Povežite se s nama

Međimurje

Nemaju dovoljno novaca, ni zaposlenih, ali imaju široke ruke za pse koji su ostavljeni na cesti

Objavljeno:

- dana

Sklonište za životinje “PRIJATELJI”

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja, koji se obilježava 4. listopada, Sklonište za životinje „Prijatelji“ iz Čakovca organiziralo je koncert „Mi smo njihov glas“ u Centru za kulturu Čakovec.

Poseban gost na koncertu bio je Neno Belan, a podršku ovom koncertu dali su i pjevači iz prve i druge sezone „The Voicea“, koji su se u azilu družili s prvašićima iz Prve osnovne škole Čakovec. Osnovnoškolci su u sklopu projekta „Djeca i životinje“ zajedno s učiteljicom razredne nastave i voditeljicom u Sklonište donijeli deke, stare novine i hranu za pse.

Humanitarna nota

Sav prihod od koncerta namijenjen je pokrivanju visokih mjesečnih troškova skloništa, koje se, otkriva njegova voditeljica Aleksandra Hampamer, brine o 400 pasa, od čega se 300-tinjak nalazi u azilu, a ostali su smješteni u privremenim domovima.

Sav prihod od koncerta namijenjen je pokrivanju visokih mjesečnih troškova Skloništa

Navela je da se Sklonište o psima brine već 16 godina te da ju je malo što u tih 16 godina razveselilo kao donošenje novog Zakona o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio upravo na Svjetski dan zaštite životinja.

– Dan izglasavanja novog Zakona o zaštiti životinja za nas je povijesni dan. On nosi jednu od najvažnijih odredbi, a ta je zabrana usmrćivanja životinja u skloništima, za što se svi mi koji radimo ovaj posao borimo otkad znam za sebe. Doslovce, mislila sam da ovaj povijesni dan za skloništa neću doživjeti – rekla je voditeljica.
No, unatoč smiješku na njezinu licu kad govori o novom Zakonu, svjesna je da pravi posao tek slijedi.

– Zakon sada treba braniti u praksi. Pokazali smo, kao i naše kolege iz pet okolnih skloništa, da možemo raditi „no kill“, odnosno bez usmrćivanja životinja, za razliku od ostala 23 skloništa u Hrvatskoj, koja to još uvijek rade. Konkretno, sada moramo braniti taj stav i pokazati drugima da se može bez usmrćivanja, što to zahtijeva jako puno truda i odricanja. Primjerice, na telefon morate biti dostupni 24 sata na dan, ako se udomitelj javi morate ga odmah primiti i slično. No, Zakon treba pozdraviti jer je to jedan jako veliki korak u zaštiti životinja – dodala je Aleksandra Hampamer.

Objasnila je i da se o životinjama u Skloništu za zaštitu životinja „Prijatelj“ iz Čakovca brine samo devet zaposlenih, što je premalo.

Iako je novi Zakon donesen, voditeljica Hampamer svjesna je da pravi posao tek slijedi

– Prema Pravilniku, na svakih 20 pasa trebali bismo imati jednog zaposlenog u Skloništu, što kod nas nije slučaj. Primjerice, jedno zagrebačko sklonište ima 180 pasa i 18 zaposlenih, i to im je kažu, malo. A mi se moramo pokrivati s ovime što imamo. Međutim, nema dovoljno financija za to – navela je.

Broj pasa u Skloništu svakog je dana u porastu, a što se tiče udomljavanja pasa, brojka je svake godine ista, žali se voditeljica.

– Prijašnjih smo godina jednom u tri mjeseca primili bolesnog ili ranjenog psa. A sada ih znamo primiti dva do tri tjedno, što nam izaziva i puno veće troškove liječenja, operacija i slično. Problem je i velik broj pasa u romskim naseljima – samo ih tamo ima oko dvije tisuće. Oni su u lošem stanju, jako su bolesni i puni parazita, polomljenih nogu, mnogi su i zlostavljani, kujice se konstantno štene, a štenci umiru, dakle situacija je doista jako teška – rekla je voditeljica Skloništa, koje su u sklopu projekta „Djeca i životinje“ posjetila djeca iz Prve osnovne škole Čakovec.

Anita Vadas potrudit će se da svako dijete koje dolazi u Sklonište dobije volontersku knjižicu

– Kada sam prvi put posjetila ovaj azil, smatrala sam da treba educirati osnovnoškolsku djecu da postanu volonteri, jer su uglavnom do tada volontirali srednjoškolci. Humanitarna nota njeguje se od malih nogu, i tako smo krenuli s projektom. U školi imamo kućicu u koju kroz školsku godinu skupljamo novine i potrepštine za pse koje svako malo dovezemo ovdje – rekla je voditeljica projekta Anita Vadas, koja je posebno ponosna na projekt jer se pomoću njega djeca rješavaju i svojih strahova od životinja.
Već razmišlja i o sljedećim projektima, među kojima je i taj da svako dijete koje posjećuje sklonište dobije volontersku knjižicu, tako da se djeci od malih nogu razvije osjećaj za volontiranje.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

U Međimurju 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 15 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 10,48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 5. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.490 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga bez novih prijema unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenata.

U protekla 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba, muška osoba stara 78 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati