Povežite se s nama

Crna kronika

Biciklist se zagledao u mobitel i sletio na kolnik, policija upozorava: “Oprezno s mobitelima!”

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

U subotu, 9. listopada, oko 14.20 u Lopatincu u ulici Ivana Gorana Kovačića došlo je do- prometne nesreće u kojoj 28-godišnji vozač bicikla brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (zavoj i nizbrdica).

Zbog toga je u zavoju na nizbrdici izgubio nadzor nad upravljanjem te se prevrnuo i pao na kolnik. Vozač bicikla je za vrijeme vožnje upotrebljavao mobitel te je na taj način umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Vozilom hitne pomoći ozlijeđeni vozač prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, dok će se ozlijede okvalificirati naknadno.

Usprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice se ni tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja SMS poruka, a ponekad se čak upuštaju i u pisanje i slanje SMS poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama  propisano je sljedeće:

  • vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel, ni druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom (članak 196. stavak 3.),
  • mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke (članak 196. stavak 4.).

Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna.

Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tijekom vožnje upotrebljavaju mobitel, podsjećamo na slijedeće:

  • obavezno koristite tzv. handsfree sustav – u protivnom činite prekršaj,
  • tijekom vožnje ili putovanja mobitel koristite u situacijama kada je potrebno pozvati pomoć npr. u slučaju kvara ili nesreće,
  • novi uređaji koji se koriste tijekom vožnje (mobiteli, navigacija i ostalo) često ometaju vozače i odvraćaju im pozornost od ceste,
  • upotreba mobitela (razgovor, a naročito čitanje ili pisanje SMS poruka) smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetla na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.),
  • vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje (čak ukoliko koriste handsfree sustav) imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. prometne znakove,  semafore, druga vozila).

Savjetujemo vozače da ne koristite mobitel tijekom vožnje te sa budu odgovorni i sigurni sudionici u prometu.

Crna kronika

Lopov obitelji iz Malog Bukovca ukrao auto da bi se odvezao do Austrije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sreću u nesreći imala je vlasnica golfa iz Malog Bukovca nedaleko od Ludbrega.

Naime, njoj je netko prošloga petka ukrao automobil, koji je pak misteriozno pronađen sljedećega dana, ali u stranoj državi.

U Nazorovoj je ulici iz garaže, koja se nalazi u dvorištu obiteljske kuće, ukraden golf koji je već idućeg dana pronađen napušten na autocesti A-9 u blizini Graza. Pronašli su ga austrijski policajci, a dok se ne pronađe ovaj neobični lopov, motivi krađe, ali i napuštanje automobila ostat će tajna.

Golf je, izgleda, kradljivcu poslužio kao besplatno sredstvo prijevoza u smjeru zapadne Europe. Spomenuti automobil u vlasništvu je obitelji Golec iz Malog Bukovca, a više pročitajte u priči Podravskog lista.

Nastavite čitati

Crna kronika

Breznički Hum: policija zatekla i uhvatila 35-godišnjaka u provali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Novi Marof dovršili su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 35 godina iz Brezničkog Huma.

Sumnja se da je jučer, 25. studenoga, oko 21.40 u Brezničkom Humu provalio u obiteljsku kuću vlasništvo 86-godišnjakinje u kojoj je zatečen i uhićen od strane policijskih službenika.

Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko stotina kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenog podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo teške krađe provaljivanjem.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje