Povežite se s nama

Crna kronika

Biciklisti, za vožnju preko zebre kazna je 300 kuna!

Objavljeno:

- dana

MUKE PO BICIKLIMA

– Biciklisti u Varaždinu sve se gore ponašaju! Nedavno su mi dva biciklista na različitim mjestima izletjela pred automobil vozeći se pješačkim prijelazom. Drugi mi se još i smijao te mi dobacio da bih ionako ja bila kriva kad bih ga pogazila.

 Iznenadio me taj njegov stav – ispričala je čiteteljica (podaci poznati redakciji) koja upozorava da je na gradskim ulicama sve više biciklista koji ne poštuju prometne propise.

Rekla mu da ide!

– Prije koji mjesec je automobil lagano lupio biciklista osnovnoškolca koji je pokušao preko dva poprečna pješačka prijelaza ujuriti u dvorište škole. Dječak je pao, no srećom, šteta je bila samo na biciklu. Nedavno je Hitna pomoć kod Turista odvezla vozačicu bicikla koja je nepropisno biciklom prelazila pješački prijelaz, a šokiralo me kad sam čula kako je učiteljica jedne varaždinske osnovne škole dala uputu svom djetetu na biciklu da krene pred automobile jer će oni sigurno stati i propustiti ih na pješačkom prijelazu. Što drugo reći nego da biciklistima nedostaje znanja i prometne kulture – ogorčena je je čitateljica i ustvrdila kako je, nažalost, postalo uobičajeno da vozači kad vide biciklista koji kani biciklom preći cestu preko pješačkom prijelaza uspore radi predostrožnosti, zbog čega mnogi biciklisti imaju stav da su oni ti koji na pješačkom prijelazu imaju prednost.

Iz policije su izvijestili kako je prošle godine zbog kršenja prometnih propisa sankcionirano 1.415 biciklista, a tijekom svibnja ove godine zabilježeno je 119 prekršaja.

– Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, novčana kazna predviđena za vožnju biciklom preko obilježenog pješačkog prijelaza iznosi 300 kuna. Osim vožnje preko obilježenog pješačkog prijelaza, najčešći prometni prekršaji koje čine biciklisti su vožnja bez reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću ili danju u uvjetima smanjene vidljivosti, neupaljena svijetla na biciklu noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, vožnja pod utjecajem alkohola, droga i lijekova, nepoštivanje prometnih znakova, vožnja nogostupom, upravljanje tehnički neispravnim biciklom i nekorištenje zaštitne kacige na glavi (vozači bicikala mlađi od 16 godina – izvijestili su iz PU varaždinske, iz koje apeliraju na vozače bicikala da poštuju prometne propise.

– Službenici PU varaždinske će i nadalje kontinuirano provoditi preventivno-represivne akcije s ciljem edukacije i osviještenosti biciklista te poštivanja prometnih propisa radi zaštite vozača bicikla kao jedne od najugroženijih kategorija sudionika u prometu.

ŠTO SVE KRŠE BICIKLISTI?

• Voze preko pješačkog prijelaza
• Ne nose reflektirajući prsluk noću
• Ne pale svijetlo na biciklima noću
• Voze pod utjecajem alkohola, droge i lijekova
• Voze nogostupom i upravljaju neispravnim biciklima
• Vozači mlađi od 16 godina ne nose zaštitnu kacigu 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Varaždinka (71) godinu dana četala s muškarcem, on joj svašta napričao, pa mu je poslala 8000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mobitel, teleoperater
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 71-godišnjakinje za kazneno djelo prijevare.

Ona je, prema prijavi, unatrag godinu dana, putem jedne društvene mreže započela komunikaciju s osobom koja se predstavila kao muškarac, javila je varaždinska policija.

Isti je nakon nekoliko mjeseci dopisivanja, lažnim prikazivanjem činjenica doveo prijaviteljicu u zabludu, na način da joj je slao fotografije kako se nalazi u bolnici, da je opljačkan i slično, zbog čega mu je u nekoliko navrata na njegove molbe i obećanje da će vratiti, uplatila iznos od oko 8000 eura.

Kako do dana prijave isti nije vratio novac, smatra da je prevarena. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Maloljetnik ozlijeđen kada ga je u Varaždinu na zebri udarilo teretno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 23. travnja, oko 18.30 sati u Varaždinu, u prometnoj je nesreći ozlijeđen 15-godišnji maloljetnik.

Žena starosti 70 godina upravljala je teretnim vozilom Ulicom Stanka Vraza iz smjera Optujske ulice u smjeru Kapucinskog trga.

Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, nije se zaustavila ispred istog, zbog čega je prednjim desnim dijelom vozila naletjela na 15-godišnjaka koji je prelazio kolnik preko istog prijelaza. On je uslijed udara odbačen na vjetrobransko staklo, nakon čega je pao na kolnik, javila je PU varaždinska. Pritom je ozlijeđen, a medicinska mu je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje