Povežite se s nama

U fokusu

Biberdžić uoči sjednice Županijske skupštine: suradnja sa županom je bila vrlo dobra, s vijećnicima korektna

Objavljeno:

- dana

ZADNJA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

– Mislim da je naš rad u ovom mandatu bio u skladu s prioritetima županijske vlasti te smo zajedno sa svim vijećnicima županijske skupštine razmotrili i donijeli vrlo kvalitetne prijedloge u interesu građana koji su nas birali – zaključila je danas Dubravka Biberdžić (SDP), predsjednica Županijske uoči zadnje sjednice Skupštine Varaždinske županije u ovom sazivu koja je u petak.

Događaj pod nazivom “Kava s predsjednicom Županijske skupštine” upriličen je u povodu zadnje sjednice Županijske skupštine u ovom mandatu. Biberdžić je tu funkciju obnašala osam godina, odnosno u dva mandata i to kao prva žena na tom mjestu u povijesti Varaždinske županije, a danas se osvrnula na rad u proteklom četverogodišnjem razdoblju.

Puno pitanja, a kvoruma nije bilo samo jednom

U ukupno 30 održanih sjednica postavljeno je 560 vijećničkih pitanja, a samo jednom nije bilo kvoruma, zbog čega su morali prekinuti sjednicu Županijske skupštine.

– Imala sam vrlo dobru suradnju sa županom, njegovim zamjenicima i svim pročelnicima, a korektnu sa svim vijećnicima – istaknula je danas Biberdžić ponosna što smo jedina županija koja ima odredbu u Poslovniku u radu Županijske skupštine prema kojoj  vijećnik može dobiti opomenu i oduzet će mu se riječ u slučaju kada svojim govorom izaziva nacionalnu, vjersku, rodnu ili socijalnu nesnošljivost te negira Ustav RH.

– To nema ni Sabor – istaknula je Biberdžić i prisjetila se svih odluka i zaključaka koji su doneseni u protekle četiri godine.   

– Donijeli smo preporuku vezanu uz određivanju sjedišta Regionalnog studija HRT Sjeverozapad u zgradi u Varteksovoj ulici u Varaždinu,Usvojili smo zaključak o protivljenju postavljanja žičanih ograda na granici sa Slovenijom, donijeli smo preporuku o sazivanju Skupštine Varkoma na kojoj bi se razmotrila odgovornost Nadzornog odbora i direktora u vezi poništenja natječaja za izgradnju pročistača otpadnih voda na projektu Aglomeracije, a pozvali smo i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da izmjesti svoj ured u Varaždin. Donijeli smo odluku o određivanju Dana branitelaj Varaždinske županije 22. rujna – prisjetila se Biberdžić. 

Ipak, nije propustila spomenuti kako je proračun Varaždinske županije žrtva politike na državnoj razini koja nije uvažila županijske projekte i prioritete u obrazovanju, zbog čega je proračun za ovu godinu gotovo tri milijuna manji od proračuna za 2016. i iznosi 203.408.248 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska županija planira pomoć za turističke agencije, event industriju i manje poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

spavanje krevet san

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači bi, naime, trebala izaći tri nova poziva: Poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Molnar je napomenuo kako primjerice turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 % te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 %. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije.

U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava.

– Svi smo u jednoj neizvjesnoj situaciji, a posebice oni koji sad imaju zabranu na rad. Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Darko Molnar.

– Županije nemaju značajnije porezne prihode, pomagati možemo jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3000 kuna, odnosno 5000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati