Povežite se s nama

U fokusu

Besplatna radionica za mikro i male poduzetnike: kako dobiti do 300.000 kuna iz programa “E-impuls”

Objavljeno:

- dana

U VARAŽDINU, 29. KOLOVOZA

U Varaždinu će u ponedjeljak, 29. kolovoza, u Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin biti održana besplatna radionica za mikro i male poduzetnike. Na njoj će moći doznati kako povući 30.000 do 300.000 kuna bespovratnih EU sredstva iz programa “E-impuls”. 

Javni poziv za dostavu projekata raspisalo je Ministarstva poduzetništva i obrta: ukupno je raspoloživo 250 milijuna kuna, a rok za dostavu prijava je 30. rujna.

Radionicu u Varaždinu održat će Razvojna agencija Sjever – DAN, i to u ponedjeljak od 11 do 13 sati u Udruženju hrvatskih obrtnika u Kukuljevićevoj 13/II u Varaždinu.

Zbog ograničenog broja mjesta, potrebno se prijaviti na e-mail adresu [email protected] najkasnije do petka, 28. kolovoza.

Za što se može dobiti novac?

Iz programa „E-impuls“ će biti dodijeljene pojedinačne potpore u iznosu od 30.000 do maksimalno 300.000 kuna, i to mikro i malim poduzećima za ulaganja u materijalnu imovinu, kao što su nabava strojeva, postrojenja, uređenja objekta ili radionice, zatim za ulaganja u nematerijalnu imovinu kao što su patenti ili autorska prava, za stručno osposobljavanje, kao i za savjetodavne usluge.

Prijaviti se mogu poduzetnici iz sektora prerađivačke industrije (svi osim skupina proizvodnje duhanskih proizvoda, proizvodnja oružja, streljiva i vojnih borbenih vozila). Iz skupine građevinarstvo projekte mogu prijaviti poduzetnici iz skupine elektroinstalacijski radovi, uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije i plina te ostali građevinski instalacijski radovi, završni građevinski radovi te specijalizirane građevinske djelatnosti. 

Natječaj je otvoren i za mikro i male tvrtke koje se bave informacijama i komunikacijama,  kao i za one registrirane za arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo, specijalizirane dizajnerske djelatnosti te fotografske djelatnosti.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Industrijska proizvodnja u veljači u Europskoj uniji veća je za 0,7 posto u odnosu na ovogodišnji siječanj, otkrivaju novi podaci Eurostata.

Najveći mjesečni rast zabilježen je u Irskoj (3,8 posto), Mađarskoj (3,5) i Sloveniji (3,3 posto). Najveći pad industrijske proizvodnje u veljači bilježi Hrvatska, čak 4,6 posto u odnosu na siječanj. Slijede Litva s padom od tri posto te Belgija s padom od 2,7 posto, piše Danica.hr.

Najveći međugodišnji pad u odnosu na lanjsku veljaču zabilježen je u Irskoj, čak 36 posto, Belgiji (12,7) i Bugarskoj (8,4). Najveći rast zabilježen je u Španjolskoj (3,5 posto), Sloveniji (2,8) i Danskoj (2,7). Dobro stoji i Mađarska s rastom od 1,3 posto.

Međugodišnji pad industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na isti mjesec lani u Hrvatskoj je iznosio 5,7 posto. U prosjeku, industrijska proizvodnja u cijeloj Europskoj uniji pala je za 5,4 posto. I na godišnjoj smo razini, dakle, gori od prosjeka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje