Povežite se s nama

Život i društvo

Bivši nogometaš Varteksa dobro se oporavlja nakon autologne transplantacije matičnih stanica

Objavljeno:

- dana

NIKOLA POKRIVAČ

Bivši igrač Varteksa Nikola Pokrivač ponovno ima širok osmijeh na licu. Nogometaš koji je ovo ljeto završio u bolnici na autolognoj transplantaciji matičnih stanica danas se jako dobro oporavlja.

Prošle nedjelje s obitelji obilježio treći rođendan jedinice Nike.  Na rođendan svoje kćeri također je bio u bolnici na kontroli koju će, govori nam njegova supruga, ponovno morati obaviti za dva tjedna. 

– Kad je riječ o njegovu oporavku, zasad sve ide po planu. Mora se samo čuvati od infekcija jer su mu neke vrijednosti vezane uz imunitet snižene, ali ide nabolje’, s osmijehom kaže Katarina koja je sa sportašem rodom iz Međimurja u braku tri godine.

Izvor: Story.hr

Izvor:
Foto: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG

Život i društvo

Gradnjom drvenih kućica osiguravamo mjesto za othranjivanje mladunaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa, pticama nedostaje mjesta za gniježđenje. Rušenjem starih stabala i obnovom kuća nestaju prirodne duplje koje mnoge ptice koriste za izgradnju gnijezda.

Stoga gradnjom jednostavnih drvenih kućica pomažemo pticama u gniježđenju. Time pticama osiguravamo mjesto za najvažniju godišnju aktivnost – othranjivanje mladunaca.

Dupljašice su ptice koje za gniježđenje odabiru duplje u drveću. Ulazni otvor u duplju je malen i veličinom odgovara veličini ptice. Dupljašice su uglavnom ptice šumskih staništa, a najbrojnije su u starim šumama bogatima drvećem s dupljama. Dupljašice su npr. velika, plavetna, crnoglava i jelova sjenica, čvorak, brgljez, djetlići, žune, golub dupljaš te neke vrste sova i ćukova.

Dupljašice su vrlo važne za normalno funkcioniranje šumskih ekosustava. To su uglavnom vrste koje se pretežito hrane ličinkama i odraslim kukcima (djetlići, sjenice) ili glodavcima (sove) te imaju važnu ulogu u kontroli brojnosti vrsta koje se smatraju štetnicima u šumama.

Čemu služi kućica za ptice?

Kućica za gniježđenje ptica dupljašica zamjena je za prirodnu duplju. U prirodi duplje nastaju na nekoliko načina, najčešće truljenjem unutrašnjosti drveta na mjestu gdje je polomljena grana ili duplju izrađuju primarne ptice dupljašice – djetlići i žune. Oni tijekom života naprave mnogo duplji za gniježđenje, noćenje i zaštitu od loših vremenskih uvjeta. Kada primarne dupljašice prestanu koristiti te duplje, počinju ih koristiti sekundarne ptice dupljašice (sjenice, brgljezi, čvorci, poljski vrapci, vijoglavi, bjelovrate muharice, ćukovi itd.).

Poludupljašice se gnijezde u dupljama ili pukotinama u zidovima, strmim obalama, stijenama i sličnim zaklonjenim mjestima, a ponekad i na otvorenijim mjestima. Ulazni otvor duplje ili pukotine u kojima se gnijezde poludupljašice obično je znatno veći od ptice. Poludupljašice su vjetruša, zlatovrana, mrka crvenrepka, palčić, crvendać, gorska i bijela pastirica i druge.

Kućice za ptice izrađuju se u nekoliko osnovnih modela. O veličini i obliku kućice, veličini otvora i staništu u kojem su kućice postavljene ovisi koje će se vrste u njima nastaniti. Više o samoj izradi kućica za ptice možete potražiti u brošuri „Kućice za ptice“ Vesne Tutiš.

Gdje i kada postaviti kućicu?

Dobro mjesto za kućicu je ondje gdje neće biti izravno izložena suncu, gdje nije nadohvat šape znatiželjnih ljubimaca i gdje postoji prirodni zaklon u obliku krošnje stabla ili grmlja. Vrijeme postavljanja kućice mora biti prije sezone gniježđenja, idealno prije ožujka, kako bi ptice zatekle spremnu kućicu.

Dovoljno je osigurati da se nalazi na povoljnome mjestu i provjeriti ima li kakvih uljeza prije nego što dođu ptice. Ujesen je potrebno izvaditi iskorišteno gnijezdo i očistiti ga od biljnih ostataka kako ne bi trunulo preko zime.

Ne ometajte ptice!

Od trenutka kada ptice počnu graditi gnijezdo pa sve dok ptići ne izlete, iz njega pticama moramo osigurati privatnost i ne ih ometati. Želite li pratiti zbivanja u kućici i oko nje, koristite dalekozor!
U današnje vrijeme, kada su intenzivnim uređivanjem parkova, voćnjaka, šuma i ostalih staništa prirodne duplje postale prava rijetkost, kućice za ptice mogu znatno pridonijeti njihovoj zaštiti i povećanju brojnosti. Iz tog razloga „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode svake godine izrađuje i postavlja kućice za ptice, a nedavno je bio aktualan i projekt 111 duplji. Tim projektom izradili smo 111 kućica za ptice koje smo podijelili školama, vrtićima i ljubiteljima prirode, koji su ih pažljivo postavili u mnogim šumama, gajevima i parkovima diljem Međimurja!

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Veliko „Hvala!“ volonterima županijskog Crvenog križa na angažmanu pri razornom potresu

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 4. ožujka, u Atriju Županijske palače održan je prijam za članove Crvenog križa Varaždinske županije koji su u manje od 24 sata nakon razornog potresa, koji je krajem prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, obišli Petrinju i okolna sela.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i saborska zastupnica Natalija Martinčević primili su 10 volontera županijskog Društva Crvenog križa koji su odradili najviše volonterskih sati na terenu u stradalim područjima.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Crveni-kriz-volonteri-3.jpg

– Mi imamo veliku podršku i vrlo dobru suradnju s Varaždinskom županijom i upravo nam ta suradnja i sinergija pomažu da odrađujemo posao kako ga odrađujemo. Mi smo bili prvo Društvo Crvenog križa na terenu, u tim pogođenim selima koja su u potresu najviše stradala. Odmah smo počeli s pružanjem psihosocijalne pomoći, najbrže smo se organizirali. Tamo smo odradili zaista puno volonterskih sati. Moram zahvaliti svim našim volonterima, ne samo ovih desetero, nego svih 50-ero volontera koji su bili na terenu – rekao je ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac, zahvalivši svima na suradnji, pomoći i velikom srcu koje su pokazali, kao i Županiji na prijmu te priznanju i nagradi koje im je dodijelila.

Volonterka Martina Dugonjić provela je više od tjedan dana u stradalim područjima.

– Dan kad se dogodio potres svi smo bili u kontaktu s našim ravnateljem i sljedeći dan već smo krenuli. Nije bilo pitanje hoćemo li ići, nego smo samo čekali poziv kada ćemo ići. Svi smo educirani za pružanje psihosocijalne podrške. Ovaj put smo, uz pružanje psihosocijalne podrške, imali i dostavu namirnica i higijenskih potrepština onima kojima je to bilo potrebno, a uglavnom je bilo potrebno svima – rekla je volonterka.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Crveni-kriz-volonteri-4.jpg

Dodala je da su bili zaduženi za područje Petrinje i okolnih sela, Gline te područja prema Hrvatskoj Kostajnici, a jedan dio volontera je također boravio u vojarni, gdje su bile privremeno smještene uglavnom osobe starije životne dobi koje su izgubile krov nad glavom.

U početku je, kaže, bila vrlo bitna prva pomoć u vidu povezivanja stradalih s obitelji, pružanje psihosocijalne pomoći, davanje osnovnih informacija koje su u tom trenutku bile jako važne, da ljudi znaju kome se i kada mogu obratiti, koji broj mogu nazvati i slično. Kasnije se, dodaje, pomoć odnosila na razgovor, davanje nade i slanje poruke da nisu sami.

– Važno je bilo da im damo do znanja da smo još uvijek tu i da ćemo i kasnije, kada se sve primiri, također biti tu da im pomognemo. Bilo je teških situacija koje smo vidjeli, davali smo maksimalno koliko smo mogli – istaknula je Dugonjić.

Volonterima se zahvalio i varaždinski župan Radimir Čačić. Osim prigodnih zahvalnica i poklona s domaćim proizvodima, župan je, kaže, iz svog osobnog fonda, kojeg je osnovao odrekavši se plaće prilikom obavljanja dužnosti župana, svakom volonteru dao i novčanu nagradu u iznosu od tisuću kuna.

– Aktivnosti koje ste Vi, dragi volonteri provodili na području Petrinje i okolnih sela poput pružanja psihosocijalne pomoći, dostava namirnica i odjeće, prikupljanje potreba i prijava štete te pomaganje životinjama je zaista za svaku pohvalu. Pokazali ste svoju humanost, empatiju i nesebičnost. Prvi ste se odazvali u pomoć i red je da Vam se na ovaj način zahvalimo. Vaših odrađenih pet tisuća volonterskih sati je zaista impresivno. Na Vas se uvijek može računati, uostalom to ste nebrojeno puta dokazali, sudjelujući u kriznim situacijama, kao što su poplave, potresi, migrantska kriza te kriza s koronavirusom. Uostalom, zasluženo ste prošle godine dobili i Državnu nagradu za humanitarni rad – zaključio je Čačić.

Nastavite čitati