Povežite se s nama

Crna kronika

Bez obzira na kamere kod ulaza u grad, vozači jure i do 164 kilometara na sat

Objavljeno:

- dana

I dalje se luduje po cestama

U prvih pet mjeseci na prometnicama Varaždinske županije smrtno su stradale četiri osobe što je isti broj kao u istom razdoblju prošle godine, rekao je Danijel Posavec voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa pri PU varaždinskoj na sjednici Savjeta za sigurnost cestovnog prometa. 

Od siječnja do svibnja u Varaždinskoj županiji dogodilo 490 prometnih nesreća i 35 osoba je pritom ozlijeđeno. 

– To već vrapci na grani znaju. Najčešći uzroci prometnih nesreća su nepilagođena brzina i vožnja u alkoholiziranom stanju – dodao je Posavec. 

Kako bi se spriječile obijesne vožnje, na nekoliko punktova na ulazu u Varaždin postavljene su kamere. 

Neugodno iznenađeni

– Vrlo smo neugodno iznenađeni koliko mnogo vozača prekoračuju dopuštena brzinu – istaknuo je Posavec. Inače, kazne stižu samo onim vozačima koji brzinu prekorače za 30 kilometara na sat od dopuštene. 

Kako doznajemo u noćnim satima jedan od vozača u Zagrebačkoj ulici čak je tri puta projurio sa 100 kilometara na sat,  no još je gori rekorder kojem je na istom mjestu izmjereno 164 kilometara na sat. 

Posavec je dodao kako je najviše prekoračenja brzine zabilježeno u Ulici braće Radić, a osvrnuo i na obijesnu vožnju vozača kojem je u Sračincu izmjereno 171 km/h da bi pritom je imao 1,73 promila. 

Posavčev kolega Darko Dragičević zaključuje kako je kod biciklista zabilježen pad u stradavanju od 10 posto,  no policija sve više radi na preventivi i nadzoru.

Izvor:
Foto: Arhiva

Crna kronika

Zbog 1,4 promila završio na triježnjenju u policiji u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 2. ožujka u 19.40 sati u Slokovcu, policijski službenici Policijske policije Ludbreg zaustavili su osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola od 1.40 g/kg upravljao 45-godišnjak.

Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, isti je doveden u Policijsku postaju Ludbreg, te smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola, javila je PU varaždinska.

Protiv njega je podnijeti prekršajni nalog.

Nastavite čitati

Crna kronika

U nesreći u Čehovcu ozlijeđen vozač (55): on i vozačica drugog vozila nisu očistili stakla od leda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Jučer, 2. ožujka 2021. godine oko 6.30 u Čehovcu došlo je do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđen 55-godišnji vozač Fiata Punta.

Neposredno prije nesreće 55-godišnji vozač Punta, čakovečkih registarskih oznaka, polukružnim okretanjem uključivao se u promet s površine ispred dvorišne ograde. Pritom nije propustio sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključivao, zbog čega je u bočni dio njegova automobila prednjim dijelom udarila 22-godišnja vozačica Renaulta Clija čakovečkih registarskih oznaka.

Vozač Punta vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena liječnička pomoć, dok će se težina ozljeda zadobivenih u nesreći naknadno okvalificirati.

Prije uključivanja u promet sudionici nesreće nisu očistili zaleđena vjetrobranska stakla na automobilima. Ujedno, 55-godišnji vozač Punta tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas.

Zbog obavljanja očevida prometne nesreće od 7.05 do 7.50 kolnik županijske ceste u Čehovcu bio je zatvoren za sav promet te se odvijao obilaznim pravcima.

Sudionici opisane prometne nesreće prekršajno su sankcionirani zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

– S obzirom na niske jutarnje temperature, upozoravamo sve vozače da prije upravljanja vozilima očiste zaleđena vjetrobranska stakla. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je vozač dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla te snijeg ili led s vozila. Za neočišćeno vozilo propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna.

Uredno očišćena vjetrobranska stakla osiguravaju bolju preglednost te se time izbjegavaju prethodno opisane prometne situacije, tj. stradavanje u prometnim nesrećama – upozoravaju iz PU međimurske.

Nastavite čitati