Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić: “Besmisleni spor još traje, a već se sve moglo riješiti”

Objavljeno:

- dana

LABURISTI O SPORU OKO TENISKIH TERENA

– Uz najbolju volju ne mogu shvatiti sudski spor koji Grad Varaždin još uvijek vodi oko pitanja teniskih terena koji graniče s Javnom ustanovom Gradski bazeni Varaždin.

Moj prijedlog, koji je i od strane gradonačenika u početku naišao na podršku, je da se zemljište na kojem se nalaze tereni objedini s bazenima i tako stvore uvjeti za izgradnju velikog sportsko-rekreacijskog centra. Ta inicijativa se sada stopira, sa sudskim se postupkom odugovlači, a prostor oko terena sve je više zapušten i propada – upozorio je Božidar Kolarić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina, vijećnik i čelnik Hrvatskih laburista – Stranke rada Varaždinske županije, koji očekuje burnu političku jesen u Varaždinu i zbog pitanja Termoplina, problematike rješavanja otpada i proračuna Grada Varaždina.

(Ne)potreban spor

Kolarić podsjeća da je na zemljištu, koje je bilo u vlasništvu Varteksa, poduzetnik Stjepan Igrec izgradio teniske terene.
– Zemljište je potom pripalo Gradu Varaždinu i pravo na njega već godinama rješava sudskim putem. Prije dvije godine Grad je i dobio prvostupanjsku presudu, no uložena je žalba. Dvije godine je već prošlo, a Trgovački sud još nije odredio suca koji bi preuzeo taj spor. Zašto se toliko odugovlači? Samo se ugrožava sudbina gradskog zemljišta – smatra Kolarić, koji je pitanje rješavanja tog zemljišta “potegnuo” još prije dvije godine, kada je održana rasprava na kojoj je utvrđeno da je zemljšte gradsko, a objekt vlasništvo Igrec sporta.

 

Da ima barem malo dobre volje, s vlasnikom teniskih terena moglo se već sve dogovoriti, bez parničenja

– Morat ćemo odlučiti hoćemo li kupiti objekt ili će Igrec kupiti zemljište da se sjedine nekretnine – upozoravao je Kolarić na Gradskom vijeću Grada Varaždina još u srpnju 2013. godine. Umjesto da se to pitanje čim prije riješi, bez parničenja, Kolarić upozorava kako sada sve stoji.
– Previše je indicija da bih povjerovao kako je to slučajno – danas ističe potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova Laburista i upozorava da je uz malo dobre volje Grad Varaždin to zemljište već odavno mogao imati.

– Dobije li Grad Varaždin sudski spor ionako će morati sjesti s vlasnikom teniskih terena i dogovarati kako ga isplatiti. Taj dogovor se mogao postići bez nastavka parničenja, jer očito Grad prihvaća da su nekretnine Igrecove, a on pak priznaje da je zemljište gradsko jer su dogovorno angažirali sudskog vještaka. I što bi bilo da Grad na kraju izgubi spor? Na to ne želim ni pomišljati, jer u tom bi slučaju ostao bez 6000 kvadrata izuzetno kvalitetnog zemljišta – navodi Kolarić i dodaje da u slučaju pripojenja zemljišta bazenima ne bi bilo nikakvog zatiranja tenisa.

– Sasvim suprotno. Teniski tereni bi se uklopili u sportsko-rekreacijski centar koji sam predložio i koji bi se mogao izgraditi putem fondova iz EU – naglašava Kolarić.

Novi odnos snaga?

Za razliku od laburista, koji su većinu prijedloga aktualne vlasti podržali iako s njima nisu sklopili nikakav dogovor, niti potpisali koaliciju, gradska vlast, tvrdi Kolarić, nije podržala nijedan njihov prijedlog.
– Izuzetak je jedino projekt javno-privatnog partnerstva, koji nismo podržali – navodi Kolarić i podsjeća kako Laburisti nemaju svoje pročelnike, ravnatelje i direktore trgovačkih društava, ustanova i osnovnih škola.

 

Grad je prije dvije godine dobio prvostupanjsku presudu, no uložena je žalba

– Drugim riječima, nemamo nikakav utjecaj osim kada kroz pitanja i inicijative na Gradskom vijeću pokušavamo progurati prijedloge za dobrobit Varaždina i građana. Očito se u Gradskom vijeću stvorio novi odnos snaga, pa je aktualnoj gradskoj vlasti svejedno za našu potporu i za naše projekte. Ako se to pokaže točnim, tada su stvari, što se mene tiče, potpuno jasne. Koliko oni nas poštuju, toliko ćemo i mi njih – zaključio je na kraju Kolarić. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje