Povežite se s nama

Život i društvo

Besplatni laptopi za sve učenike prvih razreda Srednje škole Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Rijetko koji grad ulaže u srednjoškolsko obrazovanje kao Grad Novi Marof.

Najnovije u nizu ulaganja su besplatni laptopi za sve učenike prvih razreda Srednje škole Novi Marof za što je Grad iz svog proračuna izdvojio skoro 120.000 kuna. Sama podjela laptopa održala se u srijedu, 8. rujna, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofa, a bila je to prilika da se još jednom naglase ulaganja u školstvo odnosno ulaganje u budućnost Novog Marofa.

Iako Grad Novi Marof nije osnivač srednje škole, redovito ulaže u srednjoškolsko obrazovanje pa je tako osim prijenosnih računala, za učenike prvih razreda u potpunosti financirao i nabavu udžbenika, a za tu stavku iz proračuna je izdvojena 51.571,24 kuna. Uz to, Grad financira i prijevoz učenika koji žive unutar pet kilometara od sjedišta škole.

Kako je naglasio gradonačelnik Siniša Jenkač, ovim ulaganjem Novi Marof nastavlja dobru tradiciju.

– Unazad nekoliko godina, Grad Novi Marof učenicima osigurava laptope i udžbenike čime potpomaže i podupire srednjoškolsko obrazovanje. Riječ je o iznosu od oko pet tisuća kuna po učeniku što su značajna sredstva. Time roditeljima naših srednjoškolaca uvelike olakšavamo početak nove školske godine – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Grad prati djecu tijekom cijelog njihovog obrazovanja, od naknada za novorođenčad, preko sufinanciranja vrtića, produženog boravka u osnovnim školama pa do stipendija za deficitarna srednjoškolska zanimanja i studente.

– Svim ovim ulaganjima dajemo doprinos razvoju školstva na području Novog Marofa. Želimo da se naša srednja škola i dalje razvija, da ima dovoljno učenika i perspektivu u budućnosti – kazao je Jenkač i naglasio kako će Grad ove godine izdvojiti ukupno šest milijuna kuna za obrazovanje.

Ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žganec istaknuo je kako rijetko koji grad pomaže jednoj srednjoškolskoj ustanovi kao Grad Novi Marof.

– Novi Marof izdvaja velika sredstva za srednjoškolsko obrazovanje i to je velika pomoć roditeljima. Osim prijenosnih računala i udžbenika za sve učenike prvih razreda, Grad u potpunosti financira i javni prijevoz za tridesetak naših učenika – naglasio je ravnatelj Žganec i zahvalio gradonačelniku Jenkaču na svim ulaganjima koja podižu standard srednjoškolskog obrazovanja. Dodao je kako u današnje vrijeme veliki broj poslova zahtijeva razumijevanje i primjenu računalne znanosti s ciljem što veće produktivnosti i konkurentnosti.

– Stalno ulažemo u podizanje kvalitete nastave i opremljenosti škole. U suradnji sa Gradom Novi Marof nabavili smo kvalitetna prijenosna računala i na taj način omogućujemo našim učenicima da se samostalno, odgovorno, učinkovito i primjereno koriste digitalnom tehnologijom za učenje, život i rad u društvu koje se vrlo brzo mijenja – zaključio je ravnatelj.

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudska prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje