Povežite se s nama

U fokusu

Biskup Josip Mrzljak – počasni građanin Ludbrega

Objavljeno:

- dana

LUDBREG

Vijećnici ludbreškog Gradskog vijeća na sjednici su prošlog tjedna donijeli odluke o uključivanju Ludbrega u akciju Gradovi i općine – prijatelji djece, kao i o dodjeli javnih priznanje Ludbrega za 2016. godinu.

Počasnim građaninom Ludbrega bit će proglašen msgr. Josip Mrzljak zbog izuzetnog doprinosa afirmaciji ludbreškog svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Hrvatskoj i inozemstvu. – Osim što je bio na čelu organizacije proslave 600. godišnice čuda Presvete Krvi Kristove, velike zasluge mu pripadaju i u izgradnji te financiranju ludbreškog Pastoralnog centra – piše u odluci.

 

Nagrada za životno djelo pripasti će Franciski Schubert

Nagrada za životno djelo pripast će Franciski Schubert, koja je godinama uključena u brojne aktivnosti na kulturnoj i društvenoj sceni Grada. Među ostalim, osnovala je Udrugu “Ludbreške mažoretkinje” koju je uspješno vodila punih 11 godina. Odlaskom u mirovinu ne prestaju njezine aktivnosti te je inicijatorica i jedna od osnivačica Udruge “Žene iz centra svijeta”, s ciljem okupljanja kreativnih žena i njegovanja starih običaja i zanata te čuvanja i prikupljanja bogatstva ludbreške baštine.

 Ludbreg će se uključiti u akciju Gradovi i Općine-prijatelji djece

Odlučeno je također i o dobitnicima Nagrade Grada, plaketa, zahvalnica i priznanja, a svim će dobitnicima nagrade biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom proslave Dana Grada Ludbrega.

Ludbreg će se uključiti u akciju Gradovi i Općine-prijatelji djece s ciljem, kako je navedeno, motiviranja lokalne zajednice, stručne službe, stručne službe, ustanove za djecu, udruge građana, pravne subjekte te roditelje i djecu da potpunije ostvaruju dječja prava iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece, a koja obvezuje sve odrasle da čine najviše što mogu kako bi se svako dijete uspješno razvijalo i pripremilo za život. 

Gradovi – prijatelji djece je inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine, a cilj joj je stvaranje gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je akcija „Gradovi i općine –prijatelji djece“ započela 1999.godine, povodom desete godišnjice donošenja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, a vode je Savez društva naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati