjena. Običaj je dodijeliti je najboljima u trenutku kad se njihova poslovna karijera polagano primiče svom kraju. Ipak, Bernarda Cecelja dobiva je drugi put. Prije nekoliko je godina u Dubrovniku primila nagradu za životno djelo “Stvaratelji stoljeća”.

– Za nas je svih 20 godina bilo jednako, neovisno o razdobljima recesija ili blagostanja. Poduzeće nijedne minute u dva desetljeća nije imalo dug prema dobavljačima, državi ili bankama, a ono što je najvažnije, radnicima nikad nije kasnila plaća. U tvrtki ne znamo što je zatezna kamata, osim po definiciji – govori.

Mirovina i presedan

Tvrtka je i danas 70-80 posto prvenstveno okrenuta izvozu zahvaljujući diktatu tržišta. Krevetima i madracima uglavnom opremaju velike lance hotela, najviše po Europi, ali radili su i na Borneu te opremali hotel na Kubi.

Bernarda Cecelja privatno i Bernarda Cecelja poslovno jedna su osoba, ona ne dijeli život na privatni i poslovni. Pojašnjava: – Privatno sam sretna onoliko koliko sam sretna u svom poslu. Za mene je posao život, ovdje uživam i to me drži. Jedino što bih voljela je da mogu svakodnevno viđati unuka Aleksandra, kojeg sam željno čekala. Međutim, tako je kako je. Posvećujem mu sve trenutke koje stignem izdvojiti, ali to je vrijeme za mene neprocjenjivo – kaže.

Iako ima godine života i staža za mirovinu, poduzetnica o tome ni ne razmišlja, što ne čudi s obzirom na smisao koji joj pruža rad.

Ipak, odaje nam nešto, javnosti nepoznato.
– Službeno sam prvi put umirovljenica, ali u Švicarskoj. Švicarsku sam mirovinu dobila nakon 22 godine staža s prekidima i napunjene 64 godine života. – smije se Bernarda Cecelja, poslovna žena koja ne vidi sebe drugdje nego tu gdje je danas – gotovo cijelog dana u uredu, a navečer u svojoj kući, na gruntu gdje živi od prvog razreda osnovne škole.

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje