Povežite se s nama

U fokusu

Bernarda Cecelja:“Dobit iz tvrtke najbolje je koristiti za nova ulaganja“

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

– Tvrtka Bernarda je primjer modernog poduzeća koje može i zna odgovoriti svim poslovnim izazovima – tim je riječima Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, opisao tvrtku Bernarda nakon što je s direktoricom Bernardom Ceceljom obišao proizvodne pogone.

Stabilna tvrtka

Naime, Jandroković je zajedno s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta, boravio u službenom posjetu Međimurskoj županiji te su tom prilikom obišli i Bernardin proizvodni pogon u Pušćinama.

– Velika je stvar kad vas u jednom danu posjete predsjednik Sabora i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske. Riječ je o vrlo ugodnom posjetu te mi je izuzetno drago da sam dobila priliku pokazati im što radimo i čime se bavimo već gotovo 20 godina. Posjet je bio prilika da im ukažemo i na neke probleme s kojima se poduzetnici susreću, a koji se, vjerujem, uz njihovu pomoć mogu riješiti – rekla je direktorica Bernarda Cecelja.
O kakvim je problemima riječ otkrio je predsjednik Sabora Jandroković.

Bernarda ima svoje salone u središtu Züricha i u Bjelorusiji, u Brestu

– Gospođa Bernarda je kao najveći aktualni problem istaknula nedostatak kvalificirane radne snage u strukovnim zanimanjima. Očito je da se moramo posvetiti rješavanju ovog problema. Reformom obrazovanja taj se nedostatak može otkloniti. Cilj nam je dobiti mlade ljude koji će po izlasku iz srednje škole imati dovoljno znanja da mogu odmah početi raditi. To je svakako jedan od prioriteta – poručio je Gordan Jandroković.
Inače, tvrtka Bernarda sljedeće godine slavi 20 godina uspješnog poslovanja. U gotovo dva desetljeća rada Bernarda je postala primjer moderne tvrtke s jasno postavljenim ciljevima i planovima budućeg razvoja.

– Izazova je mnogo, no mi danas odlično stojimo financijski, prostorno i kadrovski. Naše goste iz Vlade i Sabora upoznala sam s problemom nedostatka kvalificiranih kadrova u strukovnim zanimanjima, ali to je stvar koja se mora rješavati na nacionalnoj razini. Ponosni smo na činjenicu da smo financijski stabilna tvrtka, pa se možemo pohvaliti da imamo osigurana primanja za naše zaposlenike i do nekoliko mjeseci unaprijed. Uz plaće redovito isplaćujemo uskrsnice i božićnice, dajemo darove za djecu te organiziramo zajedničke izlete za cijelu tvrtku. Mi smo moderna tvrtka s jakim imidžom i brendom, na što smo posebno ponosni – istaknula je Bernarda Cecelja.

“Goste iz Vlade i Sabora upoznala sam s problemom nedostatka kvalificiranih kadrova u strukovnim zanimanjima, i to se mora rješavati na nacionalnoj razini. Naša tvrtka je financijski stabilna, pa se možemo pohvaliti da imamo osigurana primanja za naše zaposlenike i do nekoliko mjeseci unaprijed.”

Bernarda Cecelja

Podsjećamo, kvaliteta Bernarda proizvodnog asortimana nije mogla proći nezamijećeno na globalnom tržištu. Stoga ne treba čuditi podatak da tvrtka većinu svoje proizvodnje plasira upravo na inozemna tržišta.

Novi projekti

– Odmah smo se orijentirali na izvoz jer smo znali da je to jedini način da dugoročno opstanemo. Danas imamo vlastite salone u Beogradu, dva u Makedoniji, u Skopju i Ohridu. Imamo salon i u središtu Züricha, kao i u Bjelorusiji, u Brestu. Imamo najmoderniju proizvodnju, a sve to smo uspjeli zahvaljujući činjenici da nismo uzimali dobit iz tvrtke, nego smo sve koristili za nova ulaganja. Na taj se način širimo ne samo kroz našu osnovnu djelatnost već tražimo i nove projekte. A jedan takav je i projekt u zdravstvenom turizmu u Varaždinskim Toplicama, s kojim sam upoznala i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić – zaključila je Cecelja.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati