Povežite se s nama

Sport

“Bez sumnje želimo postati ekipni prvaci Hrvatske ove sezone!” tvrdi Matthias Landfried

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

U 6. kolu Superlige STK Starr pobijedio je u gostima ekipu STK Vodovod Osijek 4:1. Pobjede za Varaždince ostvarili su Zeng Jia, Rinald Ređep dvije i par Zeng/Ređep dok je Nikola Horvat izgubio svoj susret.
Pitali smo sportskog direktora STK Starr, koji je i glavni trener i menadžer kluba, Matthiasa Landfrieda da nam prokomentira utakmicu protiv Osijeka.

– Utakmica protiv STK Vodovod Osijek nikada nije jednostavna. Nakon 3 do 4 sata putovanja, morate ostati usredotočeni na ekipu okupljenu oko Vjekoslava Zovka. Naravno, mi želimo dati našim mladim igračima što više prilika, što smo do sada i radili na primjer protiv STK Split. Međutim,protiv Osijeka kao izravnog konkurenata za playoff morali smo biti oprezni. Zato smo krenuli s našim vrhunskim kineskim igračem Zengom Jia, kojeg smo postavili iz taktičkih razloga na poziciji dva, tako da igra izravno protiv Osiječkog igrača broj 1 – Zovka. Zeng Jia osvojio je meč uvjerljivo kao i naš “predsjednik igrač” Ronalda Redjep, pa smo brzo poveli s 2:0. Nikola Horvat ovaj put nije imao sreće i izgubio je susret 3:2. Iako često igramo s tri ljevaka, uvijek imamo jake parove, pa su Zeng/Ređep pobijedili i povećali vodstvo ukupno na 3:1. Ronald Redjep je tada završio susret pobjedom nad Zovkom, te je konačni rezultat iznosio 4:1.

Čini se da su igrači ljevaci tipični za Varaždin?

– Haha, to stoji. Vjerojatno nema profesionalnog kluba u Europi koji ima toliko lijevaka kao i mi. Tan Ruiwu, Zeng Jia, Nikola Horvat, Leon Santek, a naša trening grupa također uključuje i Bornu Kovač, koja je naravno, također ljevak. Dešnjaci u našoj ekipi su Ludvik Persolja, Dario Kraljić i pobjednik Paraolimpijade Will Bayley. Oni su jasno u manjini.

Koliko ste zadovoljni sa sezonom do sada?

– Sportske stvari idu prema planu. Aktivni smo u četiri natjecanja, hrvatskoj Superligi, hrvatskom kupu, europskom ETTU kupu i Europskoj Superligi. To je puno susreta i mečeva te mnogo putovanja, zato trebamo takvu brojnu ekipu. Također, vrlo ozbiljno pazimo i na razvoj mladih, ali ne samo kroz rad Regionalnog centra u Varaždinu, već mladim talentima dajemo i priliku u brojnim susretima. Naravno, da ne možemo riskirati doigravanje za prvaka Hrvatske, ali gdje god je moguće, naši mladi igrači dobivaju priliku i igraju. Trenutno smo na drugom mjestu u hrvatskoj Superligi, samo jedan bod iza STK Libertas Marinkolor Dubrovnik.

Koji su ciljevi ove sezone?

– Bez sumnje želimo postati ekipni prvaci Hrvatske ove sezone. Ako u doigravanju budu mogli igrati Tan Ruiwu i Zeng Jia, onda imamo vrlo dobre šanse. U svim drugim natjecanjima, moramo odvagnuti hoćemo ih staviti u naš fokus ili ne. Također i kakva je situacija sa sponzorima,a o podršci Grada Varaždina za naše aktivnosti još uvijek moramo razgovarati.

Koji je budući plan do kraja godine?

– Mi u hrvatskoj Superligi do Božića imamo još tri meča, u Europskoj Super ligi igramo protiv ekipa iz Mađarske, Češke i Slovačke, a tu je i treće kolo ETTU-kupa, gdje smo domaćini ekipi El Nino Prag. To je osam utakmica u četiri tjedna i mnogo putovanja. To je uvijek borba i moramo sezonu nekako preživjeti, a ključna faza bit će u travnju i svibnju sljedeće godine kada će biti doigravanje za prvaka hrvatske Superlige i doigravanja Europske Superlige te kup Hrvatske.

Sada ste treću sezona u STK Starr, kako ocjenjujete ukupni razvoj?

– Sportski, ide dobro. Prve sezone u hrvatskoj Superligi završili smo na trećem mjestu, druge sezone bili smo drugi, te finalisti Europske Superlige. U ulozi sportskog direktora, glavnog trenera STK Starr Varaždin imam koordinaciju i podršku od naših igrača-trenera Ronalda i Zenga.Zengova kineska škola i trening sistem svakako se prepoznaje u sportskim rezultatima kluba pogotovo kod igrača koji treniraju u Regionalnom centru. S trenerske perspektive, ja sam sretan i želim da se svake godine vidi napredak. Želimo ove sezone donijeti prvenstvo Hrvatske u Varaždin samo se nadam da nećemo imati ozljeda igrača. S gledišta sportskog direktora, ja sam samo djelomično zadovoljan. Imamo dogovorenu suradnju i ugovor, s nrp. Lifeclass termama Sveti Martin kao sponzorima u Europskoj Superligi. Ali općenito napredujemo previše polako. Djelomično smo usporeni i čekamo da nas subvencionira i grad Varaždina prema našim rezultatima i aktivnostima. Danas smo na 23. mjestu u Europi, a najboljih 16 igraju Ligu prvaka, i to je naš cilj. Već smo imali priliku igrati Ligu prvaka zbog rejtinga igrača, ali smo se odlučili za polagani rast. Mi smo umjesto toga da proračun ide za igrača koji će igrati Ligu prvaka uložili u rad talentiranim mladim igračima i mjerama potpore u amaterskom sportu u osnovnim školama regije.Također,dajemo podršku i našoj ženskoj ekipi u kojoj smo okupili mlade i ambiciozne igračice koje sada uspješno igraju u 1.hrvatskoj ligi-istok. Naravno, mogli bismo zaboraviti na sve to i sastaviti snažnu momčad za Ligu prvaka, ali dio našeg filozofije je razvoj mladih. Mi ne govorimo samo o uklanjanju mladih s ulice ili udaljavanju od PlayStationa, već mi to i konkretno činimo. Štoviše, u Europi nije postalo ništa lakše za stolni tenis, te se i tu osjećamo odgovornima.

Utječe li na vas duga putovanja i letovi?

– Ne, ionako sam u Hrvatskoj. Za mene je Hrvatska jedna od najljepših i najsvestranijih zemalja na svijetu. Volim ovu zemlju, ljude, hranu, klimu, stvarno sve. Također, ima svoju posebnu draž putovati na ligaške mečeve u gradove u koje drugi ljudi idu na odmor, kao što su Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka ili Pula. Kao suprotnost tu je glavni grad Zagreb, vrlo atraktivan na drugi način, pa kao i brojne šume i planine oko Varaždina. U Njemačkoj sam morao voziti 1,5 do 2 sata u Würzburg šest godina, a zatim 2,5 do 3 sata do Saarbrückena četiri godine. Sigurno da su dvije godine u Plüderhausenu i Böblingenu bile u blizini mog kućnog praga, ali putovanje u Hrvatsku je vrlo ugodno za mene. Ja sam za 10 minuta u zračnoj luci Stuttgart i onda letim oko jedan sat do Zagreba. Svoje ostale aktivnosti mog voditi i iz Wendlingena (Stuttgart), kao i iz Hrvatske, na kraju trebam samo internet i telefon. Putovanje u Hrvatsku je tako kratko, pa ponekad mogu letjeti za samo 2 do 3 dana, ako treba primjerice dovršiti pregovore oko sponzorstva. Tipična duljina boravka u normalnim tjednima je dolazak u petak ujutro let, povratak u srijedu popodne.

Kako ocjenjujete uvjete u Varaždinu?

– Uvjeti u našem klubu su vrlo dobri. Imamo vlastitu grupu za trening s punim radnim vremenom, koja trenira dva puta dnevno, imaju snažne sparing partnere iz Europe, dijelom iz Kine i Koreje. Nadalje, imamo mnogo međunarodnih upita, npr. iz Indije, Egipta, ali i više egzotičnih država npr. Saudijska Arabije i Bahreina, koji žele trenirati s nama i uključićemo ih u različitim trenucima u naše treninge. Infrastruktura u Varaždinu je optimalna, čak i bolje nego što sam iskusio u njemačkoj Bundesligi. Možemo trenirati u većim i manjim dvoranama na dnevnoj bazi, zatim i u varaždinskoj Areni, jednoj od najmodernijih sportskih dvorana u Europi.Možemo je usporediti s Arenom u Ulmu koju je također izgradila njemačka tvrtka Max Bogl. Imamo više dvorana na raspolaganju, npr. u Lifeclass termama Sveti Martin, gdje također imamo idealne uvjete i za wellness i regeneraciju. Medicinska skrb je izuzetno dobra, teretane su odlične i imamo jednog od najboljih fizioterapeuta. Tomislav Vrbnjak je 10 godina bio s AC Milanom, Ronaldinhom, Shevchenkom, Inzaghijem, Maldinijem & Co. Sve je vrlo ugodno u našem klubu, ja se slažem sa svima, a suradnja je sjajna. Vrlo dobro me podržavaju, moje želje i očekivanja u potpunosti se poštuju i imamo dobru mješavinu profesionalizma, jasnih struktura i određene fleksibilnosti.Također, volim raditi s Ronaldom Redjepom, s kojim sam već radio u Zagrebu. Mislim da zajedno možemo još postići puno i razvijati ideje, ali, naravno puno ovisimo i o gradskoj i regionalnoj sportskoj promociji i sponzorima. Evo i moje trenutačne kritike. U Hrvatskoj je promicanje sporta i sponzoriranje javno dostupno, pa kad vidim da naš najveći konkurent Dubrovnik godišnje prima oko 80.000 eura subvencija, što je 5 do 6 puta više nego mi, onda je vrijeme da u Varaždinu tražimo odgovarajuću podršku i prije svega transparentnost raspodjele sredstava za tu namjenu.

Izvor:
Foto:

Sport

Započeo je WRC Croatia Rally, u nedjelju jurilice u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: WRC Croatia Rally

WRC Croatia Rally započeo je u četvrtak, 18. travnja uz veliki spektakl u Zagrebu, gdje je 68 posada krenulo s intenzivnim pripremama automobila.

U predstojećim danima Rally će se održati kroz pet hrvatskih županija – Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku te Grad Zagreb. Veliki se finalni spektakl očekuje u nedjelju, kada će posljednja četiri brzinska ispita vozači voziti cestama u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja, a u najboljoj WRC kategoriji nastupit će čak 8 posada. U najjačoj, Rally1 klasi će tako naslov braniti Velšanin Elfyn Evans, kao i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville te brojne druge zvijezde.

Hrvatski vozači koji će također voziti na ovogodišnjem Croatia Rallyju su: Tomas Hrvatin, Željko Magličić, Jan Pokos, Slaven Šekuljica, Igor Tomljanović, Viliam Prodan te Igor Mandić.

NEDJELJA, 21. travnja

BI/SS 17Trakošćan – Vrbno 1 – 13,15 km – 7:08

BI/SS 18Zagorska Sela – Kumrovec 1 (Live TV) – 14,24 km – 8:35

BI/SS 19Trakošćan – Vrbno 2 – 13,15 km – 10:23

BI/SS 20Zagorska Sela – Kumrovec 2 (Wolf Power Stage) – 14,24 km – 13:15

Proglašenje pobjednika – INA Zagreb – 16 sati

Nastavite čitati

Sport

Županijski kup: Bednja uvjerljiva protiv Nedeljanca, slavlje i Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odigrani su prvi susreti polufinala Županijskog nogometnog kupa, a u oba susreta u srijedu, 17. travnja slavili su domaćini.

Na stadionu Sloboda Varteks je ugostio Ivančicu i slavio s 3:1. Ivančani su poveli već u 1. minuti preko Kostelca i s minimalnim vodstvom otišli su na odmor. No, u drugom dijelu Bumbari su okrenuli rezultat. Prvo je Glavica u 55. minuti svojim golom izjednačio rezultat, da bi ih isti igrač u 68. doveo u vodstvo Varteks. Konačni rezultat postavio je Kanceljak golom u 78. minuti.

U drugoj utakmici Bednja je ugostili Nedeljanec i pobijedila s 3:0. Beletinčani su poveli u 16. minuti golom Bosilja, a na 2:0 povisio je Pomper golom u 29. minuti, da bi treći gol za Bednju postigao Kareem Donovan u 64. minuti.

Uzvratni susreti na rasporedu su u srijedu, 1. svibnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje