Vozite li bicikl ili podržavate one koji ga voze, ne zaboravite sutra doći na Korzo.

Točno u podne počinje prosvjed zbog šikaniranja biciklista na gradskim ulicama.

Iz Udruge Varaždinski biciklisti, organizatora prosvjeda, ističu da u Varaždinu situacija po bicikliste umjesto nabolje, ide nagore.

– Varaždinci se pitaju zašto se biciklistička infrastruktura u proteklih pet godina pogoršala, a ne poboljšala? Zašto se grade karikaturalni parkinzi (Kukuljevićeva) i proširuju zone zabrane bicikliranja (Zagrebačka)? Zašto se daje prednost automobilima, ako nas takav pristup u bližoj budućnosti vodi do prometnog i financijskog kolapsa? Zašto nedostaju kvalitetna ulaganja u pješačko biciklističku infrastrukturu koja život građana čine ljepšim, boljim, zdravijim? Zašto je nemoguće dozvoliti bicikliranje u centru grada uz kontrolu brzine vožnje i ponašanja biciklista? Zašto automobili službeno mogu voziti kroz centar grada, a bicikli ne? Možemo li u budućnosti očekivati bolje?… – neka su od pitanja kojima Udruga želi ukazati na loš tretman Grada prema svojim biciklistima.

Na slične su probleme i nelogičnosti biciklisti ukazali i na veliko prosvjedu 2014. godine, kad se na Korzu okupilo njih čak 300-tinjak.

Budući je situacija danas, upozoravaju iz Udruge, gora nego prije pet godina, prosvjed se simbolički održava na isti datum.

Prosvjednici će biciklima proći sve sporne točke u gradu.

– Brzinom 10km/h, obilazimo 10-ak problematičnih točaka ili barijera za bicikliste, ukupno ćemo 20 kilometara preći za dva sata. vozimo do 2 sata. Posebno ćemo kroz pješačku zonu voditi brigu da se ne ugrožavaju pješaci. Biciklisti će se kretati biciklističkim površinama u koloni jedan iza drugog, a ako ih nema onda što bliže desnom rubu kolnika – najavljuju Varaždinski biciklisti.

Djeca mlađa od 14 godina moraju biti u pratnji, mališanima do 9 godina starosti, a bez položenog biciklističkog ispita, vožnja nije opuštena. Svi mlađi od 16 godina moraju nositi propisnu zaštitnu kacigu.

 

Komentari

Komentara

loading...