Povežite se s nama

Međimurje

Besplatni koncerti Jelene Rozge, Grdovića, Bajage i Parnog valjka!

Objavljeno:

- dana

PORCIJUNKULOVO, 29. SRPNJA DO 3. KOLOVOZA

Vrhunski izvođači, bogat i raznovrstan program jamče da će ovogodišnje, 52. Porcijunkulovo bit najbolje dosad, istaknuto je danas u Čakovcu na predstavljanju tradicionalne manifestacije, koju je – uz gradonačelnika Stjepana Kovača, gvardijana Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željka Železnjaka i voditeljicu Turističkog ureda TZ Grada Čakovca – najavio i pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski.

Porcijunukolovo će trajati šest dana, od 29. srpnja do 3. kolovoza, a koncerte će na glavnoj pozornici na Trgu Republike održati: Jelena Rozga, klapa Kambi, Mladen Grdović, Bajaga, Parni valjak i klapa Kampanel.

 – Izvođači su pomno birani, s namjerom da, kao i dosad, svatko pronađe nešto za sebe i da se zadovolje svi glazbeni ukusi. Interes za sudjelovanje je ogroman, mjesec dana prije početka imamo već 250 prijavljenih izlagača, javili su se i novi sponzori, tako da će se i ovogodišnje Porcijunkulovo pokriti – rekao je gradonačelnik Kovač.

Predstavio je i aplikacije za mobilne uređaje pomoću kojih će posjetitelji moći vidjeti što se u pojedinom trenutku na jednoj od pozornica događa.

Očekuju rekordni broj posjetitelja

Ni ove godine neće nedostajati radionica starih zanata, prezentacije streličarstva, oldtimer susreta i drugih događanja, napomenula je Boška Ban.

– Posebna pažnja se ove godine posvećuje najmlađima, pa će se održavati kreativne radionice za djecu vezane uz mnoge prigodne teme. Prošle se godine Porcijunkulovo moglo pohvaliti s više od 200.000 posjetitelja i više od 200 izlagača, a ove godine ih očekujemo još više. Naravno, kišobrani će ponovno biti postavljeni iznad glavne čakovečke ulice, što je postao svojevrsni znak prepoznatljivosti ove manifestacije – rekla je.  

Pjevač Parnog valjka, koji na glavnoj pozornici na Trgu Republike nastupa u utorak, 2. kolovoza, rekao je da je bendu čast što je dio ovakve veličanstvene priče.

– Već dugo nismo imali priliku nastupati u Čakovcu, pa će nam ovaj koncert biti svojevrsna uvertira u koncert koji ćemo povodom 40 godina postojanja održati krajem ljeta u Puli – rekao je Aki Rahimovski.

800 godina Porcijunkulovskog oprosta

Bogat će biti vjerski dio programa. Ove godine obilježava se 800 godina prvog Porcijunkulovskog oprosta, te će nakon svete mise u ponedjeljak 1. kolovoza biti predstavljena knjiga fra Darka Teperta „Porcijukulski oprost“. Procesija na blagdan Gospe od Anđela kreće u 9:30, a glavnu misu u 10:00 sati, vodit će krčki biskup, fra Ivica Petanjak. Mise na slovenskom i mađarskom jeziku bit će u 11:15 sati – najavio je fra Železnjak.

52. Porcijunkulovo organizira TZ Grada Čakovca, a samo porcijunkulovsko proštenje u Čakovcu se održava od dolaska Franjevaca, odnosno od 1691. godine.

Izvor:
Foto: metamansion.com / Grad Čakovec

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje