Povežite se s nama

U fokusu

Bivši vladajući trojac tražio novac za kupnju i opremanje stanova?

Objavljeno:

- dana

Ivan Čehok, Zlatko Horvat, Miroslav Bunić i Stanko Vitez zlouporabili položaj i oštetili Grad

Nad stanom u zgradi u Filićevoj 39 u Varaždinu u vlasništvu Zlatka Horvata, bivšeg zamjenika varaždinskoga gradonačenika, u petak je zabilježena “zabrana otuđenja i opterećenja”.

Riječ je o stanu površine 48 četvornih metara, koji je blokiran na temelju rješenja Županijskog suda u Zagrebu.

Protuusluge

Pod blokadom su od petka i dva stana Stanka Viteza, bivšeg pročelnika Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, odnosno Ureda za prostorno uređenje Grada Varaždina, i to na temelju rješenja istog suda. Riječ je o stanu površine 75,9 četvornih metara u Krležinoj ulici te stanu površine 55 četvornih metara u zgradi na raskrižju Aleje kralja Zvonimira i Ujevićeve. Tako će biti do okončanja kaznenog postupka protiv Horvata, Viteza, ali i Ivana Čehoka, bivšega varaždinskoga gradonačelnika te Miroslava Bunića, predsjednika Uprave i suvlasnika Zagorje-Tehnobetona.
Zbog sumnji da su zlouporabili položaj i ovlasti, primali i davali mito, odnosno poticali na zlouporabu položaja i ovlasti, četvorica Varaždinaca uhićena su u četvrtak. Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, u Zagrebu im je u petak određen jednomjesečni pritvor.

Vitez osumnjičen za najveći iznos, za pola milijuna kuna “popusta” pri kupnji triju stanova

USKOK ih tereti da su Grad Varaždin oštetili za najmanje 6,4 milijuna kuna, dok su dvije tvrtke, Zagorje-Tehnobeton i Zagorje stekle nepripadnu korist od 6,1 milijun kuna. Čehoka kao prvoosumnjičenika i Horvata kao drugoosumnjičenika USKOK optužuje da su osam godina, od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine na traženje trećeosumnjičenog Bunića pogodovali njegovim tvrtkama u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, kao i pri plaćanju komunalnog doprinosa Gradu. Bunića terete da je zauzvrat, na traženje Čehoka i Horvata, platio dio cijene za njihove stanove, za Čehokov stan 100.000 kuna, a za stan na ime sina Zlatka Horvata 103.000 kuna.

Preko reda

Uz to, Horvata terete da je kao protuuslugu tražio i da mu se plati cjelokupni iznos za stan na njegovo ime vrijedan gotovo 282.000 kuna. Čehok je pak osumnjičen da je za protuslugu tražio da Bunić plati 43.800 kuna vrijedne radove na njegovom privatnom objektu. To nije sve. USKOK tereti Čehoka da je tražio od Bunića i da opremi stanove u njegovom i Horvatovom vlasništvu.
Iako je četvrtoosumnjičeni, Stanko Vitez tereti se za najveći iznos, najmanje 67.684,20 eura. – Od kolovoza 2005. do 21. travnja 2009. godine od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima zatražio je da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na opisani način četvrtoosumnjičenik je od navedenog društva kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne – navode u USKOK-u.
Od ta tri navedena stana, dva se izgleda nalaze u zgradi u Krležinoj ulici te u zgradi na raskrižju Aleje kralja Zvonimira i Ujevićeve, popularno zvanoj “karingtonka”, s obzirom na to da su od petka u blokadi. Sporni stan u vlasništvu Zlatka Horvata nalazi se po svemu sudeći u zgradi u Filićevoj. Gdje je stan u kojem, prema navodima USKOK-a, živi njegov sin, nismo uspjeli pouzdano otkriti.
Mediji su prošli tjedan objavili da se Čehokov stan nalazi u “karingtonki”, ali nijedna nekretnina u toj zgradi nije upisana kao njegovo vlasništvo. Pouzdanih informacija nema pa se nagađa da taj stan nije do kraja otplatio, a navodno i Horvat ima dug za sinov stan. Za razliku od njih, Vitez je navodno sve uredno platio.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Gradit će se treći krak na autocesti od Zagreba do Karlovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak Jutarnji je dobio i službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak – HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice.

Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice – od Karlovca do Bosiljeva.

Više pročitajte na Jutarnjem.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o glasanju za ostanak bala u Brezju: “Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradski vijećnici na 13. sjednici Gradskog vijeća trebali bi odlučivati pod točkom 7. i o kreditnom zaduženju Grada za sanaciju odlagališta otpada u Brezju. Riječ je o zaduženju kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. Rijeka „teškom“ 15.926.740 eura. Podsjećamo, gradonačelnik Bosilj tu očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a, te je u jednom od zadnjih intervjua poručio da „Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju“.

>>Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

Ovu Bosiljevu izjavu sinoć je za Regionalni tjednik komentirao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan

– Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja jer dosad smo imali barem 5 ili 6 ovakvih situacija gdje su se predlagala određena rješenja koje gradski vijećnici iz različitih razloga nisu prihvaćali. Prema tome, svaka vijećnica ili vijećnik imaju svoju samostalnost odlučiti po tom pitanju kako smatraju da treba – rekao je Habijan.

Dodao je kako se vijećnike na ovakav način diskreditira i dovodi u pitanje njihov zdrav razum i prosudbe.

– Svaki od njih ima pravo odlučiti o prijedlogu gradonačelnika onako kako smatra da je ispravno. Ako gradonačelnik smatra da je nešto po njemu ispravno i Bogom dano, ne znači da drugi moraju dijenliti njegovo mišljenje – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje