Povežite se s nama

U fokusu

Besplatan wireless, najava proračuna, Kerstnerovi dani

Objavljeno:

- dana

Dubravko Bilić na kavi s novinarima

Realizirano je još jedno  od predizbornih obećanja gradske vlasti Ludbrega.Na šest gradskih punktova postavljena je hotspot mreža, odnosno besplatan pristup internetskoj mreži.

Na kavi s novinarima u utorak, gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je višestruku važnost projekta, vrijednog 25 tisuća kuna za promociju Ludbrega. – Želimo kvalitetan turistički razvoj i radimo na tome. Brz pristup internetu omogućava program Hotspot Croatia. Pristupne točke za besplatni internet su Trg Svetog Trojstva, Gradska tržnica Ludbreg, Željeznički kolodvor Ludbreg i Svetište Predragocjene Krvi Kristove. Dakle, odabrane su frekventne lokacije na kojima se odvija najveća cirkulacija domaćeg stanovništva, posjetitelja i turista. Jedino što je ostalo nerealizirano od predizbornih obećanja je rješenje teretnog prometa kroz Ludbreg. Radovi na infrastrukturi su gotovi ili su u tijeku, istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Pristupne točke za besplatni internet su Trg Svetog Trojstva, Gradska tržnica Ludbreg, Željeznički kolodvor Ludbreg i Svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Povratak baroknog parka

Grad Ludbreg započeo je i s radovima na uređenju parka ispred dvorca Batthyany koji je dugo vremena bio samo neiskorištena livada. Cilj je vraćanje povijesnog baroknog parka kakav je bio nekada.- Također će se otvoriti prilaz iz parka prema dvorcu te će cijeli kompleks napokon postati javnim prostorom, naglasio je Bilić.
Ludbreg je zapoćeo s pripremama za izradu proračuna. –

Očekujemo smjernice Ministarstva financija. Želimo čuti što građani očekuju od proračuna, svoje prijedloge i zamjerke neka napišu na portalu i osobno ću odgovarati na svaki od njih. Potom ćemo, na osnovu svega, zajedno kreirati proračun. Već sada je sigurno da nećemo dirati socijalnu komponentu, sufinanciranje vrtića za koji želimo da i dalje ostane najjeftiniji u Županiji. Čak ćemo i povećati broj sufinancirane djece. Također nećemo smanjiti razinu standarda školstva, veli Bilić. I dodaje: – Aplicirati ćemo na EU fondove za izgradnju autokampa, Kuću za posjetitelje i arheološki park, nabraja Dubravko Bilić i ističe da će za sve ono za što u gradskoj kasi neće biti novaca pokušati ishoditi od Fondova. – Građani neće osjetiti manjak novca u društvenom segmentu. Štoviše – u planu su porezne olakšice koje će moći iskoristiti za poboljšanje kvalitete života.

Prema riječima Dubravka Bilića, ludbreški gospodarski subjekti rade dobro pa ga valja podržati novim investicijskim ciklusima. – Poduzeća poput Bomarka, Lukapsa, Ducatija…  ciklički zapošljavaju nove radnike, veli Bilić i ističe kako je žalosno što je Varteks zatvorio pogon u Ludbregu s 300 zaposlenih. – Već stižu upiti vlasniku prostora, Croatia osiguranju, o prodaji ili najmu prostora što će se, sudeći prema zainteresiranosti, brzo izrealizirati. Time će se otvoriti nova radna mjesta, procjenjuje gradonačelnik. 

Ludbreg broji preko stotinjak udruga civilnog društva. Sve su one primile Prijedlog novog pravilnika na koji način sudjelovati u povlačenju proračunskih sredstava. Dio na kojem moramo štedjeti su manifestacije i dio prema udrugama – zaključio je gradonačelnik.

Četverodnevna manifestacija Dani Mladena Kerstnera u Pučkom će se otvorenom učilištu održati od 20. – 24. studenoga.

Ludbreg i Kerstner

Dubravko Bilić iskoristio je prigodu za najavu Festivala kajkavske komedije, tradicionalnih Dana Mladena Kerstnera. – Ove je godine nastup prijavilo više od 20 kazališnih skupina kajkavske kinematografije sa suvremenim i starijim komadima, najavljuje.
Četverodnevna manifestacija Dani Mladena Kerstnera u Pučkom će se otvorenom učilištu održavati od 20. – 24. studenoga. Programe sufinancira Ministarstvo kulture. Gradonačelnik Dubravko Bilić kaže:- Ovo je tradicionalna prilika da Ludbreg vrati Mladenu Kerstneru dio onoga što je Kerstner učinio za Ludbreg.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!