Povežite se s nama

Međimurje

Bespovratnih 615 tisuća kuna za energetsku obnovu “Zvončića”

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Općina Nedelišće je za energetsku obnovu Dječjeg vrtića „Zvončić“ dobila bespovratnih 615 tisuća kuna.

Ovu vijest otkrio je općinski načelnik Darko Dania, pohvalivši se pritom kako je prijava na europski projekt realizirana isključivo vlastitim kapacitetima, bez troškova vanjskih stručnjaka i konzultanata.

Radovi uključuju uređenje pročelja, zamjenu stolarije i radove na donjem dijelu stropa

– Ugovor je potpisan s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna. Projektom su predviđeni uređenje pročelja Dječjeg vrtića, postavljanje nove stolarije i radovi na donjem dijelu stropa. Kada sve bude realizirano, a radovi moraju biti završeni najkasnije do 28. veljače sljedeće godine, u prostorijama Dječjeg vrtića ostvarit će se ušteda energije od čak 54 posto – pojasnio je Darko Dania, načelnik Općine Nedelišća.

Inače, ovo nije prvi projekt energetske obnove na području Općine. Tijekom 2015. godine Nedelišće je s Fondom provelo projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Tom su prilikom obnovljena 23 obiteljska doma, a ukupna vrijednost projekta bila je 1,57 milijuna kuna.

– Nakon Dječjeg vrtića nastavljamo s novim prijavama. Naime, pripremamo projekt energetske obnove zgrade općinske uprave te sportskih domova u naseljima Slakovec i Macinec – otkriva Dania.

Dječji vrtić „Zvončić“ pohađa 160 mališana koji su raspoređeni u šest odgojnih grupa. Prema brojnim pokazateljima, riječ je o jednom od najboljih dječjih vrtića u Međimurskoj županiji.

– Uvjeti u prostorima Dječjeg vrtića su uistinu vrhunski, s obzirom na to da je riječ o zgradi koja je građena upravo s tom namjenom. Naše odgojiteljice rade po najvišim standardima, što nas svrstava među najkvalitetnije predškolske odgojne ustanove – poručila je ravnateljica Danica Korunek.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati