Povežite se s nama

Međimurje

Nemaju dovoljno novaca, ni zaposlenih, ali imaju široke ruke za pse koji su ostavljeni na cesti

Objavljeno:

- dana

Sklonište za životinje “PRIJATELJI”

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja, koji se obilježava 4. listopada, Sklonište za životinje „Prijatelji“ iz Čakovca organiziralo je koncert „Mi smo njihov glas“ u Centru za kulturu Čakovec.

Poseban gost na koncertu bio je Neno Belan, a podršku ovom koncertu dali su i pjevači iz prve i druge sezone „The Voicea“, koji su se u azilu družili s prvašićima iz Prve osnovne škole Čakovec. Osnovnoškolci su u sklopu projekta „Djeca i životinje“ zajedno s učiteljicom razredne nastave i voditeljicom u Sklonište donijeli deke, stare novine i hranu za pse.

Humanitarna nota

Sav prihod od koncerta namijenjen je pokrivanju visokih mjesečnih troškova skloništa, koje se, otkriva njegova voditeljica Aleksandra Hampamer, brine o 400 pasa, od čega se 300-tinjak nalazi u azilu, a ostali su smješteni u privremenim domovima.

Sav prihod od koncerta namijenjen je pokrivanju visokih mjesečnih troškova Skloništa

Navela je da se Sklonište o psima brine već 16 godina te da ju je malo što u tih 16 godina razveselilo kao donošenje novog Zakona o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio upravo na Svjetski dan zaštite životinja.

– Dan izglasavanja novog Zakona o zaštiti životinja za nas je povijesni dan. On nosi jednu od najvažnijih odredbi, a ta je zabrana usmrćivanja životinja u skloništima, za što se svi mi koji radimo ovaj posao borimo otkad znam za sebe. Doslovce, mislila sam da ovaj povijesni dan za skloništa neću doživjeti – rekla je voditeljica.
No, unatoč smiješku na njezinu licu kad govori o novom Zakonu, svjesna je da pravi posao tek slijedi.

– Zakon sada treba braniti u praksi. Pokazali smo, kao i naše kolege iz pet okolnih skloništa, da možemo raditi „no kill“, odnosno bez usmrćivanja životinja, za razliku od ostala 23 skloništa u Hrvatskoj, koja to još uvijek rade. Konkretno, sada moramo braniti taj stav i pokazati drugima da se može bez usmrćivanja, što to zahtijeva jako puno truda i odricanja. Primjerice, na telefon morate biti dostupni 24 sata na dan, ako se udomitelj javi morate ga odmah primiti i slično. No, Zakon treba pozdraviti jer je to jedan jako veliki korak u zaštiti životinja – dodala je Aleksandra Hampamer.

Objasnila je i da se o životinjama u Skloništu za zaštitu životinja „Prijatelj“ iz Čakovca brine samo devet zaposlenih, što je premalo.

Iako je novi Zakon donesen, voditeljica Hampamer svjesna je da pravi posao tek slijedi

– Prema Pravilniku, na svakih 20 pasa trebali bismo imati jednog zaposlenog u Skloništu, što kod nas nije slučaj. Primjerice, jedno zagrebačko sklonište ima 180 pasa i 18 zaposlenih, i to im je kažu, malo. A mi se moramo pokrivati s ovime što imamo. Međutim, nema dovoljno financija za to – navela je.

Broj pasa u Skloništu svakog je dana u porastu, a što se tiče udomljavanja pasa, brojka je svake godine ista, žali se voditeljica.

– Prijašnjih smo godina jednom u tri mjeseca primili bolesnog ili ranjenog psa. A sada ih znamo primiti dva do tri tjedno, što nam izaziva i puno veće troškove liječenja, operacija i slično. Problem je i velik broj pasa u romskim naseljima – samo ih tamo ima oko dvije tisuće. Oni su u lošem stanju, jako su bolesni i puni parazita, polomljenih nogu, mnogi su i zlostavljani, kujice se konstantno štene, a štenci umiru, dakle situacija je doista jako teška – rekla je voditeljica Skloništa, koje su u sklopu projekta „Djeca i životinje“ posjetila djeca iz Prve osnovne škole Čakovec.

Anita Vadas potrudit će se da svako dijete koje dolazi u Sklonište dobije volontersku knjižicu

– Kada sam prvi put posjetila ovaj azil, smatrala sam da treba educirati osnovnoškolsku djecu da postanu volonteri, jer su uglavnom do tada volontirali srednjoškolci. Humanitarna nota njeguje se od malih nogu, i tako smo krenuli s projektom. U školi imamo kućicu u koju kroz školsku godinu skupljamo novine i potrepštine za pse koje svako malo dovezemo ovdje – rekla je voditeljica projekta Anita Vadas, koja je posebno ponosna na projekt jer se pomoću njega djeca rješavaju i svojih strahova od životinja.
Već razmišlja i o sljedećim projektima, među kojima je i taj da svako dijete koje posjećuje sklonište dobije volontersku knjižicu, tako da se djeci od malih nogu razvije osjećaj za volontiranje.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje