Povežite se s nama

Kultura

Biskupijska knjižnica Varaždin pridružuje se Svjetskom danu knjige

Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Biskupijska knjižnica Varaždin i ove se godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja, kojem je ovogodišnja tema „Ljekovita moć knjige“, a knjižničari su pozvani u fondu svoje knjižnice potražiti naslove koje bi svojim korisnicima mogli ponuditi kao lijek.

U knjižnici je stoga postavljena izložba „Biblija kao lijek“. Putem plakata su predstavljene teme o Bibliji i poimanju bolesti, Bibliji i zdravlju, Bibliji i liječenju. Osim toga iz knjižničnog fonda su izloženi naslovi koji također progovaraju o spomenutim temama ali i drugi.

Naslovi se mogu razgledati u radnom vremenu za korisnike: ponedjeljkom od 10 do 18 sati te srijedom i četvrtkom od 9 do 12 sati, ističu iz Varaždinske biskupije.

Kultura

Izložba originalnih ilustracija Josipa Generalića “Tragom Bijelog jelena” u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 8. svibnja, se u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu otvara izložba “Tragom Bijelog jelena”, a skup je to originalnih ilustracija Josipa Generalića koji obuhvaća tri slikovnice.

Početak je u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 22. svibnja.

Tematski glavna slikovnica je “Bijeli jelen” koja se čita i kao lektira u osnovnoj školi, zatim imamo originalne ilustracije iz slikovnice “Zeko u autobusu” te imamo originalne ilustracije za slikovnicu “Maja i maslačak” za koju ne znamo još tekst, ali je locirano kako se zove autorica.

Reakcija posjetitelja na postavljenu izložbu je iznimno emotivna jer i mladog i starog vraća u vrijeme djetinjstva i svijet mašte. Glavni cilj izložbe je zapravo povezati nove generacije mladih sa svijetom mašte i šarenim svijetom spisateljstva i literarnih radova.

Do sada su održane tri izložbe i to u tri županije. Gotovo cijele ove kalendarske godine i sljedeće godine “Bijeli jelen” putuje u neki zanimljiv kutak Lijepe Naše.

Nastavite čitati

Kultura

Važan dan za hrvatska nacionalna kazališta: intendanti u Varaždinu potpisali Ugovor o stalnoj suradnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HNK u Varaždinu

U ponedjeljak, 3. svibnja, u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu u prisutnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek potpisan je prvi Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta.

Ugovor su potpisali intendanti svih pet nacionalnih kuća: intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja, intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević i intendant HNK u Splitu Srećko Šestan.

Osim što će ovom suradnjom publika dobiti priliku uživati u scenskom i glazbenom repertoaru drugih nacionalnih kazališta, suradnja se odnosi i na koprodukcije te razmjenu umjetnika.

– Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike – istaknula je tom prilikom ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zadovoljstvo nije krila ni varaždinska intendantica Jasna Jakovljević.

– Očekujemo da će zbog potpisivanja ovog sporazuma publika u još većem broju dolaziti u kazalište. Veliki je privilegij potpisati ugovor sa sva četiri velika nacionalna kazališta. Već u nekoliko gostovanja koja smo imali do sada, predstave su naprosto rasprodane – zaključila je Jakovljević.

Nastavite čitati