Povežite se s nama

U fokusu

Big Brother na deponiju u Jerovcu pazi da netko neovlašteno ne doveze varaždinsko smeće

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin je u odgovoru na vijećničko pitanje Damira Habijana o zbrinjavanju tekućeg komunalnog otpada pojasnio kamo se on odvozi.

– Problem zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada (MKO) za 2021. godinu je riješen na način da je Grad Varaždin zajedno s 15 jedinca JLS-a kojima društvo Čistoća vrši javnu uslugu prikupljanja otpada, 8. srpnja 2021. sklopio Ugovor o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom s Općinom Davor na čijem se području nalazi odlagalište otpada “Baćanska”. Ugovorena količina je 5000 tona miješanog komunalnog otpada koji će se zbrinjavati na spomenutom odlagalištu postupkom odlaganja. Ugovorena cijena zbrinjavanja 400 kn/t + PDV, i naknada koja pripada Općini Davor je 200 kn/t (neoporezivo). Ugovor je na snazi do 31. prosinca 2021. Isto tako sklopljen je istovrstan ugovor s Općinom Koprivnički Ivanec za količinu od 300 t MKO, te daljnjih 1500 tona s Općinom Garešnica. Budući da je inspekcija zaštite okoliša izdala nalog društvu Čistoća da se otpad transportira u odlagalište Jerovec, kako nalaže i Zakon te Plan gospodarenja otpadom RH, za očekivati je da će se u narednom razdoblju, sve dok RCGO Piškornica ne počne s radom, otpad odlagati u Jerovcu. Ukoliko to izostane, Grad Varaždin će biti prisiljen tražiti dodatne varijante zbrinjavanja, kao što je ova s Općinom Davor, Koprivničkim Ivancem te Velika Trnovnica – stoji u odgovoru Grada Varaždina.

List Grada Ivanca “Ivanečke novine”, koje su izašle 1. rujna, cijelu je stranicu posvetio pritisku kojem je gradonačelnik Milorad Batinić izložen zbog ne primanja varaždinskog smeća na deponij u Jerovec. Važno je reći da je Batinić jedan od članova uređivačkog odbora Ivanečkih novina, koje besplatno svakog mjeseca stižu u poštanske sandučiće svih stanovnika Ivanca.

U članku naslova “Batinić: Nastave li se pritisci i novčane sankcije, imat će rat!” navodi se da je na ulazu u deponij Jerovec postavljen video nadzor, koji se redovito pregledava, te se deponij zaključava nakon odlaska Ivkomovih kamiona. Kamera koja snima puni krug postavljena je i na vrhu deponija te ona reagira na svaki pokret i fokusira svaku osobu ili predmet u pokretu. Cilj svega je da se spriječi moguć ilegalan ulazak na deponij.

Batinić je i ovaj put ponovio da ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi bilo čije smeće moglo u Jerovec.

Podsjetimo, zato što nije preuzela varaždinsko smeće ivanečku komunalnu tvrtku Ivkom, koja upravlja deponijem Jerovec, sa 100.000 kuna kaznio je inspektor zaštite okoliša, a s 25.000 kuna kažnjen je i direktor tvrtke.

U istom se članku tvrdi da za varaždinsko smeće i bale 20 godina nitko nije platio nikakvu kaznu, a s druge strane Ivkomu je “odrezana” drakonska kazna te se u kuloarima najavljuje i sljedeća kazna na 300.000 kuna ako Ivkom i dalje ostane “neposlušan”.

– Budući da na sastanak u Ministarstvo zaštite okoliša nisam bio pozvan onda kada sam trebao biti, odlučio sam se sam pozvati u resorno ministarstvo. Stoga sam u više navrata zvao ministra Čorića kako bih mu iznio i drugu, argumentiranu stranu priče, koju dosad nije čuo. Međutim, s druge strane nema nikakvog odgovora – poručio je Batinić.

U dogovoru s Gradom Ivance, Ivkom je u međuvremenu krenuo u pravnu bitku u cilju pobijanja rješenja i naloga koje je izrekao inspektor zaštite okoliša. Bude li potrebno, ići će se i dalje tvrdi članak, pokrenut će se spor na Upravnom sudu RH.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje