Povežite se s nama

Život i društvo

Bivši prvak u boksu bio je i ostao neizlječivi romantik

Objavljeno:

- dana

Stjepan Graš (81) promovirao prvu zbirku ljubavnih pjesama

Dok je Stjepan Graš u boemskoj beogradskoj kavani “Tri šešira” nosio čašu pića usamljeniku za stolom u kutu koji je na kutiji šibica uvijek “črčkao” stihove, na kraj pameti mu nije bilo da će i on sam, više od pola stoljeća kasnije, promovirati vlastitu knjigu pjesama.

Zanimacija tog usamljenika, Tina Ujevića, i njegovo “črčkanje” na kutiji šibica djelovali su mu simpatično. Ali ne samo to. Veliki pjesnik tada ga se nije dojmio zbog stihova, nego karaktera.
– Tin Ujević bio je vrlo tih i samozatajan. Dobričina – opisuje Stjepan Graš tog velikana i svoje prve susrete s poezijom dok je “zbegecan” i opušten čekao svoju promociju prve zbirke pjesama “Ne zovi me imenom”. Promocija je održana nedavno u varaždinskom Domu za stare i nemoćne osobe.

 

Gledam neki film i samo osjetim toplinu, poteku mi suze

Graševa zbirka pjesama sadrži pedesetak ljubavnih pjesama i nastala je kao ekspresija njegovih emocija posvećenih supruzi Nadi, s kojom je u braku pedeset godina. Jednom su se i razveli, a potom oženili – po drugi put.
– Pjesme sam počeo pisati šezdesetih godina, kad sam otišao sâm na neko vrijeme u vinograd. Uhvatila me neka nostalgija i od tada bez tekice ne idem nikud – ispričao je 81-godišnjak koji živi u varaždinskom Domu umirovljenika.

Na objavljivanje prve zbirke pjesama nagovorio ga je poznanik, također pisac, Ivica Jembrih. On mu je i uredio knjigu, pri čemu je izbacio neke strofe. Stjepanu Grašu to se nije dopalo. Nije se naljutio, ali je svoj stav o tome zorno “pokazao“ na promociji.
– Urednik je izbacio stihove bez kojih “to nije to“. Priča nije kompletna. Tako je izbačena strofa pjesme “Ne zovi me imenom“ – ispričao je Graš koji je zbog toga, na promociji svoje zbirke, istu pjesmu pročitao u originalu, pa su gosti čuli i tu izostavljenu strofu iz knjige.
Sve njegove pjesme inspirirane su osobnim iskustvom.

 

Osim što se bavio boksom, Graš je plesao folklor

– Znate, poslije “fajrunta” na poslu, obično sam bio pun inspiracije. Znam da mi je ovo zadnja “štacija”, ali volio bih izdati još jednu knjigu pjesama. Pjesme su već gotove. I, po mom mišljenju, puno kvalitetnije od ovih. Ali za objavljivanje ove zbirke trebale su mi dvije godine, a i izdavanje košta. Ipak, moja prva zbirka je ugledala svjetlo dana zahvaljujući donacijama i varaždinskom biskupu monsinjoru Josipu Mrzljaku – rekao je varaždinski umjetnik, koji nam je otkrio još jednu zanimljivost iz svojeg života.

”Fakin” do kraja!

Prije nego je počeo pisati pjesme, Graš je bio prvak Jugoslavije u boksu i to kao junior i senior u kategoriji bantam, a i plesao je folklor. Boksač, pjesnik, folkloraš?
– Boks je plemeniti sport. Mislim da su boksači najnježniji ljudi za žene. Tako barem one kažu – našalio se Graš, koji priznaje da je “osjetljive duše”, a i u domu mu najteže pada samoća.

– Gledam neki film i samo osjetim toplinu na licu i poteku mi suze. Cijeli život sam takav. Valjda posljedica djetinjstva. Majka me kao bebu ostavila kod tete u Beogradu i prvi put sam je vidio kad sam imao 20 godina, kada mi je došla u vojsku u posjet – ispričao je Graš.
Stoga vrijeme krati pisanjem, a tako će, najavljuje, nastaviti i dalje.
– Oduvijek sam bio temperamentni “fakin”. Takav sam nekad bio, takav sam danas i takav ću ostati do kraja! – poručio je Graš.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati