Povežite se s nama

Međimurje

Otkako joj je preminuo suprug, Bernarda skupila 15 tisuća djetelina s četiri lista!

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNA PRIČA

Bernarda Tompoš iz Savske Vesi kraj Čakovca ima čak petnaest tisuća razloga za sreću.

Otkad joj je suprug umro prije devet godina, počela je skupljati djeteline s četiri lista, a svojim je hobijem zainteresirala i prijatelja Dragutina Antonovića iz Preloga, koji ih je dosad našao oko sedam tisuća.

Daruje djeteline

– Dosad sam skupila oko petnaest tisuća djetelina s četiri lista. Suprug i ja imali smo auto i uvijek smo se njime vozili. Kada je preminuo, morala sam svugdje ići pješice jer nemam položeni vozački ispit. Puno sam hodala i tako ih pronalazila – ispričala je 78-ogodišnja Bernarda Tompoš. Djeteline, kaže, pronalazi čak i u mraku, a poklanja ih svima koje to zanima i veseli. Aktivna je u Udruzi umirovljenika Čakovec Jug, gdje je angažirana u vatrogasnoj postrojbi veterana. – Vrijeme kratim i kuglanjem – govori Bernarda pokazujući osvojenu nagradu u kuglanju. Kada traži djeteline naočale ne nosi, a otkriva da ih u proljeće i jesen nema. Prije tri mjeseca postala je prabaka te će svog praunuka, kada malo naraste, naučiti kako pronalaziti djeteline s četiri lista.

– U devet sati navečer pri rasvjetnom stupu pronašla sam sedamnaest djetelina s četiri lista. Ali najljepše mi je bilo kada sam ih zajedno s Dragutinom našla u snijegu u okolici čakovečke bolnice. Odgrnula sam snijeg i tamo su bile toliko lijepe i svježe, kao u ljeto – objašnjava Bernarda, koju traženje djetelina posebno veseli.

– Jedna me žena pitala može li dobiti djetelinu za bolesnog muža – prisjeća se Bernarda. Na dan je znala pronaći i sto djetelina s četiri lista, a na pitanje donose li sreću, Bernarda kaže da je najveća sreća biti zdrav.

– To je narodna uzrečica da djetelina s četiri lista donosi sreću. Možda nekome da, ali meni je najveća sreća kad na maloj površini tražim i ugledam djetelinu s četiri lista. To je ta sreća – objašnjava pedesetpetogodišnji Dragutin Antonović, koji ih skuplja oko pet godina, koliko i traje prijateljstvo s Bernardom.

– I prije sam ih skupljao, ali nisam previše pozornosti obraćao na to. Jednom sam, u društvu s Bernardom, vidio da ih traži, pa sam pomislio zašto ne bih i ja. U to sam se uključio s velikim uspjehom – rekao je Dragutin, koji ih je dosad skupio sedam tisuća. Kaže da ih ima svugdje, samo ih treba tražiti. 

Kada pronađe djeteline s četiri lista, Dragutin ih stavlja na prešanje, gdje stoje jedan do dva tjedna. S vremenom ih slaže i lijepi na papir.

I dalje ih traže

Na pitanje zašto u Međimurju ima toliko djetelina s četiri lista, Dragutin u šali odgovara da ih u tom kraju ima toliko jer su Međimurci vrijedni ljudi, a poštene ljude Bog uvijek nagradi.

– Sjećam se da je jedanput rominjala kiša, a Bernarda i ja smo ih tražili s otvorenim kišobranima. Ljudi koji su prolazili pitali su nas što radimo po toj kiši, a mi smo odgovorili – Tražimo sreću! – kazao je Dragutin, koji će i dalje, zajedno s Bernardom, tražiti djeteline s četiri lista.

Izvor:
Foto:

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na respiratoru su dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 212 uzoraka, od čega su evidentirana 32 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,09 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 20. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 546.

Tijekom vikenda brzim Ag testovima testirano je ukupno 539 osoba, od čega je evidentirano 9 pozitivnih slučajeva, na temelju kliničke slike 2 pozitivna slučaja, a iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 50.042 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 64 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 11 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok su 2 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 12.04.2021. do 18.04.2021. godine, 168 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 42 na području grada Preloga, 14 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 5 općine Domašinec, 21 općine Donja Dubrava, 29 općine Donji Kraljevec, 8 općine Donji Vidovec, 18 općine Goričan, 12 općine Gornji Mihaljevec, 19 općine Kotoriba, 23 općine Mala Subotica, 73 općine Nedelišće, 9 općine Orehovica, 6 općine Podturen, 13 općine Pribislavec, 8 općine Selnica, 21 općine Strahoninec, 17 općine  Sveta Marija, 29 općine Sveti Juraj na Bregu, 10 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 7 općine Štrigova.

Nastavite čitati