Povežite se s nama

Međimurje

Bez Sicilije, Italija nema duše

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJA

Siciliju su prvo nastanila plemena, a tada su počela osvajanja raznih osvajača kojima je Sicilija bila interesantna zbog svojeg značajnog strateškog položaja. Osvajali su je Grci, Kartažani, Rimljani, Vandali, Goti, Bizantsko Carstvo, Arapi, Španjolci, Perzijci, Normani, pa je osnovana Kraljevina Sicilija, švapska dinastija Hohenstaufen, francuska dinastija Ažuvinaca, Savojska dinastija, Burbonci, pa mafija i konačno Republika Italija.

Mafija, koja je otjerala Burbone, nastala je od prvih slova riječi „smrt Francuzima od Italije“. Mafija nisu kriminalci, kao što to svi misle, nego su uzor i zaštitnici siromašnima i slabima.

Pola Hrvatske

Sicilija je trokutasti otok okružen Mediteranskim, Tirenskim i Jonskim morem, površine oko 26.000 km2 (nešto manje od pola površine Hrvatske) na kojem živi 5 milijuna stanovnika. Reljef Sicilije je brežuljkasto-planinski s kratkim rijekama, koje su i presušile, te se svode na potoke.

Na južnom dijelu temperatura se penje i do 45 °C zbog prodora vrelog pustinjskog vjetra iz Sahare, ali na vrhu i obroncima Etne iznad 3.000 m u zimi ima i snijega. Spominju se 3 svetice: sv. Rozalija – zaštitnica Palerma, sv. Agata – zaštitnica Catanije, sv. Lucija – zaštitnica Siracuse.
Putovali smo romantičnim gradovima bogatim kulturnom ostavštinom i naglašenim „južnjačkim“ temperamentom, kao što su Palermo, Monreale, Dolina Hramova, Enna, nezaobilazna Etna – vulkan, Taormina, Siracusa i Catania.

Vidjeti Palermo

Palermo je fascinantan, kaotičan i egzotičan glavni grad pokrajine Sicilije koji su osnovali Feničani. Imao je dugu i burnu prošlost, a danas je središte političkog i društvenog života otoka. U Palermu posjetili smo arapsko-normansku Katedralu, Kraljevsku palaču pretvorenu u najimpresivniju vladarsku palaču u Europi, crkvu Martorana poznatu po mozaicima, te Cappellu Palatina – baziliku s 3 lađe, koja je bila privatna kapela kraljevske obitelji, a puna je mozaika s biblijskim scenama, Teatro Massimo – najveću opernu kuću u Italiji te katedralu Santa Vergine Maria Assunta gdje se nalaze grobovi kralja Ruggera II. i careva Enrica VI. i Federika II.

 

Egzotična hrana s egzotičnog otoka: pohana riža, brašno od slanutka, svježe banane, canolli, arancino

U srcu starog Palerma nalazi se Quattro Canti – raskrižje dvaju glavnih ulica. Četiri ugla tog raskrižja u obliku osmerokuta nazivaju se još i Kazalište sunca, jer je u svakom momentu bar jedan obasjan suncem.
U podnožju svakog nalazi se fontana, od kojih svaka predstavljja četiri rijeke Palerma, u redu više predstavljeno je jedno godišnje doba, u sljedećem redu je po jedan vladar Palerma, a u zadnjem redu nalazi se po jedna svetica zaštitnica.

Obrnuti ljiljan

Siracusa, grad koji je nekada bio najvažnija grčka kolonija na Siciliji. Zaštitnica joj je sveta Lucija kojoj je posvećeno svetište koje je u obliku obrnutog cvijeta ljiljana. U Siracusi se nalazi grčki teatar, rimski amfiteatar, špilja Dionizijevo uho, koja je u obliku uha, te je široka 23 metra i duga 65, a izrađena je za potrebe robijanja. Šetnjom slikovitim ulicama došli smo do katedrale koja predstavlja spoj grčkog hrama božice Atene i barokne crkve.

Zbog saharskog vjetra, na jugu može biti 45 stupnjeva, a iznad Etne na 3.000 metara ima snijega

Catania je drugi najveći grad na Siciliji i sjedište je istoimene provincije. Poznata je po katedrali, grčkom teatru i slonovoj fontani.
Uz sicilijanska vina iz raznih provincija (bijelih, rose, crnih), poznata piva – Birre Morreti, fritule iz brašna od slanutka, bruskete, cannoli (slasticu), arancino, pohanu rižu s raznim dodacima, pastu, svježe ubrane banane i druge delicije, upoznali smo navike i način života na tom egzotičnom otoku.

Kada Etna radi, Hefest izrađuje oružje

Etna je najaktivniji vulkan na svijetu. To je 3.320 m visoki aktivni stratovulkan koji se pruža na površini od 1 190 km2. Oko vulkana je 20 hektara nenaseljenog područja. Najveće erupcije u zadnjih 100 godina bile su 1928., 1949., 1971., 1983., 1992., 2004. i 2011. godine. Kada su erupcije, priča legenda, to je Hefestova kovačnica koja tada izrađuje oružje. Vulkan stalno lagano pari. Cesta nas je vodila crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 1000 m nadmorske visine prestaje vegetacija te se vide samo ostaci lave i pepela. Put nas je doveo do kratera Silvestri na visini 1982 m nadmorske visine. Vožnjom uz obronke Etne povremeno smo zastali na raznim degustacijama meda od mandarina, limuna, naranči, poznatih sicilijanskih laganih vina, likera od limuna, badema, pistacija, usoljenih maslina, kapara, luka, češnjaka i maslinovih ulja s raznim dodacima (bosiljak, origano, ružmarin).

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje