Povežite se s nama

Crna kronika

Bivši čelnici ivanečkog ITAS-a idu u zatvor na šest godina

Objavljeno:

- dana

KAZNA

Ivan Canjuga, Marija i Bojan Brezovec, bivše odgovorne osobe propale ivanečke tvrtke ITAS, na Županijskom sudu u Varaždinu su nepravomoćnom presudom proglašeni krivima za više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Riječ je o dugotrajnom postupku koji traje već gotovo deset godina, a inkriminrane radnje odnosile su na razdoblje od 2003. do 2006. godine.

Zajednički dogovor

Proglašeni su krvima jer su postupali prema prethodnom zajedničkom dogovoru, koristeći svoje ovlasti s ciljem pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za tvrtku B=Breza Ivanec. Canjuga je kao predsjednik uprave ITAS-a, uz suglasnost Nadzornog odbora (na čijem je čelu bila njegova teta Marija Brezovec, bivša gradonačelnica Ivanca, a član NO-a njezin sin Bojan, ujedno i vlasnik B=Breza) s Editom Zebec kao direktoricom B=Breza sklopio ugovor kojim ITAS-u kratkoročno pozajmljuje 600 tisuća kuna uz fiducijarni prijenos vlasništva nad nekim zgradama i dvorištima ITAS-a. Taj dug ITAS nije vratio, a tvrtka B=Breza postala je vlasnik nekretnina. Budući da je vrijednost tih nekretina procijenjena 4,8 milijun kuna, a zajam je iznosio 600.000 kuna, šteta koja je nastupila za ITAS procijenjena je na 4,3 milijuna kuna.

Odmaralište na Pagu

Trojka iz Ivanca je proglašena i zato što je prodala četiri zgrade radničkog odmarališta sa zemljištem na Pagu. Nekretine vrijedne 1,1 milijuna kuna prodali su za 320 tisuća kuna, pa su time ivanečku tvrtku oštetili za 825 tisuća kuna.

 

Edita Zebec oslobođena svih optužbi jer ne postoji kontinuitet kaznenih djela

Također, Canjuga je proglašen krvim jer je skopio ugovor s B=Brezom kojim ta tvrtka zastupa zastupa ivanečku tvrtku kod poduzeća Kunzmann i Saacke uz proviziju od 10 posto. Tvrtka ITAS je platila 1,2 milijuna kuna tvrtki čija je direktorica bila Edita Zebec iako ta tvrtka nije obavljala nikakvo zastupanje i nije sklopila niti jedan ugovor. Na taj način je to trgovačko društvo, a na štetu ITAS-a, ostvarilo nepripadnu imovinsku korist.

Kazne

Zbog tih kaznenih djela, bivši predsjednik uprave ITAS osuđen je na dvije godine i 11 mjesci zatvora, no određena mu je djelomična uvjetna osuda. Tako će on u zatvor na godinu i pet mjeseci, a preostali dio kazne neće se izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Marija Brezovec osuđena je pak na kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca te je također donijeta djelomična uvjetna osuda, pa će u zatvor na godinu i mjesec dana u zatvor. Njezin sin Bojan osuđen je pak na tri godine zatvora.
Edita Zebec je oslobođena svih optužbi, jer sud ocijenio da ne postoji kontinuitet kaznenih djela između starog Kaznenog zakona i postojećeg, koji je na snazi od 2011. godine.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Pijana 49-godišnjakinja se autom više puta prevrnula na cesti između Ivanca i Stažnjevca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 23. travnja, oko 19.15 sati na državnoj cesti D-35 između Ivanca i Stažnjevca, ozlijeđena je 49-godišnjakinja.

Ona je upravljala osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.11 promila, u smjeru Varaždina, javila je PU varaždinska.

Ona je zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i gustoći prometa, u lijevom nepreglednom zavoju, vozilom prešla u desno na bankinu. Nakon toga je vozilom prešla u lijevo te prednjim dijelom vozila udarila u mekani teren, pri čemu se vozilo prevrnulo nekoliko puta i zaustavilo na desnom boku.

Vozačica je pritom ozlijeđena te joj je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Općoj bolnici. Njezine će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje