Povežite se s nama

U fokusu

“Bernarda nova” gradi hotel u Varaždinskim Toplicama vrijedan 40 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Ministar Lorencin s Bernardom Cecelja u tvrtki “Bernarda d.o.o.”

Kao što je već ranije najavila, Bernarda Cecelja i njezina tvtrka “Bernarda nova” kreću s ulaganjima u zdravstveni turizam u Varaždinskim Toplicama. Nakon što je preuzela pansion na ulazu u Grad, uskoro zapoćinje i izgradnja hotela vrijednog 40 milijuna kuna.

O svojim namjerama investiranja u zdravstveni turizam kao i o dosadašnjem radu njezine tvrtke za proizvodnju madraca i kreveta, “Bernarda d.o.o.” – kojima je osvojila europske lance prestižnih hotela te gotovo da nema strukovne nagrade koju nije osvojila – poduzetnica je u sjedištu svoje tvrtke u Pušćinama, razgovarala s ministrom turizma Darkom Lorencinom.

Ekskluzivan hotel

Izgraditi ćemo hotel s 30-ak soba, s unutarnjim i vanjskim bazenima u kojima planiramo koristili termalnu vodu.

Nakon što je strpljivo otkupljivala parcelu na kojoj će graditi – 4500 četvornih metara na kojima su se nalazile stare kuće – te je sada u tijeku prikupljanje kompletne dokumentacije za početak radova, Bernarda Cecelja odlučila je detaljnije ispričati o novoj investiciji. – Izgraditi ćemo hotel s 30-ak soba, s unutarnjim i vanjskim bazenima u kojima planiramo koristili termalnu vodu. Namjera nam je pružati usluge fizikalne terapije te povezivanje s lokalnim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima koji bi nas opskrbljivali svojim proizvodima, kako bismo u svom restoranu posluživali zdravu hranu uzgojenu u našem kraju, koji je poznat po tome što nema nikakvih industrijskih zagađenja”, rekla je Bernarda Cecelja, koja za sada jedino dvoumi hoće li graditi hotel sa četiri ili pet zvjezdica.

Bernarda Cecelja za sada jedino dvoumi hoće li graditi hotel sa četiri ili pet zvjezdica

Otvorenje za pet godina?

Hotel će financirati vlastitim sredstvima, kreditom te EU fondovima. Ukoliko se sve bude odvijalo prema predviđenim rokovima, Bernarda Cecelja vjeruje kako bi se hotel mogao otvoriti za pet godina s 30 zaposlenih za početak. Ovaj rok uzrokovan je i činjenicom da se radi o staroj jezgri Varaždinskih Toplica pa će, s obzirom na “rimsku prošlost” Varaždinskih Toplica, posla imati i konzervatori. Na projektu će biti angažirani domaći poduzetnici.

Ovo nije prvo ulaganje Bernarde Cecelje u turizam, jer tvrtka “Bernarda nova” već iznajmljuje svoje apartmane u Novalji na otoku Pagu te dvije vile na Krku i kao što smo rekli, ovog je proljeća preuzela pansion u Varaždinskim Toplicama.

Varaždinske Toplice imaju veliki potencijal razvoja zdravstvenog turizma, ali trenutno nedostaju smještajni kapaciteti

“Cijela Hrvatska ima dobre predispozicije za turistički razvoj. Potencijal kao što su ,primjerice, Varaždinske toplice i mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma svakako treba iskoristiti”, D. Lorencin

Svoju odluku o ulaganju u zdravstveni turizam, Bernarda Cecelja, koja je i sama iz Varaždinskih Toplica, pojašnjava dobrom perspektivom projekta razvoja Specijalne bolnice Varaždinske Toplice te planiranom izgradnjom novog hotela i spinalnog centra. – Varaždinske Toplice imaju veliki potencijal razvoja zdravstvenog turizma, ali trenutno nedostaju smještajni kapaciteti pa se nadam da će i naše ulaganje pridonijeti iskorištavanju tog potencijala, pojasnila je Bernarda Cecelja.

S njom se složio i ministar turizma Darko Lorencin, koji u cijelom projektu vidi i toliko željeni, a slabo realizirani, razvoj kontinentalnog turizma. – Cijela Hrvatska ima dobre predispozicije za turistički razvoj. Potencijal kao što su ,primjerice, Varaždinske toplice i mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma svakako treba iskoristiti, istaknuo je ministar Lorencin.

Inače, novi će hotel, jednako kao i postojeće turističke akvizicije, biti opremljeni proizvodima tvrtke Bernarda, koja 70 posto svojih prihoda ostvaruje od izvoza.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje