Povežite se s nama

U fokusu

Na birališta u Varaždinskoj županiji izašlo 23,4 posto birača, bolja samo Karlovačka županija!

Objavljeno:

- dana

ODAZIV DO 11.30 SATI

U 3. izbornoj jedinici je od oko 360 tisuća birača iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije na birališta do 11.30 sati izašlo 21,57 posto birača, a u Varaždinskoj županiji odaziv je još veći – 23,4 posto!

To je za šest posto veći odaziv u odnosu na parlamentarne izbore 2011. godine kada je do 11.30 sati u Varaždinskoj županiji na birališta izašlo 17,44 posto birača.

Bolji odaziv danas je zabilježen samo u Karlovačkoj županiji, gdje je pravo glasa iskoristilo 23,85 posto birača.

Najveća gužva bila je u Varaždinu, gdje je na birališta izašao gotovo svaki treći birač! Odaziv je 28,4 posto. Slijede Ludbreg s odazivom od gotovo 26 posto i Gornji Kneginec, gdje je na birališta izašlo 25,37 posto birača.

U Hrvatskoj je do 11.30 glasovalo 21,55 posto birača, oko pet posto više nego na parlamentarnim izborima prije četiri godine. Državno izborno povjerenstvo je podatak objavilo nakon što su obrađeni podaci s više od 85 posto biračkih mjesta.

Novi podaci o odazivu bit će objavljeni nakon 16 sati, a birališta se zatvaraju u 19 sati.

Stizale SMS poruke, DIP zatražio blokadu brojeva

Inače, građani su Državnom izbornom povjerenstvu prijavili da su dobili promidžbene SMS poruke, pa su brojevi s kojih su poruke poslane proslijeđeni u Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HKOM).

Iz DIP-a su zatražili da utvrde korisnike tih brojeva te ih blokiraju.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje