Povežite se s nama

Kultura

Bobić bi u sinagogu: hoće li se napokon udomiti Barokne večeri?

Objavljeno:

- dana

Varaždinska sinagoga bi mogla postati sjedište Baroknih večeri.

Točnije, to je ideja ravnatelja Festivala Davora Bobića s kojom će se, nada se skladatelj, složiti i gradske vlasti Varaždina.

Ideju su zdušno podržale židovske općine Zagreb i Čakovec te izraelska veleposlanica u Hrvatskoj

Trenutak je dobar. Galerijski centar, koji je dosad brinuo o sinagogi, više neće djelovati samostalno, nego će se priključiti Gradskomu muzeju Varaždin, pa se tako sinagoga posredno vraća pod ingerenciju Grada. Istovremeno, Barokne večeri su već pola stoljeća, od svog osnivanja, bez stalne adrese. Doduše, Festival unatoč iznimnoj međunarodnoj reputaciji nije institucija u kulturi poput, recimo, Dubrovačkih ljetnih igara, nego „spada“ pod Koncertni ured, pa službeno gledano, ne bi trebalo čuditi što dijele i adresu.

Međutim, činjenica je da su Barokne večeri „prerasle“ sve hrvatske festivale, izuzev dubrovačkog, s kojim su za svijet u jednakom rangu. Najstariji su barokni festival u Europi i bilo bi im, kao i Koncertnom uredu, bolje u većem, primjerenijem prostoru. Koncertni ured je valjda jedina varaždinska institucija u kulturi koja nema svoj prostor. Gužvaju se ionako, a kad dolaze česti gosti VBV-a, ni za koga nema mjesta. Dubrovačke ljetne igre, recimo, imaju 23 zaposlena i palaču na Stradunu.

Tri sobička

Koncertni ured svoje poslove obavlja u trima malim sobama varaždinskoga HNK-a i tu jedva stane nekolicina zaposlenih. Zbog toga je laptop ured Davora Bobića kao ravnatelja VBV-a. To i nije tako čudno za moderno poslovanje, međutim, njegov se posao uvelike svodi na sastanke i dogovore s međunarodnim gostima, pa nije zgodno kad se oni odvijaju u jednom od podstanarskih sobičaka Koncertnog ureda.

Baroknim večerima dolaze gosti iz cijelog svijeta koje ravnatelj nema gdje primiti

Jasno je da Davor Bobić nema svoj stol s ladicom u kojoj bi, između ostaloga, pohranio i sjajne ugovore potpisane uoči ovogodišnjeg Festivala, kojem je zemlja partner Japan. – Festival je postigao izniman marketinški uspjeh. Najveća svjetska medijska televizijska kuća specijalizirana za klasičnu glazbu, Mezzo TV iz Pariza, je glavni medijski pokrovitelj, što je za glazbenike kao osvajanje Lige prvaka za nogometaše. Varaždinske barokne večeri jedini su hrvatski festival koji MezzoTV prati. Televizija će svakodnevno emitirati priloge i nekoliko reklama VBV-a – zadovoljan je Davor Bobić i otkriva nam ekskluzivu: Švedska je zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri 2019. godine.

“Grad je u obnovu sinagoge dosad uložio dosta, a mislim da su Barokne večeri zaslužile taj prostor.” – Davor Bobić

Ideja o vlastitom prostoru nije hir Davora Bobića, nego prijeka potreba da se sačuva imovina Festivala. – Instrumenti su svugdje. Nešto u katedrali, klaviri su u HNK-u, čembala uglavnom u Glazbenoj školi, kostimi u bivšoj vojarni, arhiva u jednoj od triju soba Koncertnog ureda. Jasno je da nam treba prostor u kojem bismo sve to mogli držati na jednome mjestu, ali i sačuvati vrijedne instrumente od propadanja. Primjerice, čembala moraju biti uskladištena pod posebnim uvjetima u kojima se zna kolika količina vlage u zraku mora biti. Takve uvjete mi ne možemo ostvariti. Budimo realni, zaista bi bilo vrijeme da Festival dobije primjeren dom. Dolaze nam i gosti iz cijelog svijeta. Eto, Grad je u obnovu sinagoge dosad uložio dosta, puno su napravili, a mislim da su Barokne večeri zaslužile taj prostor – govori Davor Bobić.
Židovska općina je sinagogu prije nekoliko desetljeća darovala Gradu Varaždinu.

Potpora Židova

Najveću prednost sinagoge kao doma velikih glazbenih događanja Davor Bobić vidi u iznimnoj akustičnosti prostora. – Akustika je nevjerojatna. Dvorana koja prima 200 do 300 posjetitelja strašno bi puno značila i za ostale glazbene programe. Idealna je za jazz koncerte i klasičnu glazbu, komorno muziciranje i zborsko pjevanje

O svojoj je ideji razgovarao s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovom zamjenicom Sandrom Malenicom. Ideju su zdušno podržale židovske općine Zagreb i Čakovec, a s inicijativom je upoznata i veleposlanica Izraela u Hrvatskoj, koja ju je na slavljeničkom koncertu Davora Bobića u sinagogi i javno podržala.

Uz glazbenu namjenu jedan bi dio bio posvećen uspomeni na Židove iz ovoga kraja, od kojih danas u Varaždinu prema vlastitom opredjeljenju živi samo jedan, Vlatko Marić.
Davor Bobić je svjestan da Grad nema novaca za obnovu sinagoge, da se čeka novi natječaj iz kulture i da se uopće ne zna kad će sinagoga biti obnovljena. Međutim, kaže da bi unatoč svemu Barokne večeri rado što prije uselio u zgradu. – Trenutačno nije useljiva jer nema riješene komunalije, ali uz neke intervencije… U svakom bi slučaju to trebala biti zgrada namijenjena za glazbu – optimist je Davor Bobić.

Skladatelj je upravo sinagogu odabrao za svoj prvi koncert od njih sedam koliko će ih izvesti u ovoj godini povodom proslave 50 godina života i 33 godine kontinuiranog rada. Pisati je, naime, počeo sa 17. Njegovoj su obljetnici posvećene i ovogodišnje Osorske večeri, a zadnja dva koncerta će se održati u dvjema katedralama, varaždinskoj i zagrebačkoj, uoči Božića.

Zagrebački solisti će ove godine snimiti autorski CD s njegovim skladbama, što mu puno znači jer u karijeri nije brinuo o tom segmentu posla pa, kako kaže, zapravo nema nijedan relevantni CD za ponuditi. Nastupit će i u Rusiji s Ruskom filharmonijom.
Ipak, Barokne večeri su mu posebno prirasle srcu.

– S njima sam odrastao, već kao dijete sam na Festivalu pjevao u zboru. Varaždincu je velika čast biti na čelu jedne takve manifestacije, brenda grada, po kojoj je Varaždin svjetski poznat i uvršten na mapu značajnih svjetskih događanja u glazbi. Zbog toga mislim da je Festival zaslužio visoki nivo u svemu, pa tako i u smještaju – zaključuje.

Sinagoga je idealna za koncerte

Obnova sinagoge jedan je od infrastrukturnih projekata na čijoj realizaciji trenutno radimo. U tijeku je izmjena glavnog projekta kako bismo smanjili investiciju, a sve koordiniramo s Ministarstvom kulture i Židovskom zajednicom. Ideja je da se sinagoga pročeljem vrati u izvorni oblik, dok će unutrašnjost s obzirom na trenutno stanje doživjeti minimalne građevinske izmjene. Prostor se pokazao kao idealan za koncerte, pa je na temelju toga definirana i njezina buduća namjena, no ona ne može biti samo koncertni prostor, ona mora biti otvorena javnosti cijeli dan. Unutar sinagoge uredit će se i memorijalni dio posvećen sudbini Židovske zajednice u Varaždinu.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje