Povežite se s nama

U fokusu

Biskup Mrzljak: U Austriji se ne radi nedjeljom pa kako to da nismo bogatiji od Austrijanaca

Objavljeno:

- dana

Rad nedjeljom

Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak obznanio je uskrsnu poruku.

Istaknuo je da se svake godine veselimo i radujemo jedno posebnom danu u crkvenoj godini koji je vrhunac i kruna proslava Vazmenog otajstva, Isusove muke, smrti i pobjede na smrću.

– Taj dan prijelomni je dan u povijesti ljudskog roda. Stoga ga valja pamtiti i dostojanstveno proslaviti – istaknuo je Mrzljak u svojoj poslanici.

U uskrsnoj poslanici poručio je kako je nedjelja kršćanska baština za cijelo čovječanstvo. Upitao se hoćemo li moći donijeti neke zakone koji će štititi nedjelju i duhovnost svakog čovjeka, posebno svetost kršćanskog vjernika i svake obitelji kao susretište duhovnosti i svetosti.

Matrijalizam

– Živimo u naglašeno materijaliziranom svijetu gdje se jedna ima mjesta za duhovnost kako god se onda nazivala, vjernička ili opće humana. Nije li Uskrs prikladno vrijeme da u svakom čovjeku probudimo duhovnu dimenziju, a posebno duboko usađenu dimenziju kršćanske vjere koja je često zapriječena svagdanjom brigom za „kruh svagdašnji“? – upitao se.

Kasnije je istaknuo kako je normalno da neke službe rade nedjeljom, no za taj rad bi trebali biti adekvatno plaćeni.

– U Austriji se nedjeljom ne radi, a kod nas se radi. Kako to da nismo bogatiji od Austrijanaca? – rekao je Mrzljak.

Naime, Varaždinska biskupija planira do ovog Božića završiti i novu zgradu varaždinskog Caritasa na Banfici.

-Radi se punom parom i sve bi se trebalo završiti do ovog Božića – zaključio je Mrzljak.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje