Povežite se s nama

Život i društvo

Bicikli sigurni u podzemnoj garaži za 1 kunu po satu?

Objavljeno:

- dana

STOP KRADLJIVCIMA

– Lopovi krađom bicikala popunjavaju kućni budžet. Često ih rastavljaju, režu na komade, bruse serijske brojeve i odvajaju aluminij koji prodaju kao sekundarne sirovine. 

Tako za ukradeni bicikl koji vrijedi i do nekoliko tisuća kuna, oni dobiju pedesetak kuna i zadovoljni su – izvijestio je Krešo Bosak, načelnik Policijske postaje Varaždin na izvanrednoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina u srijedu. U prvih sedam mjeseci ove godine prijavljeno je 250 krađi bicikala, odnosno, čak 70 bicikala više nego u istom razdoblju lani. Međutim,  Bosak naglašava da je stvarni broj krađa možda i duplo veći.

Mjere prevencije

– Ubrzat ćemo uvođenje video nadzora u gradu, a posebno na Franjevačkom trgu, kod “vure”, na željezničkom kolodvoru, tržnici i na još nekim mjestima gdje se nalaze velika parkirališna mjesta za bicikle. Pretpostavljam da će nam za to trebati oko dva mjeseca. Grad će putem komunalnog i prometnog redarstva pojačati kontrole, pa će redari raditi i vikendom – najavio je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. 

Ubrzat ćemo uvođenje video nadzora u gradu i pojačat ćemo kontrole, najavio je Habuš. 

PU varaždinska razmatra i mogućnost otvaranja druge etaže podzemne garaže, u kojoj bi uskoro moglo zaživjeti sigurno parkiranje bicikala uz minimalnu naknadu. Elektrostrojarska škola i Crtorad trenutno razvijaju rješenje za evidentiranje parkiranih bicikala, istaknuto je. Biciklisti bi parkirali i zaključali bicikle, dobili karticu i za cijenu od oko 1 kune po satu osigurali svoje bicikle. Na sjednici se moglo čuti i da postoje inicijative za gradnju privatne garaže za bicikle. A zašto je to sve nužnije,  usudio se reći Iija Ivezić, član Vijeća. – Iako je očito da se svi to boje spomenuti, veliki je problem što imamo najezdu romske populacije. Oni se kući iz grada sigurno ne vraćaju pješice. Grad i okolica vrve Romima od najranijih jutarnjih sati, oni imaju manje kamione i na njih tovare sve što stignu – istaknuo je Ivezić.

Građani, registrirajte svoje bicikle!

Već dulje vrijeme postoji mogućnost da građani registriraju svoje bicikle putem besplatne aplikacije, čime bi se olakšala prijava krađe i dojava pronađenog bicikla. Naime, varaždinski policijski službenici do kraja srpnja pronašli su 25 posto otuđenih bicikala, ali za njih stotinjak nisu poznati vlasnici. – Dosad je putem aplikacije registrirano oko 311 bicikala, od kojih je ukradeno osam, a vlasniku vraćen tek jedan bicikl – poručuju iz PU varaždinske te ističu da se vrijedni bicikli mogu i osigurati kod osiguravajućih tvrtki.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje