Povežite se s nama

Život i društvo

Biskup Radoš blagoslovio „Pastoralni centar blaženi Ivan Merz“ u Remetincu

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

U sklopu Župe Kraljice Svete Krunice u Remetincu u nedjelju, 24. listopada, svečano je otvoren i blagoslovljen novi pastoralni centar koji nosi naziv „Pastoralni centar blaženi Ivan Merz“, objavila je Varaždinska biskupija.

Samom otvorenju prethodilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji je i blagoslovio novi centar. Biskup je na otvorenju istaknuo kako je lijepo da se uz crkvu u Remetincu otvara još jedna kuća, centar u kojoj se može promišljati o riječi Božjoj te je iskazao svoju zahvalnost moliteljima, darovateljima i graditeljima koji su pomogli da raste još jedna ovakva kuća u Varaždinskoj biskupiji. Biskup je istaknuo i kako zna da je u temeljima ove kuće Krist i kako želi da svaki susret u joj vodi čovjekovom spasenju.

Otvorenju je prisustvovao idejni začetnik izgradnje pastoralnog centra, župnik Josip Pavlek, pater Božidar Nagy koji je postulator kauze Ivana Merza, nekoliko svećenika, gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač i brojni vjernici.

Programu otvorenju su doprinijela i brojna druga udruženja ljudi iz Remetinca. Glazbenom dijelu doprinijeli su župni zborovi, Kulturno umjetničko društvo Remetinec i djeca Područne škole Remetinec, dok su u organizaciji pripomogli Vatrogasno društvo Remetinec i Sportsko društvo Remetinec.

Župljani su svojim sudjelovanjem iskazali radost radi otvaranja ovog pastoralnog centra u njihovoj župi.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje