Povežite se s nama

Život i društvo

Bivši predsjednik IV. mjesnog odbora Klopotan kritizira aktualnog: sad se hvali, a nije ga ni bilo na sjednicama

Objavljeno:

- dana

PREVIRANJA U IV. MO

– Nije istina da je Lončar s vijećnicima inicirao obnovu IV. mjesnog odbora, a da ja kao predsjednik Vijeća IV. mjesnog odbora nisam sazivao sjednice do studenog prošle godine i da se ništa nije radilo – rekao je Igor Klopotan, bivši predsjednik Vijeća IV. mjesnog odbora na današnjoj konferenciji za novinare kojoj je tema bila problematika u tom mjesnom odboru, najvećem u Varaždinu.

Novac za djecu i promociju stranke

Na tu funkciju početkom rujna, na sjednici Vijeća IV. mjesnog odbora ponovno je izabran Stjepan Lončar iz Reformista. On je već bio predsjednik IV. mjesnog odbora, ali je prošle godine u proljeće smijenjen.  

– Dok je Lončar bio predsjednik pojedini vijećnici nisu dobivali pozive na sjednice, ni zapisnike – rekao je Klopotan

–  Prošle godine tražili smo glasanje o Lončarovom povjerenju jer pojedinim članovima Vijeća uopće nisu slani pozivi na sjednice, niti zapisnici, što imamo dokumentirano, a drugi razlog je što je novac iz proračuna IV. mjesnog odbora, kojim smo kupili darove za djecu, prikazan kao inicijativa jedne političke stranke. Nedopustivo je djecu koristiti u takve političke svrhe – rekao je Klopotan.  

Tvrdi da u vrijeme kada je on bio predsjednik IV. mjesnog odbora pokrenuto puno toga i nisu istinite tvrdnje da se ništa nije radilo.

– Pokrenuli smo pregovore s Gradom Varaždinom oko obnove prostorija mjesnog odbora u koje se nije ulagalo 25 godina. Međutim, dogodila se poplava te je ta incijativa realizirana. Promijenili smo i stolariju, a pokrenuli smo i problem rješavanja sanitarnih prostora u mjesnom odboru. Ne može se Lončar sada hvaliti da je on to učinio jer ga nije ni bilo na sjednicama – rekao je Klopotan koji ističe da je u njegovo vrijeme pokrenuta i incijativa oko podjele IV. mjesnog odbora što bi se trebalo realizirati 2019. godine.

– Budući da smo najveći mjesni odbor u Varaždinu s 11.000 stanovnika, teme i potrebe stanovnika iz ulica Braće Radić i Trakošćanske su sasvim drugačije od onih u POS-u i Grabanicama. Stoga bi se POS, Grabanice i dio grada južnije od VI. OŠ izdvojio u VIII. mjesni odbor, što je prihvaćeno – rekao je Klopotan.

Na konferenciji je bio i Robert Puja, član IV. mjesnog odbora i gradski vijećnik.

– Smeta me što se sada govori da se ništa nije radilo, a Lončara nije bilo na sjednicama s prijedlozima ili inicijativama vezano uz probleme IV. mjesnog odbora – rekao je Puja.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje