Povežite se s nama

Kultura

Bivši učenici Glazbene škole Varaždin održali još jedan u nizu slavljeničkih koncerata

Objavljeno:

- dana

Ni brojni projekti u kojima sudjeluju i koje pripremaju, kao ni obveze koje im nosi pedagoški rad nisu spriječile troje bivših učenika varaždinske Glazbene škole da ujedine svoje glazbene snage i pripreme koncert uz 190. godina svoje škole.

Operna prvakinja zagrebačkog HNK-a Valentina Fijačko Kobić, pijanistica Ivana Godec-Vinceković i Krešimir Lazar na violončelu svoje su prve glazbene korake napravili upravo u slavljeničkoj školi, koja je doduše u njihovo vrijeme glazbenog odrastanja bila na drugoj lokaciji, no prijateljstva stvorena u te dane traju i danas.

– S Ivanom Godec Vinceković poznajem se, rekao bih od malena. Krenuli smo zajedno na dječji zbor i cijeli studij smo surađivali, pa smo i na akademiji imali nekoliko projekata zajedno. I nekako je bilo logično da Glazbenoj školi u Varaždinu povodom ove velike obljetnice poklonimo izvedbu Sonate za violončelo i klavir Sergeja Rahmanjinova. Prvi put je zajedno sviramo i bila nam je ovo još jedna inspirativna suradnja, pa i priprema za neke nove zajedničke projekte. Prilika je i da se prisjetimo na naše učeničke dane u Glazbenoj školi i vrijeme kad nismo imali prigodu biti na toliko koncerata i upoznavati se s glazbenom literaturom kao što imaju danas mlade generacije. No, pokazivali smo veliki entuzijazam dolaska na svaki koncert koji je bio u gradu i ostavilo je to traga na nama, jer koncert uživo nešto je potpuno drugačije od onog što se može pogledati primjerice na Youtube-u – istaknuo je Krešimir Lazar, poznati hrvatski violončelist, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef Varaždinskog komornog orkestra.

Između brojnih proba za novi projekt Valentina Fijačko Kobić, koja je svoje glazbeno obrazovanje na Glazbenoj školi započela sviranjem oboe, a nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala pjevanje, pronašla je vremena za nastup sa svojim prijateljima u rodnom gradu.

– U vrijeme kad sam ja završavala Glazbenu školu otvorila se ova Koncertna dvorana u kojoj smo večeras održali koncert. Prekrasan je osjećaj nastupati ovdje, iako imam naporno razdoblje i u operi i u HNK-u Zagreb, no nisam ni na trenutak pomislila da ovaj koncert odgodimo. Radost koja se osjeća u ovoj školi, zvuci koji dolaze odasvud iz zgrade, moram reći da me uistinu vesele jer osjećam da Varaždin živi, nastavlja predivnu tradiciju ove škole i da se mlade generacije prekrasno odgajaju – naglasila je Valentina Fijačko Kobić koja je lani održala koncert uz Varaždinski komorni orkestar, a publici u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole predstavila se izvedbom solo pjesama Ivana pl. Zajca, te Josipa Hatza uz klavirsku pratnju Ivane Godec Vinceković, profesorice klavira i voditeljice Odjela za klavir na Glazbenoj školi.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje