Povežite se s nama

U fokusu

Biberdžić uoči sjednice Županijske skupštine: suradnja sa županom je bila vrlo dobra, s vijećnicima korektna

Objavljeno:

- dana

ZADNJA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

– Mislim da je naš rad u ovom mandatu bio u skladu s prioritetima županijske vlasti te smo zajedno sa svim vijećnicima županijske skupštine razmotrili i donijeli vrlo kvalitetne prijedloge u interesu građana koji su nas birali – zaključila je danas Dubravka Biberdžić (SDP), predsjednica Županijske uoči zadnje sjednice Skupštine Varaždinske županije u ovom sazivu koja je u petak.

Događaj pod nazivom “Kava s predsjednicom Županijske skupštine” upriličen je u povodu zadnje sjednice Županijske skupštine u ovom mandatu. Biberdžić je tu funkciju obnašala osam godina, odnosno u dva mandata i to kao prva žena na tom mjestu u povijesti Varaždinske županije, a danas se osvrnula na rad u proteklom četverogodišnjem razdoblju.

Puno pitanja, a kvoruma nije bilo samo jednom

U ukupno 30 održanih sjednica postavljeno je 560 vijećničkih pitanja, a samo jednom nije bilo kvoruma, zbog čega su morali prekinuti sjednicu Županijske skupštine.

– Imala sam vrlo dobru suradnju sa županom, njegovim zamjenicima i svim pročelnicima, a korektnu sa svim vijećnicima – istaknula je danas Biberdžić ponosna što smo jedina županija koja ima odredbu u Poslovniku u radu Županijske skupštine prema kojoj  vijećnik može dobiti opomenu i oduzet će mu se riječ u slučaju kada svojim govorom izaziva nacionalnu, vjersku, rodnu ili socijalnu nesnošljivost te negira Ustav RH.

– To nema ni Sabor – istaknula je Biberdžić i prisjetila se svih odluka i zaključaka koji su doneseni u protekle četiri godine.   

– Donijeli smo preporuku vezanu uz određivanju sjedišta Regionalnog studija HRT Sjeverozapad u zgradi u Varteksovoj ulici u Varaždinu,Usvojili smo zaključak o protivljenju postavljanja žičanih ograda na granici sa Slovenijom, donijeli smo preporuku o sazivanju Skupštine Varkoma na kojoj bi se razmotrila odgovornost Nadzornog odbora i direktora u vezi poništenja natječaja za izgradnju pročistača otpadnih voda na projektu Aglomeracije, a pozvali smo i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da izmjesti svoj ured u Varaždin. Donijeli smo odluku o određivanju Dana branitelaj Varaždinske županije 22. rujna – prisjetila se Biberdžić. 

Ipak, nije propustila spomenuti kako je proračun Varaždinske županije žrtva politike na državnoj razini koja nije uvažila županijske projekte i prioritete u obrazovanju, zbog čega je proračun za ovu godinu gotovo tri milijuna manji od proračuna za 2016. i iznosi 203.408.248 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje