Povežite se s nama

U fokusu

Bilić: Nadamo se investitorima u geotermalne izvore

Objavljeno:

- dana

ODBOR ZA ENERGETIKU SASTAO SE U LUDBREGU

U Ludbregu je danas održan sastanak Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran.

Sudionici sastanka zastupnici su nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, nacionalnih parlamenata južnog Sredozemlja i stručnjaci iz područja zaštite okoliša. Po riječima gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića, Ludbreg su gosti posjetili kao mjesto dobre prakse.

– Dobili smo priliku pokazati sve ono što je Ludbreg učinio u održivom razvoju ne samo gospodarstva, nego i cijeloga grada. Prezentirali smo i i projekte pomoću kojih ćemo učiniti grad još zelenijim i prijaznijim za život. Naš dječji vrtić prva je javna zgrada u Hrvatskoj koja je dobila energetski certifikat. Nakon toga učinjeno je još dosta dodatnih radova i vrtić sada zadovoljava sve suvremene standarde energetske učinkovitosti. Predstavili smo i projekt javne rasvjete te dvije tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije, odnosno pametnom potrošnjom električne energije, Ducati i Energy Plus,  tako da smo pokazali u kojem smjeru Ludbreg ide – rekao je Bilić. Najavio je i da u Grad očekuju zanimanje investitora za ulaganje u proizvodnju energije.

– Ludbreg je na karti geotermalnih potencijala i očekujemo raspisivanje natječaja Ministarstva gospodarstva. Nadamo se da ćemo pronaći zainteresirane partnere iz Europe ili mediteranskoga okruženja koji će biti spremni uložiti u istraživanje, a kasnije i u korištenje geotermalne energije iz geotermalnih izvora za proizvodnju struje, ali isto tako i za grijanje, te proizvodnju cvijeća, voća, povrća i sve druge oblike koji se budu pokazali isplativima – istaknuo je Bilić.
 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović RT

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!