Povežite se s nama

Međimurje

Bez Sicilije, Italija nema duše

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJA

Siciliju su prvo nastanila plemena, a tada su počela osvajanja raznih osvajača kojima je Sicilija bila interesantna zbog svojeg značajnog strateškog položaja. Osvajali su je Grci, Kartažani, Rimljani, Vandali, Goti, Bizantsko Carstvo, Arapi, Španjolci, Perzijci, Normani, pa je osnovana Kraljevina Sicilija, švapska dinastija Hohenstaufen, francuska dinastija Ažuvinaca, Savojska dinastija, Burbonci, pa mafija i konačno Republika Italija.

Mafija, koja je otjerala Burbone, nastala je od prvih slova riječi „smrt Francuzima od Italije“. Mafija nisu kriminalci, kao što to svi misle, nego su uzor i zaštitnici siromašnima i slabima.

Pola Hrvatske

Sicilija je trokutasti otok okružen Mediteranskim, Tirenskim i Jonskim morem, površine oko 26.000 km2 (nešto manje od pola površine Hrvatske) na kojem živi 5 milijuna stanovnika. Reljef Sicilije je brežuljkasto-planinski s kratkim rijekama, koje su i presušile, te se svode na potoke.

Na južnom dijelu temperatura se penje i do 45 °C zbog prodora vrelog pustinjskog vjetra iz Sahare, ali na vrhu i obroncima Etne iznad 3.000 m u zimi ima i snijega. Spominju se 3 svetice: sv. Rozalija – zaštitnica Palerma, sv. Agata – zaštitnica Catanije, sv. Lucija – zaštitnica Siracuse.
Putovali smo romantičnim gradovima bogatim kulturnom ostavštinom i naglašenim „južnjačkim“ temperamentom, kao što su Palermo, Monreale, Dolina Hramova, Enna, nezaobilazna Etna – vulkan, Taormina, Siracusa i Catania.

Vidjeti Palermo

Palermo je fascinantan, kaotičan i egzotičan glavni grad pokrajine Sicilije koji su osnovali Feničani. Imao je dugu i burnu prošlost, a danas je središte političkog i društvenog života otoka. U Palermu posjetili smo arapsko-normansku Katedralu, Kraljevsku palaču pretvorenu u najimpresivniju vladarsku palaču u Europi, crkvu Martorana poznatu po mozaicima, te Cappellu Palatina – baziliku s 3 lađe, koja je bila privatna kapela kraljevske obitelji, a puna je mozaika s biblijskim scenama, Teatro Massimo – najveću opernu kuću u Italiji te katedralu Santa Vergine Maria Assunta gdje se nalaze grobovi kralja Ruggera II. i careva Enrica VI. i Federika II.

 

Egzotična hrana s egzotičnog otoka: pohana riža, brašno od slanutka, svježe banane, canolli, arancino

U srcu starog Palerma nalazi se Quattro Canti – raskrižje dvaju glavnih ulica. Četiri ugla tog raskrižja u obliku osmerokuta nazivaju se još i Kazalište sunca, jer je u svakom momentu bar jedan obasjan suncem.
U podnožju svakog nalazi se fontana, od kojih svaka predstavljja četiri rijeke Palerma, u redu više predstavljeno je jedno godišnje doba, u sljedećem redu je po jedan vladar Palerma, a u zadnjem redu nalazi se po jedna svetica zaštitnica.

Obrnuti ljiljan

Siracusa, grad koji je nekada bio najvažnija grčka kolonija na Siciliji. Zaštitnica joj je sveta Lucija kojoj je posvećeno svetište koje je u obliku obrnutog cvijeta ljiljana. U Siracusi se nalazi grčki teatar, rimski amfiteatar, špilja Dionizijevo uho, koja je u obliku uha, te je široka 23 metra i duga 65, a izrađena je za potrebe robijanja. Šetnjom slikovitim ulicama došli smo do katedrale koja predstavlja spoj grčkog hrama božice Atene i barokne crkve.

Zbog saharskog vjetra, na jugu može biti 45 stupnjeva, a iznad Etne na 3.000 metara ima snijega

Catania je drugi najveći grad na Siciliji i sjedište je istoimene provincije. Poznata je po katedrali, grčkom teatru i slonovoj fontani.
Uz sicilijanska vina iz raznih provincija (bijelih, rose, crnih), poznata piva – Birre Morreti, fritule iz brašna od slanutka, bruskete, cannoli (slasticu), arancino, pohanu rižu s raznim dodacima, pastu, svježe ubrane banane i druge delicije, upoznali smo navike i način života na tom egzotičnom otoku.

Kada Etna radi, Hefest izrađuje oružje

Etna je najaktivniji vulkan na svijetu. To je 3.320 m visoki aktivni stratovulkan koji se pruža na površini od 1 190 km2. Oko vulkana je 20 hektara nenaseljenog područja. Najveće erupcije u zadnjih 100 godina bile su 1928., 1949., 1971., 1983., 1992., 2004. i 2011. godine. Kada su erupcije, priča legenda, to je Hefestova kovačnica koja tada izrađuje oružje. Vulkan stalno lagano pari. Cesta nas je vodila crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 1000 m nadmorske visine prestaje vegetacija te se vide samo ostaci lave i pepela. Put nas je doveo do kratera Silvestri na visini 1982 m nadmorske visine. Vožnjom uz obronke Etne povremeno smo zastali na raznim degustacijama meda od mandarina, limuna, naranči, poznatih sicilijanskih laganih vina, likera od limuna, badema, pistacija, usoljenih maslina, kapara, luka, češnjaka i maslinovih ulja s raznim dodacima (bosiljak, origano, ružmarin).

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!