Povežite se s nama

U fokusu

Bernarda Cecelja dobiva nagrade u Seulu, radi na Kubi i Borneu, a odmalena živi na istom gruntu

Objavljeno:

- dana

Prošli je mjesec bio emotivno turbulentan za Bernardu Cecelju.

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika, Croma, poduzetnici je dodijelilo najveću nagradu u domaćem gospodarstvu – Menadžera godine za životno djelo. Istovremeno, vlasnica tvrtke Bernarda d.o.o. užurbano radi na cijelom nizu novih projekata, dovršava započeta i osmišljava nova rješenja u dizajnu kreveta i madraca. Paralelno s poslom u branši, Bernarda Cecelja ozbiljno se upustila i u turistički biznis.

S toliko posla i planova, nagrada za životno djelo čini se preuranjena. Običaj je dodijeliti je najboljima u trenutku kad se njihova poslovna karijera polagano primiče svom kraju. Međutim, poduzetnica iz Varaždinskih Toplica, s poslovnom adresom u međimurskim Pušćinama, dobiva je drugi put. Prije nekoliko je godina u Dubrovniku primila nagradu za životno djelo “Stvaratelji stoljeća”.

Nisam se upuštala u pretvorbe i privatizacije, nego sam uzela sav godinama prikupljani kapital i za taj novac kupila halu. Taj trenutak smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom, neovisno o daljnjim potezima i nagradama.

– Puno je toga još ispred mene. Ovo je tek potvrda jednog životnog ciklusa, a još mnogo izazova tek slijedi. Svaka dobivena nagrada je poticaj za dalje – smije se.

Bez kompromisa

Kad je prije nekoliko desetljeća otišla po ugostiteljskom poslu u Švicarsku, Bernarda Cecelja je znala da to nije zauvijek. Svoje razmišljanje o privatnom biznisu u Hrvatsku ni u jednom trenutku nije odbacila. Iako su to bila vremena kad socijalistička Jugoslavija nije onemogućila privatni biznis, ali se on uglavnom svodio na obrt, mlada je žena u Švicarskoj razmišljala o privatnom poduzeću.

Službeno sam prvi put umirovljenica, ali u Švicarskoj, a kod nas sam još uvijek u radnom odnosu

Kad god je to mogla, dolazila je doma, a kad je rodila sina jedinca, s bebom se vratila u Varaždinske Toplice i u Hrvatskoj ostala godinu i pol. Odlazila je i vraćala se, a na istom je gruntu i danas.

Konačno se vratila nakon 22 godine, odrađene s prekidima u Švicarskoj. Radila je za jednu tvrtku pa otvorila zajedničko predstavništvo nekoliko inozemnih tvrtki, da bi 1998. godine kupila proizvodnu halu u Pušćinama i započela s proizvodnjom.

– Nisam se upuštala u pretvorbe i privatizacije, nego sam uzela sav godinama prikupljani kapital i za taj novac kupila ovu halu. Taj trenutak smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom, neovisno o svim daljnjim potezima i nagradama. Osim u halu, uložila sam u strojeve i početak proizvodnje, a već sam imala poslovne partnere. Tako smo u trenutku osnivanja tvrtke Bernarda već imali izvoz, pa smo poslovanje i započeli s izvozom, prvo kreveta, a onda i madraca izrađenih prema vlastitoj „recepturi“. Osmislili smo i slogan „Dobar san za zdravi život“, po kojem smo prepoznatljivi i danas – prisjeća se Bernarda Cecelja.

Ona i suradnici od početka nisu željeli ništa drugo osim vrhunske kvalitete, pa i po cijenu sporijeg izlaska na tržište. O kompromisu nisu razmišljali. Međutim, pokazalo se da on nije ni trebao, jer tvrtka je od starta poslovala s pozitivnom bilancom.

Poduzeće nijedne minute u dva desetljeća nije imalo dug prema dobavljačima, državi ili bankama, a radnicima nikad nije kasnila plaća

Istom se poslovnom logikom vodi i u restoranu u Varaždinskim Toplicama, otvorenim u sklopu budućeg resorta medicinskog turizma Bernarda.
– Prvo smo si zacrtali kvalitetu, a uz nju potom ide i cijena – kaže. Kako bi bila sigurna da gost na tanjuru dobije zaista ono što mu se i ponudi, Bernarda Cecelja je otvorila vlastiti OPG na kojem se uzgaja sve što se poslužuje na tanjuru u njezinu restoranu.

Borneo i Kuba

Iako u asortimanu poduzeća nema boljeg ili manje boljeg proizvoda, jedan se ipak izdvaja. – Krevet “Life and go”, koji se iz ležaja pretvara u fotelju pa se podiže u uspravni položaj, dobitnik je cijelog niza domaćih i međunarodnih nagrada.

Osim na najboljim europskim sajmovima u struci – Nürnberg, Ženeva i Bruxelles – ova je inovacija dobila nagradu u američkoj Santa Clari te u Seulu. – Iako se pokazala vrhunskom, to je jedina inovacija koju dosad nismo stavili u proizvodnju. Krivci su manjak vremena te velik obim posla i kadrova. Ove me nagrade „prisiljavaju“ da u ovoj godini konačno krenemo s proizvodnjom – smije se poduzetnica za koju ovom trenutku, u dvjema tvrtkama, Bernarda i Bernarda Nova, radi 230 radnika.

U dva desetljeća postojanja poduzeće Bernarda nijednu godinu nije završilo nego s pozitivnom bilancom, unatoč svim krizama koje su zatvorile mnoga poduzeća. Danas je prihod tvrtke između 13 i 15 milijuna eura godišnje.

S toliko posla i planova, nagrada za životno djelo čini se preuranjena. Običaj je dodijeliti je najboljima u trenutku kad se njihova poslovna karijera polagano primiče svom kraju. Ipak, Bernarda Cecelja dobiva je drugi put. Prije nekoliko je godina u Dubrovniku primila nagradu za životno djelo “Stvaratelji stoljeća”.

– Za nas je svih 20 godina bilo jednako, neovisno o razdobljima recesija ili blagostanja. Poduzeće nijedne minute u dva desetljeća nije imalo dug prema dobavljačima, državi ili bankama, a ono što je najvažnije, radnicima nikad nije kasnila plaća. U tvrtki ne znamo što je zatezna kamata, osim po definiciji – govori.

Mirovina i presedan

Tvrtka je i danas 70-80 posto prvenstveno okrenuta izvozu zahvaljujući diktatu tržišta. Krevetima i madracima uglavnom opremaju velike lance hotela, najviše po Europi, ali radili su i na Borneu te opremali hotel na Kubi.

Bernarda Cecelja privatno i Bernarda Cecelja poslovno jedna su osoba, ona ne dijeli život na privatni i poslovni. Pojašnjava: – Privatno sam sretna onoliko koliko sam sretna u svom poslu. Za mene je posao život, ovdje uživam i to me drži. Jedino što bih voljela je da mogu svakodnevno viđati unuka Aleksandra, kojeg sam željno čekala. Međutim, tako je kako je. Posvećujem mu sve trenutke koje stignem izdvojiti, ali to je vrijeme za mene neprocjenjivo – kaže.

Iako ima godine života i staža za mirovinu, poduzetnica o tome ni ne razmišlja, što ne čudi s obzirom na smisao koji joj pruža rad.

Ipak, odaje nam nešto, javnosti nepoznato.
– Službeno sam prvi put umirovljenica, ali u Švicarskoj. Švicarsku sam mirovinu dobila nakon 22 godine staža s prekidima i napunjene 64 godine života. – smije se Bernarda Cecelja, poslovna žena koja ne vidi sebe drugdje nego tu gdje je danas – gotovo cijelog dana u uredu, a navečer u svojoj kući, na gruntu gdje živi od prvog razreda osnovne škole.

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje