Povežite se s nama

Međimurje

Nemaju dovoljno novaca, ni zaposlenih, ali imaju široke ruke za pse koji su ostavljeni na cesti

Objavljeno:

- dana

Sklonište za životinje “PRIJATELJI”

Povodom Svjetskog dana zaštite životinja, koji se obilježava 4. listopada, Sklonište za životinje „Prijatelji“ iz Čakovca organiziralo je koncert „Mi smo njihov glas“ u Centru za kulturu Čakovec.

Poseban gost na koncertu bio je Neno Belan, a podršku ovom koncertu dali su i pjevači iz prve i druge sezone „The Voicea“, koji su se u azilu družili s prvašićima iz Prve osnovne škole Čakovec. Osnovnoškolci su u sklopu projekta „Djeca i životinje“ zajedno s učiteljicom razredne nastave i voditeljicom u Sklonište donijeli deke, stare novine i hranu za pse.

Humanitarna nota

Sav prihod od koncerta namijenjen je pokrivanju visokih mjesečnih troškova skloništa, koje se, otkriva njegova voditeljica Aleksandra Hampamer, brine o 400 pasa, od čega se 300-tinjak nalazi u azilu, a ostali su smješteni u privremenim domovima.

Sav prihod od koncerta namijenjen je pokrivanju visokih mjesečnih troškova Skloništa

Navela je da se Sklonište o psima brine već 16 godina te da ju je malo što u tih 16 godina razveselilo kao donošenje novog Zakona o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio upravo na Svjetski dan zaštite životinja.

– Dan izglasavanja novog Zakona o zaštiti životinja za nas je povijesni dan. On nosi jednu od najvažnijih odredbi, a ta je zabrana usmrćivanja životinja u skloništima, za što se svi mi koji radimo ovaj posao borimo otkad znam za sebe. Doslovce, mislila sam da ovaj povijesni dan za skloništa neću doživjeti – rekla je voditeljica.
No, unatoč smiješku na njezinu licu kad govori o novom Zakonu, svjesna je da pravi posao tek slijedi.

– Zakon sada treba braniti u praksi. Pokazali smo, kao i naše kolege iz pet okolnih skloništa, da možemo raditi „no kill“, odnosno bez usmrćivanja životinja, za razliku od ostala 23 skloništa u Hrvatskoj, koja to još uvijek rade. Konkretno, sada moramo braniti taj stav i pokazati drugima da se može bez usmrćivanja, što to zahtijeva jako puno truda i odricanja. Primjerice, na telefon morate biti dostupni 24 sata na dan, ako se udomitelj javi morate ga odmah primiti i slično. No, Zakon treba pozdraviti jer je to jedan jako veliki korak u zaštiti životinja – dodala je Aleksandra Hampamer.

Objasnila je i da se o životinjama u Skloništu za zaštitu životinja „Prijatelj“ iz Čakovca brine samo devet zaposlenih, što je premalo.

Iako je novi Zakon donesen, voditeljica Hampamer svjesna je da pravi posao tek slijedi

– Prema Pravilniku, na svakih 20 pasa trebali bismo imati jednog zaposlenog u Skloništu, što kod nas nije slučaj. Primjerice, jedno zagrebačko sklonište ima 180 pasa i 18 zaposlenih, i to im je kažu, malo. A mi se moramo pokrivati s ovime što imamo. Međutim, nema dovoljno financija za to – navela je.

Broj pasa u Skloništu svakog je dana u porastu, a što se tiče udomljavanja pasa, brojka je svake godine ista, žali se voditeljica.

– Prijašnjih smo godina jednom u tri mjeseca primili bolesnog ili ranjenog psa. A sada ih znamo primiti dva do tri tjedno, što nam izaziva i puno veće troškove liječenja, operacija i slično. Problem je i velik broj pasa u romskim naseljima – samo ih tamo ima oko dvije tisuće. Oni su u lošem stanju, jako su bolesni i puni parazita, polomljenih nogu, mnogi su i zlostavljani, kujice se konstantno štene, a štenci umiru, dakle situacija je doista jako teška – rekla je voditeljica Skloništa, koje su u sklopu projekta „Djeca i životinje“ posjetila djeca iz Prve osnovne škole Čakovec.

Anita Vadas potrudit će se da svako dijete koje dolazi u Sklonište dobije volontersku knjižicu

– Kada sam prvi put posjetila ovaj azil, smatrala sam da treba educirati osnovnoškolsku djecu da postanu volonteri, jer su uglavnom do tada volontirali srednjoškolci. Humanitarna nota njeguje se od malih nogu, i tako smo krenuli s projektom. U školi imamo kućicu u koju kroz školsku godinu skupljamo novine i potrepštine za pse koje svako malo dovezemo ovdje – rekla je voditeljica projekta Anita Vadas, koja je posebno ponosna na projekt jer se pomoću njega djeca rješavaju i svojih strahova od životinja.
Već razmišlja i o sljedećim projektima, među kojima je i taj da svako dijete koje posjećuje sklonište dobije volontersku knjižicu, tako da se djeci od malih nogu razvije osjećaj za volontiranje.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje