Povežite se s nama

Međimurje

Besplatni program asanacije: nazovi Crveni križ za pregled, čišćenje i dezinfekciju bunara

Objavljeno:

- dana

Hrvatski Crveni križ diljem zemlje provodi program besplatne asanacije bunara. Asanacija bunara odnosi se na stručni pregled, čišćenje i dezinfekciju bunara, što provode educirani djelatnici Hrvatskoga Crvenog križa. Za besplatnu asanaciju bunara mogu se prijaviti i građani Međimurske županije.

– Asanacija je definirana kao mjera zaštite i spašavanja koja se u svrhu smanjenja opasnosti po zdravlje ljudi i životinja provodi na područjima zahvaćenima katastrofama, prirodnim, tehničko-tehnološkim, ekološkim ili ratnim djelovanjem, s ciljem sprečavanja nastajanja i širenja ljudskih, biljnih i životinjskih bolesti, osiguranja neophodnih sigurnosnih uvjeta i zaštite okoliša – poručuju iz nacionalnoga Društva Hrvatskoga Crvenog križa.

Asanacija bunara je mjera zaštite i spašavanja kojom se, uz primjenu odgovarajućih postupaka, uklanjanjem biološkog i mehaničkog otpada kao mogućeg izvora zaraze i onečišćenja vode, osposobljavaju izvori pitke vode za ljudsku uporabu i korištenje u domaćinstvima i poljoprivredi za druge namjene poput namirenja stoke, navodnjavanja polja…

Spriječite prodor prljavih površinskih voda

Iz Hrvatskoga Crvenog križa također upozoravaju vlasnike bunara da ih redovito dezinficiraju.

– Kloriranje privatnih bunara u kućanstvima se obavlja kod čistih voda bez zamućenja, koje se stalno koriste. Klorira se dodavanjem dva grama preparata IzosanG na jedan kubni metar vode. Preporučuje se potrebnu količinu sredstva prethodno otopiti u posudi, dobro izmiješati i takav otopljeni sadržaj ubaciti u bunar. Vlasnicima preporučamo i da izbetoniraju bunarski plašt da bi spriječili slijevanje prljavih površinskih voda. Nije naodmet izgraditi krov nad bunarom, ali i ogradu oko njega da se priječi pristup životinjama – objašnjavaju iz Crvenoga križa.

Među dodatnim uputama spominje se osiguravanje nepropusnosti septičke jame, ukoliko ona postoji u blizini bunara. Na taj se način sprečava izlijevanje fekalija u podzemne vode. Nikako nije poželjno stare bunare pretvarati u septičke jame jer se na taj način također zagađuju podzemne vode i okolna zemlja. Bunare koji više nisu u funkciji potrebno je zatrpati čistom, nezagađenom zemljom.

I sami vlasnici mogu učiniti svoje bunare boljima i kvalitetnijima. Naime, bunar treba biti konstruiran tako da se osigurava ulaz samo podzemne vode. Zbog toga se iznad zemlje oko bunara stavlja betonski plašt koji sprečava ulaz površinskih voda. Podzemni plašt pak ima zadaću spriječiti prodor površinskih voda, a izvodi se od gline, betona ili cigle zacementirane jakom žbukom koja taj sloj čini nepropusnim. Ako je to ikako moguće, preporuča se da se na dom stavi sloj šljunka da bi se spriječio prodor zemlje u bunar.

Za više informacija oko provedbe programa besplatne asanacije bunara u Međimurju može se kontaktirati ured Gradskoga društva Crvenog križa Čakovec, koji se nalazi na adresi: Ulica kralja Tomislava 29, Čakovec, e-mailom na [email protected] ili pozivom na broj 040/395-248.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje